Cea mai mare fermă din Banat, care crește porci Mangalița, renaște din propria cenușă

>

Dan TIMARU

Până în februarie 2021 una dintre cele mai mari ferme unde se creșteau porci din rasa Mangalița din județul Timiș se afla în localitatea Ficătari. Lovită de pesta porcină, unitatea a intrat în carantină și a fost închisă, iar cei peste 800 de porci au fost sacrificați și îngropați, așa cum prevede legea.

După ce ferma a fost dezinfectată și, vreme de un an, nu a mai avut voie să își continue activitatea, a venit momentul să intre din nou în legalitate. Alin Neamțu,  proprietarul afacerii, a reușit prin tenacitate și perseverență să depășească nefericitul moment și să se pregătească pentru un nou început. Iată istoria acestei ferme povestită de Alin Neamțu:

„După cum probabil știți, în 2020, în câteva gospodării din Ficătari și-a făcut apariția pesta porcină. Cu toate măsurile de precauție luate, în anul următor, prin luna februarie, a fost semnalată și la ferma  mea prezența pestei. Am anunțat autoritățile și bineînțeles că după ce s-a confirmat boala am fost nevoit să închid. Peste 800 de animale au fost sacrificate și îngropate la mare adâncime.

Pierderea a fost considerabilă, iar faptul că o perioadă de un an unitatea a fost în carantină și scoasă din circuitul economic ne-a adus mari prejudicii financiare. În localitatea Sacu, mai aveam o fermă de producție ultra-modernă, unde pregăteam material biologic pentru ferma de la Ficătari, așa că ne-am restrâns acolo activitatea, pregătind-ne pentru momentul în care vom relua și vechea activitate.

La ora actuală, avem peste 300 de scroafe și câteva sute de porci, care în curând vor fi transferați la Ficătari. Nu puteam renunța la afacere pentru că cererea de carne de mangaliță este foarte mare”

Mangalița este una dintre cele mai apreciate rase de porci datorită cărnii gustoase și care nu conține așa zisul colesterol rău și mai ales este bogată în acizi grași de tip Omega 3, 6 și 9. 

Gustul este asemănător cu cel al cărnii de mistreț, conține puțină apă, drept pentru care este indicată preparării șuncii și a produselor din carne care sunt supuse procedeului de uscare.

Porcul de Mangaliţa crește în greutate ceva mai lent decât alte rase, dar calitatea cărnii este net superioară. La ora actuală, nu se poate acoperi cererea de pe piață decât în procent de 10%.

 „Eu sunt de profesie inginer agronom, iar tradiția pentru creșterea animalelor am moștenit-o de la bunicul meu, țăran bănățean, iubitor de animale, pe care le-a crescut în gospodărie. Cred că ceea ce am devenit ca fermier moștenesc de la el.

Bunicul meu era un om foarte priceput, încât sătenii îl chemau să le taie porcii de Crăciun. Devenise măcelarul satului. Am fost întrebat adesea, dacă iubesc animalele, de ce le cresc pentru a le sacrifica. Dragostea pentru animale este una, iar faptul că sunt sacrificate pentru hrana semenilor mei este cu totul altceva.

Această afacere asigură locuri de muncă și nu în ultimul rând îmi asigură traiul de zi cu zi, mie și familiei mele. Am cumpărat o veche fermă pe care am modernizat-o și am adaptat-o pentru creșterea acestei rase.

Una dintre caracteristicile fundamentale ale rasei Mangalița este faptul că nu poate trăi într-un spațiu închis. Animalele au nevoie de țarcuri largi, în câmp deschis, să se poată mișca în voie sub cerul liber, indiferent de vreme. Porcul iubește foarte mult locurile mlăștinoase, noroiul”

Alin Neamțu nu vinde purceii, ci îi crește, îi îngrașă, îi sacrifică și îi procesează, apoi îi valorifică prin propriile magazine de vânzare din Buziaș, Recaș și Pojejena.

„Condițiile de creștere ale acestei rase nu sunt pretențioase. Animalul trebuie să stea pe pământ și să aibă libertate de mișcare. Doar atunci când fată, scroafele sunt băgate în boxe speciale, unde au condiții de fătare. Rasa Mangalița nu este pretențioasă la mâncare.

Hrana o produc pe terenurile private pe care le dețin. Porumbul reprezintă masa principală pe care o primește zilnic. A doua masă o reprezintă legumele și fructele bio perisabile, obținute de la un hypermarket din Timișoara, prin contract.

Mangalița consumă mult mai mult decât un porc obișnuit, fiindcă este un animal foarte activ. Un alt aspect este faptul că Mangalița nu este afectată de boli. Rasa este foarte rezistentă”.

Carnea de la această rasă de porc, datorită calităților pe care le are, cât și prin costul de producție este de trei ori mai scumpă decât cea a unui porc obișnuit.

„Persoanele care cumpără carne și preparate din carne de Mangalița știu despre ce este vorba. Avem clienți permanenți, chiar și din Germania, care cumpără produsele de la noi. Bineînțeles că mai sunt și persoane care nu știu ce înseamnă și care sunt beneficiile consumului de carne  Mangalița.

Lucrez la o teză de doctorat, având ca temă rasa de porc Mangalița și beneficiile consumului de carne de Mangalița. Nu există în țară o astfel de teză. Vreau să dovedesc științific că este o carne deosebit de sănătoasă și toate aceste cercetări le voi prezenta în teza mea de doctorat.

La USAMVB (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului) din Timișoara există un laborator performant, unde fac analize complexe, pe care le voi prezenta în teza mea de doctorat.

Am făcut o cercetare în Laboratorul de Chimie alimentară și am constatat că Mangalița, în ceea ce privește conținutul de Omega 3, se află pe locul doi, la foarte mică diferență de carnea de somn de Dunăre, iar carnea de somon, de care se face mare caz, este situată doar pe locul trei, la mare distanță, aproape 50% față de primele clasate.

Lucrez împreună cu o echipă de specialiști la realizarea unui magazin online. Acolo postăm filmulețe în care arătăm calitatea și beneficiile consumului de carne de Mangaliță.

Dorim să organizăm tabere de vineri până duminică, unde bucătari aleși vor găti meniuri speciale, iar nutriționiștii vor explica efectul acestei alimentații sănătoase asupra organismului uman.

Educația consumatorului este necesară și benefică atât pentru ei cât și pentru producător.

Menționez că produsele pe care le comercializăm folosesc drept condimente doar sare, piper, usturoi și boia, iar rețetele sunt cele tradiționale, rețete moștenite de la bunicul meu”, spune Alin Neamțu.

Putem spune deci că, prin tenacitatea și perseverența lui Alin Neamțu, cea mai mare fermă din Banat, care crește rasa de porci Mangalița, renaște din propria cenușă.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.