Clona la români

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Marele Premiu și Trofeul de Cristal ale celei de-a IX-a ediții a Concursului „Clara Peia” (instituit de subsemnatul, autorul proiectului, în 2013) vor fi decernate în 28 mai a.c.

O plevușcă de tâlhari ai inteligenței (referate, disertații, teze, opere literare și muzicale, studii și, mai nou, proiecte culturale) au maculat cotidianul, cu diabolică perseverență și dezarmantă impasibilitate față de justiție și legile bunului-simț, în diverse epoci.

În 1938, urmașii lui Ioan Vidu (trecut la Domnul în 1931) l-au acționat în justiție pe Augustin Bena, pentru un presupus plagiat al opusului coral „Bobocele și inele”. Sensibilizat de amploarea scandalului, în care au intervenit, ca martori și experți, Nicolae Ursu, George Enescu și Sabin Drăgoi, poetul lugojean Grigore Bugarin a dat expresie sen-
timentelor sale printr-un poem. Vă oferim câteva strofe.

Vidule, tu dormi, ca morţii,
La Lugoj, sub glia rece,
Şi cum zice Eminescu:
„Vreme vine, vreme trece”.

Doina ta ţi-o plânge vântul,
Când se scutură frunzişul,
Şi o duce peste holde,
Către Dunăre, Timişul.

Ea e dulce şi e sfântă
Ca şi slova din Scriptură,
Dar comoara ta de cântec
Astăzi pare că se fură.

O altă situație ridicolă, care a stârnit hazul la vremea respectivă și a intrat chiar în folclor, generată de suficiență și labilitate comportamentală și atitudinală, mi-a fost relatată, cu ani în urmă, de regretatul muzicolog și folclorist Trandafir Jurjovan.

Distinsul muzician, realizator de emisiuni în limba română la Radio Novi Sad, un om cu operă, a trecut la Domnul în 2010. Emisiunile sale, adevărate bijuterii radiofonice, au rămas vii în conștiința melomanilor români de pretutindeni.

Potrivit relatării sale, o situație bizară s-a petrecut cu mai mulți ani în urmă în comuna Coștei din Voivodina. Din pricina unor diferende de natură politică, vechea Societate „Mihai Eminescu” s-a divizat: pe lângă vechea Societate, care și-a păstrat denumirea (Mihai Eminescu), a mai apărut una, Eminescu Mihai!

Hâtru și gustând comicul situației, Trandafir Jurjovan îmi spunea, șarmant, că, probabil, la o nouă divizare, societății rezultate i se va atribui numele Veronicăi Micle!

Mai devreme sau mai târziu se va face lumină și în speța Concursului „Clara Peia”, ediția a IX-a, care a creat o neverosimilă confuzie, iar cei implicați în clonare vor suporta cel puțin oprobriul public. Va rămâne regretul pentru inducerea în eroare a unor suflete nevinovate de copii și, mai grav, a unor autorități și instituții.

Prof. dr. Constantin-T. STAN, membru
al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.