Ce face o pereche de ochelari de protecție pentru calculator

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Având în vedere era digitală actuală, cel mai probabil petreci o mare parte a zilei concentrându-te asupra unui ecran, fie el monitorul de la birou sau smartphone-ul care te însoțește pretutindeni. Utilizarea intensivă a unor astfel de dispozitive poate conduce la un anumit disconfort: ochi roșii sau uscați, dureri de cap și vedere neclară. Pentru a evita astfel de simptome, ar trebui să ai în vedere ochelarii de protecție pentru calculator.

În acest articol, poți descoperi mai multe detalii despre capabilitățile acestor ochelari speciali, potriviți pentru toate activitățile tale digitale.

Cum funcționează ochelarii de protecție pentru calculator?

Scopul principal al acestor ochelari este de a bloca lumina albastră emisă de ecrane și de a minimiza reflexiile inevitabile. Acest lucru este posibil datorită unui tratament special aplicat lentilelor. Uneori, aceste lentile sunt și ușor colorate pentru a îmbunătăți contrastul și a-ți permite să vezi imaginile afișate fără efort. [1] Dacă te interesează toate aceste beneficii, poți comanda ochelari de protecție pentru calculator pentru femei și bărbați într-o diversitate de stiluri din majoritatea magazinelor online specializate în optică medicală.

Dacă nu ai nevoie de lentile cu prescripție medicală, poți opta pentru purtarea de ochelari pentru calculator fără a vizita un optometrist. Cu toate acestea, dacă te confrunți deseori cu dureri de cap sau probleme de vedere după utilizarea intensivă a ecranelor digitale, poate fi necesar și un consult optometric. Astfel, te poți asigura că simptomele experimentate nu sunt cauzate de vicii de refracție sau anumite afecțiuni oculare. [1, 2]

De ce este catalogată lumina albastră ca fiind dăunătoare?

Lumina albastră face parte din spectrul luminii provenite de la soare, dar are o lungime de undă mai scurtă. Este un detaliu semnificativ pentru că medicii asociază aceste unde cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni la nivelul ochilor.

Majoritatea electronicelor emit acest tip de lumină, dar cantitățile sunt mai semnificative în cazul televizoarelor și al ecranelor. Expunerea prelungită poate cauza:

  • Modificarea ritmului circadian – din acest motiv poate deveni mai dificil să adormi seara, mai ales dacă utilizezi diverse dispozitive înainte de a adormi;
  • Dureri de cap;
  • Obosirea excesivă a ochilor.

Cu toate acestea, lumina albastră poate fi și benefică atunci când te bucuri de ea în mod natural pentru că, fiind emisă de soare, îi indică organismului că este timpul să se trezească și să înceapă o nouă zi. [2]

Cum poți evita suprasolicitarea digitală a ochilor?

Dacă ecranele pe care le folosești cauzează deseori disconfort, este bine să combini consultul optometric și purtarea unor ochelari de protecție pentru calculator care blochează lumina albastră cu următoarele practici:

  • Asigură-te ca ești la un braț distanță de ecranul calculatorului de fiecare dată când îl utilizezi;
  • Optează pentru o mărime adecvată a fontului pentru ca ochii să nu se forțeze pentru a citi informația;
  • Limitează utilizarea telefonului înainte de a merge la somn;
  • Asigură o iluminare corespunzătoare a spațiilor în care lucrezi;
  • La fiecare 20 de minute, permite-i privirii să părăsească ecranul și să se concentreze asupra unui obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. [1]

Dacă vrei să eviți suprasolicitarea pe care utilizarea intensivă a ecranelor digitale o poate cauza, ochelarii de protecție pentru calculator sunt o soluție de care ar trebui să ții cont. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate, este important să alegi un model care rămâne confortabil și după ore de întregi de purtare.

Bibliografie:

  1. Idnay, Shara. “How Do Computer Glasses Work?” SafetyGearPro.com, 2 July 2020, safetygearpro.com/what-are-computer-glasses-and-how-do-they-work/. Accesat la 15 Dec. 2022.
  2. ‌Nall, Rachel. “What Are Blue-Light-Blocking Glasses?” Healthline, Healthline Media, 31 Mar. 2022, www.healthline.com/health/what-are-blue-light-glasses#about-blue-light. Accesat la 15 Dec. 2022.
Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.