Duminică, 6 octombrie a.c., la Școala Gimnazială din Belinț se va desfășura, sub egida Primăriei și a Consiliului Local, cea de-a X-a ediție a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, inițiat în 2012 de Simion Dănilă și Constantin-T. Stan. La Belinț, sediul districtului neprivilegiat Bel în Evul Mediu timpuriu, a debutat în dăscălie, la 1794, Dimitrie Țichindeal, „gură de aur”.
În 1934, Sabin V. Drăgoi, membru în echipa sociologică multidisciplinară a Institutului Social Banat-Crișana, a cules o variantă locală a baladei Miorița (cu structură ritmică de colind), „cea mai frumoasă și prețioasă melodie românească ce cunosc” (potrivit mărturisirii sale), care l-a inspirat în compunerea unei „Rapsodii bănățene” („Rapsodia din Belinț”).
„Rapsodia”, dedicată lui George Enescu, a fost interpretată în 1943 pe scena Ateneului Român, chiar sub bagheta lui Enescu.
Au preluat ductul melodic al nestematei folclorice belințene în creațiile lor Paul Constantinescu (balada „Miorița” pentru cor mixt a cappella) și György Ligeti, corifeul muzicii contemporane de avangardă, în „Concert românesc”.
Lasă un răspuns