
Dan TIMARU
Centrul de Tineret Lugoj, împreună cu Asociația Ghidul Banatului, organizează un teambuilding timp de 4 zile la Moldova Nouă în vederea stabiliri sarcinilor echipei organizatoare a proiectului „Podul de Fier”, finanțat de Primăria Lugoj și implementat de Centrul de Tineret Lugoj și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.
Anul acesta, Centrul de Tineret Lugoj revine cu cea de-a doua ediție, pe durata de desfășurare a nouă zile, în care se vor organiza ateliere cultural-educative pentru tineri dar și concerte și momente artistice care își propun să unească comunitatea lugojeană.
În cadrul proiectului s-a concretizat un „teambuilding” pentru tinerii voluntari implicați în festival, în care se vor aborda activități de închegare a echipei prin diferite acțiuni de implicare comunitară.
„În perioada 13-16 iulie, echipa implicată în proiect va stabili responsabilităţile fiecărui membru în cadrul acestui proiect, va desemna membrii care vor semna acorduri de parteneriat şi voluntariat, vor pregăti materialele promoţionale pentru proiect și vor lansa apelul deschis pentru participanţii la proiect.
Festivalul își propune să fie un „pod între artă, cultură și istorie”, între ge-nerații, care leagă comunitatea lugojeană de Europa. Cu această ocazie, se vor organiza diferite ateliere de creație care se adresează tinerilor.
Centrul de Tineret Lugoj este un spațiu sigur, dedicat exprimării și dezvoltării tinerilor prin activități educaționale, artistice si culturale. Centrul de Tineret Lugoj a fost inaugurat în vara anului 2021 cu a ajutorul a 30 de voluntari internaționali care s-au implicat pentru 40 de zile la recondiționarea clădirilor din curtea Școlii de Arte, printr-un proiect al Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT) cu sprijinul Corpului European de Solidaritate, Primăriei Lugoj și Asociației FOA (Fusion of Arts).
Acest centru a venit și ca răspuns la dorința tinerilor de a avea un spațiu sigur unde își pot desfășura activitățile. Activitățile centrului sunt de o gamă variată, de la ateliere de dezvoltare personală, managementul business-ului, scriere de proiecte, scriere creativă până la ateliere de artă și activități de petrecere a timpului liber, film, jocuri de societate, teatru, dans etc.
De asemenea, se dorește expunerea rezultatelor artistice în urma festivalului în cadrul unor expoziţii atât în oraş, organizate la Centrul de Tineret Lugoj, sau centrele de tineret din Timişoara, precum și în mediul online. Pentru ca impactul proiectului să fie şi mai mare, vor fi realizate ateliere artistice pe tot parcursul următoarelor luni, atât în Centrul de Tineret din Lugoj cât şi în cartierele şi centrele de tineret din Timişoara, cu sprijinul participanților.
Este important de precizat că toate activitățile destinate tinerilor și nu numai sunt gratuite. Centrul de Tineret sprijină, de asemenea, și alte organizații și grupuri de tineri, cum ar fi: Interact, More than a Smile, dar și diferitele cercuri de tineri din cadrul liceelor lugojene și nu numai.
Printre partenerii locali care sprijină acest eveniment amintim: „Ghidul Banatului”, „Casa de Cultură a Municipiului Lugoj”, „Crucea Roșie Română”, „Clubul Copiilor Lugoj”, „Asociația Foa” și „Road Patrol Lugoj”.
Cu ajutorul „Asociației Ghidul Banatului”, care sprijină în mod activ buna desfășurare și organizare a „teambuilding-ului”, se vor vizita trasee turistice pe ruta Baziaș – Berzasca de pe Clisura Dunării, Cascadele Burăul Mare și Moldavița – Morile de apă de la Gârnic, Cetatea Sfânta Elena – Parcul eolian, Insula Ostrov și Semeringul Bănățean”, spune Silviu Cunzet, coor-donator voluntari.
Bianca Prisacară, psiholog educațional, clinician și psihoterapeut integrativ-expresiv în formare, participă timp de patru zile la acest teambuilding. Activitatea dumneaei este în princi-pal direcționată nevoilor tinerilor, motiv pentru care a fost implicată în-tr-o serie de organizații de voluntariat, activând, de asemenea, în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Timiș, perioadă în care și-a rafinat setul de competențe necesare facilitării de traininguri.
Prin cele 4 zile de activități adresate creșterii eficienței și bondingului în echipa de voluntari, va urmări aprofundarea procesului de auto și intercunoaștere, conturarea conceptelor de misiune, viziune și roluri în echipă, dezvoltarea competențelor de comunicare, de colaborare, de gestionare a conflictelor și de negociere.
Aceasta consideră că principalele ba-ze de ghidaj se pot realiza prin intervenții de scurtă durată, cum ar fi acest training, dar creșterea performanței în cadrul unei echipe este un proces de lungă durată, investit de fiecare membru din echipă.
Lasă un răspuns