Cicliști timișoreni de la Timisiensis Bikers alături de lugojeni pasionați de ciclism – o acțiune reușită la cea de-a treia ediție a evenimentului Zilele Lacului Surduc

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un grup de bicicliști amatori de la Timisiensis Bikers din Timișoara, un departament de ciclism al Clubului Bănățean de Turism Timișoara, alături de câțiva lugojeni pasionați de ciclism au participat duminică, 2 iulie 2017, la o acțiune comună, o plimbare pe două roți pe traseul Lugoj – Tapia – Nădrag – Fârdea – Nădrag – Tapia – Lugoj.

În Fârdea, toți cicliștii au luat parte la evenimentele ce s-au desfășurat în jurul lacului cu ocazia evenimentului „Zilele Lacului Surduc” și la ora 15 au pornit la un tur al lacului cu bicicletele, tur la care s-au alăturat și alți cicliști veniți la eveniment din Timișoara, Arad și alte localități învecinate, cu toții având aceeași pasiune, ciclismul.

La această acțiune organizată de Timisiensis Bikers, inițiativa pentru a se alătura și lugojeni bicicliști a fost a lugojeanului Alexandru Szilagy, alături de care au participat la acțiune și Ionuț Toma, Estera și Nicolae Cimponeriu. Organizatorii au fost foarte bucuroși că li s-au alăturat și câțiva pasionați de ciclism din Lugoj, pentru această tură la sărbatoarea Zilelor Lacului Surduc.

Traseul a avut în total aproximativ 115 km, a fost unul destul de accesibil și s-a desfășurat în proporție de 99% pe asfalt. Plecarea cicliștilor timișoreni spre Lugoj s-a făcut cu trenul CFR IR1820, în data de 2 iulie 2017, la ora 07:33, din Gara de Nord Timișoara. La Lugoj, li s-au alăturat câțiva pasionați de ciclism din orașul nostru, iar seara, la ora 20, după ce toți participanții la reușita acțiune, cu o bună dispoziție demnă de invidiat, s-au regrupat la Pizzeria Terasa Zodiac din Lugoj, pentru a servi pizza, pentru hidratare și mai ales pentru schimburi de idei între tineri cu pasiuni comune, pentru a-și face noi cunoștinte și noi prieteni pe rețelele de socializare,  hotărând ca împreună să participe și la viitoarele acțiuni ale departamentului de ciclism Timisiensis Bikers și ale grupului de tineri entuziaști, cicliștii timișoreni s-au întors acasă cu trenul CFR IR1819, cu plecare din Lugoj la ora 22:44, ajungând în Timișoara în jurul orei 23:50. 

„Clubul Bănățean de Turism Timișoara (CBT) este un organism neguvernamental (ONG), cu o activitate ce se întinde pe o perioadă de mai bine de șase decenii, având ca scop promovarea prin mișcare a bogățiilor turistice și culturale, nu puține, ale Banatului și nu numai. 

De asemenea, CBT, prin munca voluntară a membrilor acestuia, are la activ marcarea și întreținerea a numeroase trasee de drumeție și cicloturism din zona Munților Poiana Ruscă precum și punerea în valoare a numeroase obiective turistice din zonă. Pe lângă aceste activități, clubul organizează numeroase drumeții prin Banat și prin țară.

Timisiensis Bikers (TB) a luat naștere în primăvara anului 2011, când un grup de tineri din Timișoara au început să organizeze ture pe două roți în împrejurimile Timișoarei. În scurt timp, numeroși doritori de pedalat s-au alăturat grupului. Începând cu luna mai 2013, TB devine un departament al CBT, având același scop, dar făcând acest lucru pe bicicletă.

Printre altele, suntem organizatorii (împreună cu Primăria Nădrag și  Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș – APDT ) a Cupei CBT Nădrag, o competiție de masă de mountain bike (MTB) în localitatea Nădrag. Cupa CBT Nădrag este la cea de-a 2-a ediție și anul acesta va avea loc în data de 19 august 2017. 

Legat de evenimentul din data de 2 iulie 2017, la Zilele Lacului Surduc, am fost invitați de APDT să facem un tur al lacului Surduc (cel scurt, de 20 km). Noi am dezvoltat evenimentul, creând un eveniment care să fie atât pe placul celor care vor să pedaleze mai mult, cât si pe placul celor care vor doar să se plimbe.” – a declarat pentru Actualitatea, din partea Timisiensis Bikers – Bela Fancsali-Boldizsar

Mersul pe bicicletă îmbunătățeste condiția fizică a inimii. Conform unui studiu realizat de British Medical Association, dacă mergi 32 km pe săptămână, riscul bolilor cardiace scade cu 50%. Dacă unele persoane au probleme cu depresia, tot pedalatul ajută. Acesta reduce stresul și crește încrederea în sine. Mersul pe bicicletă este, prin natura sa, extrem de relaxant și te ajută să te deconectezi de presiunea de la serviciu, fiind recomandat și persoanelor care suferă de insomnie.

„Partea frumoasă, atunci când mergi cu bicicleta este că efectele sunt mult mai vizibile decât în cazul joggingului. Fetele care merg pe bicicletă din plăcere reușesc să parcurgă lejer și 30 sau 40 de kilometri” – explică Petra Rossner, antrenoarea echipei de ciclism a Universității Columbia. Chiar și zece minute de mers pe bicicletă contează, deci nu renuntați la ea nici măcar atunci când ieșiți să vă faceți proviziile”.

Mersul pe bicicletă are o mulțime de beneficii: e simplu de învățat (asta dacă nu îl practici din copilărie), este o metodă ieftină de deplasare și în plus îți iei porția de aer curat. Pedalatul stimulează circulația, întărește inima și sistemul imunitar și contribuie la protejarea articulațiilor. Iar mersul cu bicicleta te ajută să slăbești, elimină toxinele, crește puterea de concentrare cu 15%, crește imunitatea organismului. 

Fiecare distanță parcursă pe două roți înseamnă mai multe calorii arse și exerciții fizice eficiente pentru mușchii picioarelor, spatelui și posteriorului. Persoanele care merg de obicei 30 de minute pe zi cu bicicleta, timp de 5 zile pe săptămână, arată mult mai tinere decât vârsta lor reală, studiile efectuate arătând că trăiesc mai mult decât celelalte persoane, care nu practică ciclismul.

Estera CIMPONERIU

 

Despre admin 6448 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.