Noroc cu cei care se ocupă de pagina „Lugoj – identitate pierdută”, că mai aflăm și noi care era farmecul de odinioară al Lugojului, un oraș viu, plin de culoare, de viață.
Din păcate, astăzi, totul este gri. Și asta n-ar fi nimic, dar când vezi că i se demolează clădirile monumentale, parcă îți vine să…
Dar hai să vedem ce spun cei de la „Lugoj – identitate pierdută” despre casa tâmplarului Adam Hirsch din Parcul Gării.
„Mazilu, arhitectul orasului (inginer originar din Strehaia) nu a putut să înțeleagă niciodată că farmecul Lugojului nu este dat doar de clădirile sale monumentale, ci mai ales de casele ridicate de mica burghezie locală.
Puținele exemple, pe cale de dispariție după autorizațiile succesive de demolare semnate de Dinel Mazilu, ne uimesc astăzi cu fațadele lor cochete și frumoasele porți de lemn.
Un exemplu, care pare că îşi va schimba proprietarul și probabil va dispărea în curând, deși se află în zona protejată, este casa tâmplarului Adam Hirsch (cca. 1904) din str. Mihai Viteazu, nr. 11-12.
În anii ‘50 aici a funcționat blănăria lui Petru Belințan.
Valoarea ambientală a fațadei din Parcul Gării este întregită de superba poartă masivă din lemn”. Oare cât va rezista? (N. S.)
Lasă un răspuns