Ce este tehnologia RFID și care sunt principalele avantaje pe care le aduce?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Noile tehnologii la care avem acces în prezent, se fac remarcate în principal prin eficiență și o mai bună optimizare a costurilor de operare, în special daca se aduc în discuție companiile din diferite medii de activitate. Nu în zadar companiile investesc constant sume exorbitante în tehnologii, ci tocmai pentru ca pot observa cu ușurință potențialul pe care acestea îl au.

Printre aceste tehnologii se numără și RFID, cea mai avansată tehnologie de identificare automată a obiectelor. Dacă inițial au existat rețineri cu privire la securitatea acestei tehnologii (având în vedere că presupune colectare de date), în prezent aceasta este utilizată la scară largă pe măsură ce oamenii înțeleg avantajele pe care le prezintă.

Deși tehnologia RFID nu este apăruta foarte recent, aceasta nu s-a bucurat de multă popularitate la început. Lucrurile s-au schimbat radical în prezent, RFID devenind principala tehnologie utilizată pentru identificarea obiectelor într-o varietate de domenii de activitate. Iată așadar câteva detalii importante pe care trebuie să le știi despre tehnologia RFID și despre avantajele pe care aceasta le aduce.

RFID, tehnologie de top in identificarea obiectelor și colectarea datelor

RFID este acronimul de la Radio-Frequency Identification sau în traducere identificarea prin radiofrecvență și este un sistem similar tehnologiei cu cod de bare, dar care acționează în mod diferit. Mai precis, aceasta nu funcționează pe baza citirii codurilor de bare, ci prin proximitate, fără contact direct. Este o tehnologie superioară celei care funcționează pe baza codurilor de bare datorită faptului ca accelerează modul în care datele pot fi obținute.

RFID elimină intervenția umană din procesele de control și sortare

Procesele de control și sortare nu sunt doar complexe, ci și mari consumatoare de resurse de timp, astfel că găsirea unor soluții prin care totul să fie cât mai bine optimizat, devine un lucru indispensabil. Printre avantajele de bază ale utilizării tehnologiei RFID se conturează și faptul că elimină intervenția umană din procesele de sortare și control. De ce este acest lucru avantajos? Pentru că numărul erorilor va scădea drastic, iar colectarea datelor se va face în mod automat, ceea ce va reeduce semnificativ și timpul de procesare.

Tehnologia RFID nu necesită condiții speciale de operare

Daca metodele tradiționale necesită condiții speciale pentru a putea funcționa în parametri optimi (medii curate, lipsa interferențelor optice, etc), avantajul tehnologiei RFID este acela că funcționalitatea nu este condiționată în vreun fel de aceste lucruri. Mai precis, tehnologia RFID reprezintă o alegere ideală pentru medii în care există mult praf și umiditate, condiții nefavorabile care în general pot sta la baza apariției unor defecțiuni ale echipamentelor electronice.

RFID este o tehnologie rapidă

Nu în ultimul rând, tehnologia RFID se face remarcată și printr-o viteză de citire remarcabilă, un detaliu mai mult decât esențial într-un secol în care viteza și eficiența este necesară la fiecare pas. Viteza de citire a unui tag este de ordinul zecilor de milisecunde. Mai mult decât atât, este considerată a fi și o tehnologie mult mai avansată în ceea ce privește securitatea. Acesta este și unul dintre motivele principale pentru care tehnologia RFID are o aplicativitate destul de mare în prezent.

Despre admin 6443 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.