Cel mai mare jaf de mașini din istorie. Coreea de Nord a luat 1000 de Volvo fără să le plătească

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În Coreea de Nord, dictatorii din dinastia Kim fac ample eforturi pentru a se asigura că restul lumii nu află ceea ce se întâmplă sub conducerea lor. Cu toate acestea, o investigație desfășurată de un reporter american a dezvăluit  că nord-coreeni s-au aflat în spatele celui mai mare jaf de mașini din istorie.

Jurnalistul Urban Lehner a povestit cum în anul 1973 făcea reportaje pentru The Wall Street Journal în Coreea de Nord, acolo unde a descoperit primele indicii legate de acest jaf. Astfel, el a dezvăluit că pe parcursul șederii sale în această țară a fost plimbat cu un autoturism Volvo 144 Sedan, fiind modelul de mașină în care jurnaliștii străini călătoreau în mod obișnuit.

„Primeai un interpret, un șofer și un Volvo timp de două săptămâni”, spune Lehner.

Lehner a început să facă o serie de investigații legate de originea acestor autorturisme. El a început de la zvonurile care circulau printre reporteri, cele care spuneau că Coreea de Nord a furat acele autoturisme și că se afla în spatele celui mai mare jaf de mașini.

Investigațiile făcute de Lehner au arătat că, acum zeci de ani în urmă, când Volvo 144 era încă în producție, suedezii au încercat să se extindă pe o nouă piață care părea promițătoare: Coreea de Nord. Astfel au fost semnate mai multe contracte prin care către nord-coreeni primeau utilaje grele de minerit și 1.000 de astfel de automobile.

În 1975, Suedia a devenit prima țară occidentală care a înființat o ambasadă la Phenian. La scurt timp după deschiderea acesteia, comerțul țării cu Occidentul s-a oprit brusc. Coreea de Nord nu a plătit pentru bunurile pe care le-a importat.

Termenele de plată au trecut, datoriile și dobânzile au crescut și a devenit clar că Phenianul nu își permitea toate achizițiile. Coreea de Nord și-a supraestimat capacitățile industriale, a scris un fost diplomat în memoriile sale. Țara era convinsă că va ajunge din urmă națiunile industriale dezvoltate.

În opinia acestuia, Coreea de Nord nu știa cum să facă afaceri în afara blocului comunist. Potrivit Agenției suedeze pentru credite de export, care a asigurat plățile, datoria Coreei de Nord față de Suedia a crescut de-a lungul anilor la 322 milioane de dolari.

Suedia trimite încă înștiințări de plată de două ori pe an Phenianului, dar Coreea de Nord nu le-a achitat nici acum.

Carmen Melania BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.