Cel mai periculos grup infracțional

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Direcția Națională Anticorupție a declanșat o mare și, în definitiv, extrem de periculoasă anchetă. Pentru că în vizor se află nimeni altul decât generalul cu patru stele Florian Coldea, președintele statului subteran din România.

El este plasat în epicentrul unei caracatițe de crimă organizată, care s-ar putea dovedi uriașă. Este pusă lupa, dacă va fi pusă cu adevărat, atenție, pe oameni care au reprezentat și reprezintă instituțiile de forță din România, ridicați la înalte grade militare și care au fost finanțați și susținuți de statul român pentru a garanta că legea și ordinea sunt de neatacat.

Și tocmai ei s-au comportat ca niște veritabili interlopi, ca niște cămătari și, profitând de poziția lor, au dat peste cap puterile constituționale ale statului, în scopul de a se îmbogăți.

Ceea ce s-a întâmplat începând din momentul în care Traian Băsescu l-a promovat pe Florian Coldea în poziția de director executiv al Serviciului Român de Informații este de domeniul science-fictionului.

Florian Coldea este fostul ofițer de la antitero al Serviciului Român de Informații trimis în numele statului român cu o valiză de bani, pentru a-i răscumpăra pe ziariștii făcuți ostatici de o organizație teroristă prin complicitatea lui Omar Hayssam, astăzi aflat în detenție.

S-a întors triumfător cu ostaticii. Toți au fost întâmpinați la aeroport de însuși președintele României, care s-a bătut cu cărămida în piept pentru că, în calitate de șef al celulei de criză pe care a creat-o la Cotroceni, a reușit să-i elibereze pe jurnaliști.

Ulterior, procurorul general al statului, anchetând acest caz fără precedent, a descoperit că o parte din bani, mai mult de o treime, dispăruseră pur și simplu. Florian Coldea nu îi predase teroriștilor.

Și a demarat în acest sens o anchetă. Circumstanțele în care s-au derulat lucrurile începând din acel moment sunt cu totul și cu totul neobișnuite și merită a fi devoalate, pentru că au legătură cu situația în care ne aflăm acum.

Ciprian Nastasiu, șeful de atunci al Parchetului, s-a temut – și pe drept cuvânt – pentru viața și cariera lui.

Pentru că devenise evident că Florian Coldea era un om de încredere al președintelui României și existau indicii temeinice cum că Traian Băsescu știa de circumstanțele în care s-a volatilizat o sumă uriașă de bani.

În aceste condiții, el s-a adresat Ambasadei Statelor Unite, cu intenția de a devoala în beneficiul partenerului strategic informații importante privind rețeaua teroristă, care îi răpise pe jurnaliști și legăturile acesteia cu personaje politice importante de la București.

Întâmplarea face că la acea dată eram în relații relativ apropiate cu persoane din ambasadă. Una dintre acestea m-a informat asupra neobișnuitei solicitări făcute de procurorul general.

Am fost la rândul meu surprins, dar m-am pronunțat fără ezitare în sensul că acesta ar trebui primit la ambasadă la cel mai înalt nivel. Evenimentul a avut loc.

Procurorul Nastasiu nu a oferit foarte multe detalii la ambasadă, ci doar câteva de tip exploziv, și a solicitat să i se permită să ia contact cu Departamentul de Justiție al Statelor Unite, întrucât situația era extrem de gravă.

Am încurajat de îndată acest demers. Și astfel procurorul Nastasiu s-a deplasat în Statele Unite, unde a luat contact cu Departamentul de Justiție, dar și cu alte câteva structuri ale serviciilor secrete de la Washington interesate în combaterea terorismului.

A fost supus unor ședințe de debriefing, care au fost filmate și care au totalizat zeci de ore de discuții. Nastasiu a adăugat și alte dosare aproape la fel de sensibile aflate în acel moment în ancheta sa.

Am avut posibilitatea, care mi s-a oferit nu la București, ci la Varșovia, de a viziona o parte dintre aceste senzaționale înregistrări, cu condiția de a nu devoala pentru început nimic. Și m-am ținut de cuvânt.

Traian Băsescu, aflat într-o situație unică în istoria României, suspendat din poziția de președinte pentru nenumărate abuzuri interne, a fost în mod miraculos salvat chiar de către americani și a avut posibilitatea să candideze pentru un nou mandat.

Exasperat de toată această situație, procurorul Nastasiu, care între timp demisionase, împreună cu un român stabilit în America, domnul Gaetan, ginerele unei senatoare de la Washington, a luat decizia riscantă de a publica o carte în care unul dintre principalele capitole se referă la sustragerea de către tandemul Coldea-Băsescu a unei părți consistente din răscumpărare.

Această carte a apărut și despre ea s-a vorbit în viteză pe diverse posturi de televiziune, dar efectul scontat nu s-a mai produs, întrucât operațiunea era tardivă, iar atenția opiniei publice era concentrată asupra rezultatului alegerilor.

Dar ceea ce s-a întâmplat ulterior este și mai uluitor. Traian Băsescu a continuat să fie protejat de autoritățile de la Washington, care în mod evident au obținut o serie de lucruri importante la schimb, iar Florian Coldea a devenit un apropiat colaborator al serviciilor secrete din Statele Unite.

Și nu numai. El a fost decorat, la fel ca și Laura Codruța Kovesi, de către statul francez. Devenind astfel practic invulnerabil. Și construind așa-numitul stat paralel, transformat ulterior în stat subteran, prin acapararea și subordonarea unor părți importante din procuratură, din justiție, din Executiv, din Parlament, din organizațiile civice și cele de presă.

Într-un târziu, după ce statului român i-au fost provocate pe această cale imense daune și traumatisme, Florian Coldea, dar nu și soția și colaboratorii săi, a fost scos din SRI, dar a continuat să acționeze din umbră, utilizând din plin toate pârghiile la care a avut acces.

Iar un scandal de mari proporții, după dezvăluirile legate de prezența sa la Dubai, a fost detonat zilele trecute printr-una dintre cele mai puternice dezvăluiri de presă din ultimii ani, făcută de troica Cozmin Gușă, Liviu Alexa și Anca Alexandrescu, în rol de vârf de lance.

Ce s-a aflat? Că acest general în rezervă al statului român, împreună cu un alt general, provenit tot de la SRI, Dumitru Dumbravă, cel care și-a falsificat doctoratul și a avut rolul de a subordona justiția, în scopul eliminării unor adversari politici și protejării unor politicieni și oameni de afaceri apropiați, în parteneriat cu avocatul Doru Trăilă, dar și cu Valeriu Stoica, fost președinte PNL, au constituit un grup criminal organizat, prin care oameni de afaceri au fost șantajați – s-a întâmplat chiar în zilele noastre – pentru a fi extorcați de bani.

Primul caz răsunător care a ieșit la iveală este al omului de afaceri Cătălin Hideg, căruia i s-a dresat un dosar penal, care a fost condamnat la ani grei de închisoare, dar căruia i s-a promis că scapă cu fața curată la apel, dacă livrează grupului infracțional 600.000 de euro.

Disperat, acest om s-a adresat, luând-o pe urmele lui Nastasiu, Ambasadei Statelor Unite. Care ce credeți că a făcut? L-a dat în primire generalului Florian Coldea.

În aceste circumstanțe, victima s-a dus la DNA în speranța că i se va face dreptate și a predat, atenție, toate înregistrările audio care probează șantajul la care a fost supus.

Acesta este vârful icebergului unui scandal uriaș, asupra căruia voi reveni.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.