Cea mai veche carte din lume a fost vândută la licitaţie cu 3,065 milioane de lire sterline

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un manuscris vechi de aproape 1.800 de ani, prezentat ca fiind cea mai veche carte din lume aflată într-o colecţie privată – şi cea mai veche carte liturgică creştină existentă – s-a vândut la licitaţia Christie’s din Londra cu 3,065 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari).

Codexul Crosby-Schøyen este unul dintre cele mai vechi și mai rare exemple de carte într-o formă recunoscută de noi astăzi. Anul trecut, Sotheby’s a stabilit un record pentru cel mai scump manuscris vândut la licitaţie, când a obţinut 38,1 milioane de dolari pentru Codex Sassoon, o Biblie ebraică veche de 1.100 de ani.

Codexul – care conţine primele copii complete ale textelor biblice ale lui Iona şi ale primei epistole a lui Petru – oferă o fereastră unică în creştinismul timpuriu.

Produs într-una dintre primele mănăstiri creştine din Egiptul Superior, codexul de 104 pagini a fost scris de mână pe foi de papirus cu două feţe de către un singur scrib, în limba coptă, pe parcursul a patru decenii.

Cercetările extinse şi datarea cu carbon au indicat că acesta datează din perioada 250-350 d.Hr.. În 1952, acesta a fost descoperit îngropat într-un borcan în nisip, alături de alte peste 20 de coduri, de către fermierii din apropierea oraşului Dishna, Egipt.

Starea remarcabilă a papirusului, care este acum conservat între plăci de plexiglas, poate fi atribuită climatului arid al Egiptului.

Aceste manuscrise sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de „documentele Dishna” sau „papirusurile Bodmer”, după numele colecţionarului elveţian Martin Bodmer.

Codexul Crosby-Schøyen a schimbat de mai multe ori mâinile de la descoperirea sa.

A fost achiziţionat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981, şi a fost vândut de mai multe ori înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri norvegian şi colecţionarul de cărţi rare Martin Schøyen în 1988.

  Carmen Melania BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.