Colegiul Naţional Coriolan Brediceanu, parte a proiectului ESCAPE finalizat cu colegii lor din Vidin

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 19 – 25 martie 2017 a avut loc la Profesionalna Gimnazia Asen Zlatarov din Vidin, Bulgaria, ultima întrunire de predare – învăţare – formare din cadrul proiectului „ESCAPE – Enhanced Skills, Competence And Practice for the Economy”. Din partea Colegiului Naţional „C. Brediceanu”, partener în acest proiect, a participat o delegaţie compusă din profesoarele Adriana Mariş, Mihaela Ionicica, Beatrice Franţescu şi şapte elevi: Amanda Repede, Roxana Borlovan, Raul Musteţea, Răzvan Lungu, Georgiana Hrişcu, Alessia Costia şi Mădălina Lazăr.

Programul întrunirii a fost unul intens, divers, cu alternanţe surprinzătoare între lecţii de economie susţinute de profesorii din ţările partenere, vizite de documentare la obiective economice sau turistice din împrejurimile Vidinului, ateliere de creativitate, simularea unor interviuri şi semnarea de contracte pentru angajare la o firmă de exerciţiu, vizite la case memoriale, întâlniri cu autorităţile locale şi regionale, activităţi specifice sărbătoririi Zilei Internaţionale a Apei, organizarea unui târg caritabil, vizionarea unui spectacol de muzică şi dansuri populare, a unui concert sinfonic, participarea la o prezentare de bune practici în domeniul antreprenoriatului social.

Elevii au lucrat în grupuri internaţionale alături de partenerii lor pentru găsirea unor soluţii de reducere a şomajului în rândul tinerilor şi s-au pregătit să devină antreprenori la nivel european.

Un moment încărcat de emoţie a fost vizitarea unei expoziţii etnografice şi întâlnirea cu locuitorii unui sat de vlahi, Antimovo, în care delegaţia lugojeană a avut ocazia să vorbească în limba română şi să se prindă într-o horă simbolică alături de partenerii şi de bătrânii satului.

Timpul de lucru al profesorilor a fost dedicat evaluării activităţilor desfăşurate pe parcursul celor aproape trei ani de implementare a proiectului, pregătirii raportului final şi a unor videoclipuri de prezentare a acestuia, dar şi finalizării completării formularului de aplicaţie pentru un nou proiect.

Proiectul de parteneriat strategic între şcoli Erasmus+ „ESCAPE – Enhanced Skills, Competences And Practice for the Economy” are 7 parteneri – licee teoretice şi economice din Austria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi România şi este finanţat de Uniunea Europeană. El are ca obiectiv principal pregatirea tinerilor pentru o mai bună integrare pe piaţa muncii după absolvire, în contextul globalizării ce cuprinde tot mai mult viaţa secolului XXI.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.