
Jocurile de noroc au ajuns recent în atenția opiniei publice în urma celor două incidente consecutive care au avut loc în cursul lunii trecute: cel din Topolovățu Mare, când un bărbat de 31 de ani a fost filmat distrugând mai multe păcănele, supărat că prietenii lui ar fi pierdut banii la aparate, respectiv a știrii cu tânărul din Vâlcea, care s-a autoincendiat.
Moartea tânărului de 19 ani care și-a dat foc s-a dovedit, în final, a fi un veritabil fake-news distribuit național: în realitate, acesta nu era dependent de jocuri și nici nu pierduse niciun ban la jocuri! De altfel, nici măcar nu mai era elev.
Ca urmare a acestor incidente dar și a altor știri asemănătoare, care apar sporadic în mass-media din România, lumea a început să fie mult mai temătoare și mai suspicioasă cu privire domeniul jocurilor de noroc și a „efectelor” pe care le produce în rândul jucătorilor și pariorilor.
Dar sunt, cu adevărat, jocurile de noroc bau-bau-ul vieții noastre cotidiene? Ce e adevărat și ce e fake-news?
Astfel, probabil punctul de pornire în orice discuție vizavi de această temă este informarea. În momentul de față, pe internet există foarte multe informații pe acest subiect, care încearcă să prezinte echidistant, toate fațetele posibile.
De exemplu, platforma web Jucătorul.ro deține o colecție întreagă de date și informații complete despre lumea pariurilor: ghiduri și tutoriale de joc, reguli de bază pentru un joc responsabil, mituri și superstiții despre cazinouri și pariuri, etc. O cunoaștere exhaustivă a subiectului este esențială pentru identificarea unei opinii cât mai avizate și obiective, departe de orice efervescență antagonică.
Dacă e să ne referim la date concrete, conform platformelor care listează și monitorizează activitatea companiilor private din România, în municipiul Lugoj există la acest moment doar 9 firme care desfășoară activități din domeniul jocurilor de noroc și al pariurilor, respectiv al celor clasificate sub codul CAEN 9200. Această clasă include o serie de activități economice din această sferă:
– vânzarea de bilete de loterie
– exploatarea jocurilor și mașinilor de jocuri de noroc ce funcționează pe bază de monede
– funcționarea website-urilor de jocuri de noroc virtuale
– pariuri în cadrul agențiilor specializate
– activități specifice cazinourilor
– înregistrarea pariurilor și alte operațiuni de pariere
Astfel, din cele 86 de societăți comerciale înregistrate, care funcționează sub acest cod CAEN în tot județul Timiș, doar 10% desfășoară activități pe teritoriul municipiului Lugoj, respectiv o firmă la 4.000 de lugojeni. Acest lucru sugerează faptul că, în acest moment cel puțin, activitățile din domeniul jocurilor de noroc nu ar trebui să creeze îngrijorare printre lugojeni.
Până la urmă, nu jocul în sine produce dezechilibre la nivel familial sau societal, ci excesul! Pariurile sportive, jocurile de cazino, păcănelele sau Lotoau un rol recreativ și doar, subsidiar, pentru obținerea de venit. Nicio firmă din domeniul jocurilor de noroc nu promovează parierea unor sume mari de bani și nu încurajează jocul iresponsabil, fără limite de pariere.
Sursa foto: Pixabay.com
Lasă un răspuns