Ce pensie primești dacă ai muncit mai puțin de 15 ani. Ce prevede noua lege a pensiilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Au apărut câteva modificări importante atât la pensia minimă, cât și în cazul pensiei de urmaș.

Statul le oferă pensii și persoanelor care au muncit mai puțin de 15 ani. Românii care au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor încasa o pensie minimă.

În primul rând, condiția obligatorie este să fi cotizat cel puțin zece ani. Apoi se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani.

Legea pensiilor a fost modificată de mai multe ori în ultimii ani, astfel încât veniturile lunare ale celor care au ieşit la pensie au fost de mai multe ori schimbate. În prezent, pensia minimă a crescut  1.000 de lei, de la 1 ianuarie.

Legea pensiilor 2022. Persoanele cu vechime mai mică de 15 ani primesc 40% din salariul minim brut pe țară. Condiția este să fi muncit 10 ani

Prin legea 127/2019, noua lege a pensiilor, s-au adus modificări notabile printre care și modul de calcul al pensiilor. Astfel, există 2 tipuri de pensii minime: pensie minimă și pensie minimă de urmaș.

De la 1 ianuarie pensia minimă a crescut de la 800 la 1.000 de lei, adică cu 25%. Concomitent, punctul de pensie a crescut cu 10%, de la 1.442 lei, cât era în 2021, la 1.586 lei.

Prin noua lege a pensiilor, persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară.

Cum se calculează pensia pentru persoanele cu peste 15 ani de muncă

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Legea pensiilor 2022. Ce se întâmplă cu veniturile obținute prin pensia de urmaș

În cazul pensiei de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor.

Acesta va primi 25% din pensia soțului decedat. Ajutorul va putea fi cumulat cu propria pensie, mai prevede legea.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6667 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.