
Indiferent dacă dețineți o afacere mică, o clădire comercială mare sau o operațiune de producție, este important să vă stabiliți o strategie care să vă ajute să optimizați consumurile și costurile energetice.
Există strategii pe termen scurt care au un impact pozitiv imediat asupra consumurilor de energie din cadrul companiei dumneavoastră, precum și strategii pe termen lung cu un impact pozitiv asupra profitabilității și sustenabilității companiei dumneavoastră.
Un prim pas în stabilirea unei strategii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung este realizarea unui audit energetic. Un audit energetic urmărește modul în care este utilizată energia în cadrul companiei, identifică sectoarele cheie de îmbunătățire și propune o serie de soluții fezabile din punct de vedere tehnico-economic.
În urma auditului energetic veți obține informații care vă vor ajuta să „accelerați” optimizarea consumurilor și a costurilor energetice din cadrul companiei.
Importanța unui audit energetic este uneori subevaluata. Deși poate părea un proces costisitor, complicat, acesta reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a înțelege unde, când și cum este utilizată energia în cadrul companiei dumneavoastră.
Pentru a obține rezultate vizibile în factura de energie și cu impact asupra business-ului este important să și implementați soluțiile de eficienta energetica și de producere locală de energie propuse în cadrul auditului energetic. O parte dintre aceste soluții se referă la cogenerare/trigenerare, panouri fotovoltaice, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, modernizarea iluminatului, compensarea energiei reactive etc.
Care este diferența dintre audit energetic și management energetic?
Așa cum este definit în legea 121/2014, auditul energetic este o procedură sistematică al cărei scop este obținerea unor date/informații corespunzătoare despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri sau al unui grup de clădiri, al unei operațiuni sau instalații industriale sau comerciale sau al unui serviciu privat sau public, identificarea și cuantificarea oportunităților rentabile de economisire a energiei și raportarea rezultatelor.
Cu alte cuvinte, auditul energetic reprezintă o „radiografie” clară și realistă atât a modului în care se realizează consumurile energetice, cât și a ponderilor de consum pe etapele de producție și pe fluxurile auxiliare.
În cadrul auditului energetic se vor fundamenta și cuantifica, prin analiza cost-beneficiu, soluții fezabile de reducere a consumurilor și a costurilor energetice.
Managementul energetic se referă la îmbunătățirea continuă prin monitorizarea energiei în timp. Este versiunea pe termen lung și angajată a auditurilor energetice. Managementul energiei urmează de regulă sistemul „planifică – implementează – monitorizează – optimizează”, folosit și în implementarea standardului de management al energiei ISO 50001.
Un manager energetic (angajat intern sau printr-o colaborare cu o companie prestatoare de servicii energetice care are angajat un manager energetic) are capacitatea de a propune și de a cuantifica un plan de măsuri cu soluții de eficiență energetică și de a gestiona sistemul de management energetic al companiei. De asemenea, acesta poate aduce un plus de valoare și în procesul realizării auditului energetic, prin implicarea activă în activitățile din cadrul auditului.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns