Ce este nutriția oncologică și care sunt principiile de bază ale acesteia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/short-haired-sick-woman-opening-curtain-of-window-in-hospital-6798570/

O nutriție echilibrată, corectă, poate ajuta persoanele diagnosticate cu cancer să se simtă mai bine și să-și mențină puterile înainte, în timpul și după tratament.[4] Cu toate acestea, ce presupune o alimentație sănătoasă și de ce este importantă pentru cei care se luptă sau au supraviețuit acestei boli sunt subiecte ce nu primesc întotdeauna atenția meritată.  

Ce înseamnă nutriția oncologică și de ce este importantă

Atunci când vorbim de nutriție oncologică ne referim, în principiu, la alimentația pacientului diagnosticat cu cancer. Este foarte important ca acesta să aibă o dietă cât mai sănătoasă deoarece boala și tratamentul necesar pot duce la apariția unor probleme precum malnutriția, pierderea neintenționată în greutate, anorexia, cașexia sau sarcopenia.[4]. Acestea, la rândul lor, pot afecta calitatea vieții pacientului și modul în care organismul acestuia va suporta tratamentul. De exemplu, studiile[1][2] au arătat că între 30% și 85% suferă de malnutriție.

Care sunt principiile de bază ale unei nutriții corecte 

Corpul tău are nevoie de calorii și nutrienți pentru a rezista tratamentului, însă, din păcate, boala poate face ca obținerea acestora să fie destul de dificilă.

Să luăm, spre exemplu, vitaminele și mineralele. Cu toții știm că cea mai bună modalitate de a le obține este o alimentație corectă și echilibrată. În timpul tratamentului pentru cancer pot să apară însă anumite efecte secundare precum greața, vărsăturile sau pierderea apetitului care te vor împiedica să ai o astfel de dietă.

În astfel de situații, medicul îți poate recomanda un supliment alimentar. Poți alege dintr-o gamă variată de produse și suplimente nutritive pentru afecțiunile oncologice. Nu uita însă că acestea se iau numai la sfatul medicului și conform dozelor recomandate. De asemenea, ele nu pot înlocui o alimentație sănătoasă.[3]

Deși poate fi dificil să te asiguri că ai o dietă echilibrată în timpul tratamentului, iar cantitatea de calorii și nutrienți necesară poate varia de la un pacient la altul, sunt câteva principii de bază ce trebuie respectate:

  • Consumă alimente bogate în proteine și calorii – când organismul tău nu primește suficiente proteine, are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera în urma unei afecțiuni și scade rezistența la infecții; pacienții cu cancer au nevoie de un aport suplimentar de proteine, în special după operații, radioterapie sau chimioterapie;
  • Evită grăsimile saturate și trans; cele nesaturate sunt o alegere mai sănătoasă;
  • Nu uita de carbohidrați – aceștia sunt considerați principala sursă de energie a organismului; consumă cât mai multe fructe, legume și cereale integrale; în acest fel îți poți asigura și necesarul de vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți;
  • Stai hidratat – toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa; dacă nu bei suficiente lichide sau atunci când suferi de vărsături ori diaree poate apărea deshidratarea; este recomandat consumul zilnic a 8 pahare cu apă sau alte lichide, de preferat între mese, nu în timp ce mănânci;
  • Limitează consumul de alimente procesate, dulciuri sau băuturi ce conțin mult zahăr;
  • Redu porțile și crește frecvența meselor; poți consuma porții mai mari atunci când te simți bine și ești odihnit;
  • Evită consumul de alcool.[3]

O alimentație echilibrată este o componentă esențială a unui stil de viață sănătos chiar și atunci când nu te confrunți cu o problemă de sănătate gravă. În cazul persoanelor cu cancer, nutriția corespunzătoare le poate ajută chiar să se simtă mai bine.

Boala sau tratamentul îți pot afecta însă alimentația, ceea ce însemna că există riscul ca organismul tău să nu primească nutrienții de care are nevoie. Consultă un specialist pentru a afla ce alimente ar trebui să consumi și pe care ar trebui să le eviți.

Bibliografie:

  1. Bozzetti, Federico, et al. “The Nutritional Risk in Oncology: A Study of 1,453 Cancer Outpatients.” Supportive Care in Cancer, vol. 20, no. 8, 7 Feb. 2012, pp. 1919–1928, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22314972/, 10.1007/s00520-012-1387-x. Accessed 16 Mar. 2022.
  2. Hébuterne, Xavier, et al. “Prevalence of Malnutrition and Current Use of Nutrition Support in Patients with Cancer.” Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, vol. 38, no. 2, 23 Jan. 2014, pp. 196–204, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24748626/, 10.1177/0148607113502674. Accessed 16 Mar. 2022.
  3. “Nutrition for People with Cancer | American Cancer Society.” Cancer.org, 2022, www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/coping/nutrition.html. Accessed 16 Mar. 2022.
  4. “Nutrition in Cancer Care (PDQ®)–Patient Version.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 4 Jan. 2022, www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq. Accessed 16 Mar. 2022.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.