
Deși a fost popular timp de mai mulți ani, programul Noua Casă, cunoscut anterior sub denumirea de Prima Casă, este un program prin care se pot cumpăra locuințe cu un avans mai mic decât în cazul creditelor ipotecare tradiționale, acestea fiind garantate de statul român.
Programul însă și-a pierdut din strălucire, deoarece dobânzile fixe au devenit mai avantajoase în ultimii ani. Totuși, există situații în care beneficiarii se pot bucura de avantajele programului și pot opta ulterior pentru o dobândă fixă.
Potrivit specialiștilor, au existat cazuri în care românii au reușit să refinanțeze un credit Noua Casă mai devreme decât perioada minimă prevăzută inițial, de 5 ani.
Programul Noua Casă va fi relansat în 2025, menținând aceleași condiții ca în anul precedent. În cadrul acestui program, avansul minim este de 5% pentru locuințele ub 70.000 de euro.
Garanția este oferită de stat, ceea ce înseamnă că, în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.
Principalul dezavantaj al programului este faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă, aceasta fiind recomandată de specialiști peri.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că există posibilitatea de refinanțare către un credit cu dobândă fixă, în anumite condiții. Încă nu au fost emise condițiile oficiale ale programului Noua Casă în 2025, însă, acestea vor fi similare cu cele de anul trecut.
♦ Avantajul principal este avansul inițial mai mic și faptul că statul garantează pentru creditul tău.
♦ Dezavantajul este că nu poți apela la o dobândă fixă. Avansul este de 5% doar pentru imobilele cu un preț de 70.000 de euro. Dacă prețul imobilului depășește 70.000 de euro, avansul va fi de 15%.
♦ Gradul maxim de îndatorare este de 45%.
♦ La semnarea finală, clientul trebuie să depună în cont echivalentul a trei rate (depozit colateral), sumă care va rămâne blocată până la finalizarea creditului.
♦ Durata de analiză este mai mare decât în cazul unui credit ipotecar. După aprobarea dosarului de către bancă, acesta va fi trimis la Fondul de Garantare, unde analiza poate dura peste o lună.
♦ La aprobarea finală, se va achita factura către Fondul de Garantare, reprezentând 0,15% din valoarea creditului, calculat în funcție de numărul de luni rămase din anul în curs.
Alina Dana OLAR
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns