Cei care doresc să facă stagiul militar voluntar vor fi plătiți, vor avea asigurată cazarea și pot merge acasă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat că în aproximativ o lună ar urma să fie lansat un proiect de lege pentru cei care doresc să facă stagiu militar în mod voluntar. Cei care se vor înscrie în acest program vor fi remuneraţi şi li se vor asigura toate condiţiile.

„Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie.

Avem un proiect de lege pe care o să îl lansez, cred că peste vreo lună, pentru cei care vor să facă stagiu militar în mod voluntar.

Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, și acum, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, se accentuează această dorinţă a tinerilor de a avea un minim de pregătire militară”,

a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că, în urma unui sondaj realizat în 2011, aproape 60 la sută din cei intervievaţi au răspuns că îşi doresc să facă armata, însă pe termen scurt, de trei-patru luni.

„Am şi făcut un sondaj și, dacă bine îmi aduc aminte, erau aproape 60 la sută dintre cei incorporabili care doreau să facă armata, adică cei între 18 şi 35 de ani, cum este limita acum, pentru încorporare, întrucât după 35 de ani în actuala lege nu mai eşti încorporabil.

Sigur că îşi doreau să facă o armată pe termen scurt, în 3-4 luni, maxim, în care să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară, să înveţe să tragă cu arma, să participe la operaţiune militară.

Noi o să proiectăm un stil nou pentru cei care vor să facă armată şi sunt sigur că o să avem foarte mulţi care o să îşi dorească”,

a declarat Vasile Dîncu. Ministrul a adăugat că cei care vor merge voluntar să facă armata vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile.

„Vor fi plătiţi în această perioadă, li se vor asigura toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită, vor avea şi libertatea de a merge acasă, nu va fi o privaţiune, aşa cum era înainte în armată. Este o opţiune, dar nu poate fi o opţiune pentru toată lumea.

Suntem foarte mulţi şi nu avem nevoie de armate masive. Este nevoie de armate cu oameni care au o meserie foarte bună, experţi în telecomunicaţii, care ştiu să tragă cu puşca, oameni de toate felurile. Armata nu mai este doar armata pe care o ştim din filmele cu război”,

a declarat Dîncu.

„Pregătirea va fi de 3-4 luni maxim și vor fi plătiți  cu o sumă în funcţie de grad. Poate să se ia în jur de 3.000 de lei/lunar. În perioada când este în rezervă poate avea o indemnizație de 1.500 de lei pe lună, plus alte beneficii, cum ar fi asigurări de sănătate”,

a explicat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.