Campanie electorală ieftină și de proastă calitate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

După atâtea campanii electorale la care am asistat, ar trebui să nu mă mai afecteze nimic emoțional. Ar trebui să consider ca fiind normale toate „anomaliile” pe care le zăresc zilnic, mai ales în mediul online. Dar, sincer, nu pot. Pentru mine scuza cu „e campanie electorală” nu există. O mizerie rămâne, mereu, o mizerie…

Zilele trecute m-a enervat rău de tot modul cum înțeleg unii să-și facă campanie electorală. Nu zic, e dreptul lor să-și aleagă strategia, dar asta nu înseamnă că trebuie să le-o și acceptăm fără a spune nimic. Asta mai ales când e vorba de arogarea de merite pentru realizarea unui obiectiv pentru care nu au depus niciun minim de efort. Și aici mă refer la modul cum a fost prezentată în online noua bază sportivă lugojeană, cea care are amplasamentul lângă fosta Autogară.

Pe pagina personală de Facebook a directorului de la Clubul Sportiv Municipal Lugoj (reprezentant de seamă al unui partid politic local și susținător frenetic al celui care l-a pus în această funcție) a fost postată o filmare cu respectiva bază sportivă. O filmare nocturnă, de efect, realizată, trebuie să recunosc, destul de profesionist…

Textul care a însoțit această filmare a fost aproximativ de bun simț, chiar dacă nu specifica deloc că atât CSM Lugoj cât și administrația actuală locală nu au prea au avut tangență cu reușita acestei lucrări:

„În sfârșit!O așteptăm din decembrie dar mai bine mai târziu decât niciodată!”

Și poate nu m-ar fi revoltat nimic, căci are omu’ dreptate. La câte s-au făcut în Lugoj în ultimii ani, chiar că așteptam și ceva făcut bine și frumos.

Postarea, plină de efect, cu foarte multe like-uri și (mai ales!) felicitări. Foarte multe felicitări adresate… directorului de la CSM Lugoj. Care, cum am spus, nu a avut nicio tangență cu această lucrare. Ba mai mult, la una dintre felicitările adresate lui a răspuns cu următorul comentariu:

„administrația locală condusă de Claudiu Alexandru Buciu a făcut posibil tot ceea ce se întâmplă în sportul Lugojean la această oră.”

Cum am scris și mai înainte, o mizerie rămâne o mizerie, chiar dacă e campanie electorală…

Această investiție a fost posibilă în Lugoj datorită fostei administrații care, în 2019, a depus acest proiect spre finanțare Companiei Naționale de Investiții. Administrația lugojeană de după 2020 a obținut doar câteva avize și a predat terenul celor care au construit Baza Sportivă. Atât! Cu un minim de bun simț, directorul CSM Lugoj ar fi trebuit să refuze politicos toate acele felicitări primite PERSONAL și să le direcționeze către cei care le meritau cu adevărat. Într-o lume normală, așa s-ar fi întâmplat…

Și dacă tot vorbim de campanii electorale, au fost și multe exemple de ținută morală, de-a lungul timpului. Pe una dintre ele am evocat-o chiar într-un articol scris în urmă cu două săptămâni.

Era vorba despre gestul de fair-play pe care l-a făcut primarul în funcție de la acea vreme în Lugoj, Virgil Turcan, față de contracandidatul domniei sale, Marius Martinescu, la alegerile locale din 1996.

Deși putea, primar fiind, să-și aroge toate meritele pentru reabilitarea centrului pietonal din Lugoj, nu a făcut-o, oferindu-i această șansă lui Martinescu, care era viceprimar.

Și Marius Martinescu a făcut un gest similar, pe timpul când a fost domnia sa primar. La alegerile din 2004, deși nu i-a fost deloc ușor atunci, plin de fair play, a decis să nu-și aroge niciun merit pentru construirea noii Săli de Sport din Lugoj, „Lavinia Miloșovici”.

Sala respectivă a fost construită printr-un proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării, minister condus la acea dată de către UDMR. Și astfel, Marius Martinescu a considerat că e NORMAL ca această realizare să și-o aroge viceprimarul UDMR, Josef Pozsar, chiar dacă îi era și contracandidat la alegerile din acel an…

Aceste două exemple contrastează simțitor cu modul în care au înțeles în zi de azi unii să-și aroge meritele nu doar pentru construirea Bazei Sportive de la Autogară, ci aproape pentru orice.

Dar sintagma „e campanie electorală” nu va scuza niciodată carențele morale. Conduita morală ar trebui să fie aceeași, indiferent dacă e campanie sau nu. Că uite, la unii chiar s-a putut…

Până una alta, haideți să ne bucurăm cu toții de această nouă Bază Sportivă lugojeană și să-i felicităm pe toți cei care, cu adevărat, au pus umărul la realizarea ei!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.