Când începe și se termină sezonul gripal

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sezonul gripal este perioada din an cand apar mai multe cazuri de gripa decat in restul anului. Acesta apare in mod obisnuit in timpul sezonului rece, in lunile de iarna, si poate dura pana in primavara. Simptomele gripelor comune includ febra, frisoane, tuse, dureri musculare si de cap, oboseala si congestie nazala. Pentru a preveni gripa, este important sa te speli frecvent pe maini, sa eviti contactul cu persoanele bolnave si sa te vaccinezi impotriva gripei in fiecare an.

Afla din acest articol mai multe detalii despre cand incepe si se termina sezonul gripal.

Ce este sezonul gripal si cum apare

Sezonul gripal este perioada din an in care numarul cazurilor de gripa creste semnificativ. Gripa este o infectie virala respiratorie care afecteaza nasul, gatul si plamanii si poate cauza simptome grave. Virusul gripal se transmite prin contact direct cu secretiile respiratorii ale unei persoane infectate sau prin atingerea suprafetelor contaminate cu virusul gripei si apoi prin atingerea gurii, nasului sau ochilor. Virusul gripal sufera modificari genetice constante, ceea ce face dificila dezvoltarea unui vaccin universal.

De obicei, sezonul gripal incepe in timpul toamnei si dureaza pana la sfarsitul iernii. In zonele cu clima temperata, varful sezonului gripal este de obicei in luna ianuarie sau februarie. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), incepand cu anul 1982, sezonul gripal a durat intre 11 si 20 de saptamani, iar numarul cazurilor de gripa a fost cel mai mare in luna februarie.

In regiunile tropicale, sezonul gripal poate fi mai lung si poate aparea in orice moment al anului. De exemplu, in Australia si Noua Zeelanda, sezonul gripal incepe in luna iunie si dureaza pana in octombrie.

Este important sa fii constient de perioada sezonului gripal si sa iei masuri preventive adecvate pentru a te proteja impotriva infectiei cu virusul gripei. Aceste masuri includ spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, evitarea contactului cu persoanele bolnave, acoperirea gurii si nasului cand tusesti sau stranuti si mentinerea unui stil de viata sanatos prin alimentatie echilibrata, odihna suficienta si exercitiu fizic regulat.

Cand incepe sezonul gripal si cat dureaza acesta

Perioada sezonului gripal variaza in functie de zona geografica, dar de obicei incepe in toamna si se termina in primavara, cu varfuri de activitate in lunile ianuarie si februarie. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, sezonul gripal dureaza, in medie, intre 12 si 16 saptamani. Cu toate acestea, durata sezonului gripal poate fi influentata de factori precum clima, gradul de imunitate al populatiei si eficacitatea vaccinului antigripal.

In cazul Romaniei, conform datelor Institutului National de Sanatate Publica, sezonul gripal a inceput la sfarsitul anului 2020 si a atins un varf in luna februarie 2021, cu o rata de incidenta mai mare decat in sezoanele precedente.

Care sunt simptomele gripelor comune si cum pot fi prevenite

Simptomele gripelor comune includ febra, tusea, durerea de cap, durerile musculare si oboseala. Acestea pot fi prevenite prin vaccinarea impotriva gripei si prin evitarea contactului cu persoanele infectate. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei si poate reduce riscul de imbolnavire cu pana la 60%. Alte simptome ale gripei pot include congestia nazala, durerile de gat, frisoanele si varsaturile.

Pentru a preveni aceste simptome, este important sa se evite contactul cu persoanele bolnave si sa se acopere nasul si gura atunci cand se tusete sau se stranuta. De asemenea, prevenirea gripei poate fi realizata prin spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, evitarea contactului cu obiectele comune si suprafetele publice si pastrarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa afecteaza intre 5% si 10% din populatia mondiala in fiecare an, iar aproximativ 290.000 pana la 650.000 de persoane mor din cauza complicatiilor legate de gripa.

Sezonul gripal este perioada din an in care gripa este cea mai raspandita. Aceasta apare ca urmare a unui virus care se transmite prin aer sau prin contactul cu o persoana infectata. In general, sezonul gripal incepe in luna octombrie si poate dura pana in luna mai a anului urmator. Simptomele gripelor comune includ febra, tuse, durere de cap, oboseala si dureri musculare. Pentru a reduce raspandirea gripei in comunitate, este important sa te vaccinezi impotriva gripei, sa eviti contactul cu persoanele infectate si sa iti acoperi gura si nasul cand tusesti sau stranuti.

Surse:

    1. Moghadami, Mohsen. “A Narrative Review of Influenza: A Seasonal and Pandemic Disease.” Iranian journal of medical sciences vol. 42,1 (2017): 2-13., Accesat pe 17 martie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5337761/
    2. Chow, Eric J et al. “Influenza virus-related critical illness: prevention, diagnosis, treatment.” Critical care (London, England) vol. 23,1 214. 12 Jun. 2019, Accesat pe 17 martie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6563376/
    3. Boktor, Sameh W. and John W. Hafner. “Influenza.” StatPearls, StatPearls Publishing, 18 July 2022, Accesat pe 17 martie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083802/
Despre admin 6703 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.