Comedia care a sedus criticii la Cannes și propunerea Iranului la Oscar, în premieră la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pe 21 și 22 octombrie, filmele din selecția Festivalului de la Cannes ajung în premieră la Timișoara, la Filarmonica Banatul, la Les Films de Cannes à Timișoara, o extensie a unuia dintre cele mai apreciate evenimente culturale din București, Les Films de Cannes à Bucarest.

Unul dintre invitații speciali ai ediției din Capitală își va prezenta filmul și la Timișoara: Mehmet Can Mertoğlu, premiat anul acesta cu Prix Révélation France 4 în secțiunea Semaine de la Critique pentru filmul Album. Regizorul va fi introdus publicului de către criticul de film Irina Margareta Nistor și va răspunde întrebărilor spectatorilor la finalul proiecției de vineri, 21 octombrie, ora 22.

Accesul la eveniment se face pe bază de invitaţie ce poate fi ridicată, gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul, începând de luni, 17 octombrie, conform orarului (luni-miercuri-vineri: 10.00-14.00; marţi-joi: 14.00-19.00) sau în ziua proiecţiei , începând cu ora 21.00, respectiv ora 22.00. Proiecțiile încep la ora 22.00 (vineri) și la ora 23.00 (sâmbătă).

Un foarte promițător tânăr cineast turc, Mehmet Can Mertoğlu  (28 de ani) a studiat literatura turcă în Istanbul, a publicat articole despre cinema în reviste și a regizat scurtmetrajul The Slope (2008), proiectat în zeci de festivaluri. Pentru debutul său, o co-producție Turcia-Franța-România, a colaborat cu o echipă românească. Regizorul Călin Peter Netzer (Poziția copilului) a fost producătorul filmului, iar Marius Panduru este director de imagine. „Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii”, scrie Variety. În film, un cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani se pregătește să falsifice un album de familie, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei și bebelușul pe care plănuiesc să-l adopte.

Pe lângă filmele distinse cu Palme d’Or (I, Daniel Blake, r. Ken Loach) și Marele Premiu la Cannes (Juste la fin du monde, r. Xavier Dolan), timișorenii vor avea o ocazia să urmărească singurul film din competiția celebrului festival recompensat cu două trofee, The Salesman (r. Asghar Farhadi), favoritul presei internaționale, comedia Toni Erdmann (r. Maren Ade), și mult-așteptatul The Neon Demon (r. Nicolas Winding Refn), cu Elle Fanning.

The Salesman a obținut Premiul pentru scenariu și interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini, și este noul film de succes al primului regizor iranian care a obținut Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Asghar Farhadi (Nader and Simin: A Separation). Cineastul a fost inclus de revista Time în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume, în 2012. Filmul urmărește drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea în casa unei foste prostituate și o vizită neașteptată duc la violență. Filmul este propunerea Iranului la Oscar 2017.

Comedia Toni Erdmann, favorit categoric al presei și al publicului la Cannes, a câștigat Premiul criticii – FIPRESCI. Filmată aproape integral în România, este singura peliculă din 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture și va reprezenta Germania la Premiile Oscar. Toni Erdmann spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează în București.

The Neon Demon, adus în premieră la Timișoara și semnat de regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, este plasat în lumea modei din Los Angeles. Horror-ul psihologic ultra-stilizat urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de motel sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

Filmele The Neon Demon și I, Daniel Blake sunt distribuite de Independența Film, iar Toni Erdmann, de microFILM.

Vezi și: Câștigătorii Palme d’Or și Grand Prix vin la Timișoara, în premieră, cu filmele de la Cannes

album_2

Les Films de Cannes à Bucarest, inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, aduce în fiecare an circa 30 de premiere din selecția festivalului de pe Coasta de Azur, în prezența unor invitați speciali. În cele șase ediții, spectatorii bucureșteni au avut parte de întâlniri memorabile cu nume ca Jacques Audiard, Gaspar Noé, Abdellatif Kechiche, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérenice Bejo, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo sau Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes.

AL PRESS

Despre admin 6425 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.