
La noi, termenul de cultură urbană este înțeles greșit și aplicat greșit, fiind asociat în principal cu ceea ce numim cultura underground, când, de fapt, el înglobează tot ceea ce înseamnă orașul – viața culturală, stil arhitectural, viață socială.
Cultura urbană reprezintă toate valorile spirituale sau materiale create de orășeni pentru orășeni. Asemenea conceptului de cultură în general, cultura urbană își are rostul doar dacă ajunge la oameni.
În niciun caz însă cultura urbană nu înseamnă festivaluri de bere, simfonii florale sau ce mai încearcă edilii noștri să ne demonstreze că este.
Iar efectele „culturalizării urbane” se văd la tot pasul prin Lugoj.
Problema este că ele s-au extins și în afara orașului. Nu vom da ca exemplu, acum și aici, decât mobilierul montat într-o parcare de pe DN 58A, între Lugoj și localitatea Victor Vlad Delamarina, care a fost vandalizat a doua oară, iar zona a fost împânzită de gunoaie.
„În urmă cu un an și un pic, pe DN 58A, între Lugoj și V.V. Delamarina, s-a amenajat un nou loc de parcare. A doua zi după montarea mobilierului și a coșurilor de gunoi, unul dintre recipiente a fost găsit incendiat. „Sărbătorim” anul cu o altă vandalizare a aceleiași parcări”, a transmis DRDP Timișoara.
Lasă un răspuns