Cadoul de la Buciu către Dobra

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Atunci când un politician îți spune că îți vrea binele, măsoară-i de două ori oferta. Că n-ai să găsești niciodată în politică iubire fără interes. Comparativ cu o „lucrătoare” într-un domeniu puțin mai vechi decât cel politic, care obișnuiește să îți spună prețul înainte, de la politician abia la urmă afli cât te-a costat, de fapt, actul de iubire care ți-a fost oferit…

În 9 iunie 2024, lugojenii au fost foarte fermi când au ales viitorul orașului. Peste 12.000 dintre cei prezenți la vot au spus foarte clar: „Gata, fără Buciu și echipa sa!”.

Dar se pare că nu toată lumea a priceput mesajul. Și în loc să își vadă unii de viața lor (care nu mai are aproape nicio tangență cu viața noastră), continuă să ne îndrume într-ale administrării Lugojului…

Culmea ironiei, toate aceste „învățături” despre cum să ne conducem noi orașul vin tocmai din partea celui care nu a fost în stare să-și păstreze întreg mandatul de „ales”.

Din cauza neștiinței sale într-ale legislației din România (deși este jurist de meserie!), Guvernul României l-a demis din funcția de primar după nici 2 ani de mandat.

Și, în loc de frunte plecată și un sincer „mea culpa!”, ne-am trezit pentru încă doi ani într-un haos administrativ aproape de nedescris, cu primari „aleși”, „demiși”, „interimari” etc. de numai știa omu’ cui să-i spună un nevinovat „să trăiți, dom’ primar!” în Primăria Lugoj…

Toată această anomalie ar fi trebuit să înceteze, de drept, în ziua de 9 iunie 2024. Purtătorul de ecuson cu titulatura de „primar ales” din Primăria Lugoj ar fi trebuit să accepte doleanța lugojenilor și să-și facă bagajele.

Primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, ar fi trebuit să-și respecte jurământul dat când a devenit consilier local și să continue să administreze acest oraș până i s-ar fi încheiat mandatul.

Cel puțin aceasta ar fi fost normalitatea de care ar fi avut nevoie, după atâta timp, orașul Lugoj. Dar nu s-a întâmplat așa…

Dublul înfrânt politician lugojean, cel demis în 2022 și neales în 2024, continuă să ne dea lecții de conduită administrativă.

Cu postări pline „învățături” pe pagina personală de Facebook și preluate cu mare entuziasm de unii jurnaliști de casă, el continuă să ne sfătuiască despre ce ar trebui să facem, pentru a ne merge bine.

Continuă să dea lecții chiar unor politicieni care, pe lângă faptul că l-au bătut la alegeri, au și o mult mai mare experiență administrativă decât el…

Ce este, de fapt, „cadoul” oferit de Buciu lui Dobra? Din câte am citit eu, oferta sună cam așa:

„Dragă Călin, îți ofer șansa de a conduce și tu orașul așa cum l-am condus și eu în ultimii doi ani, din postura de consilier personal al primarului interimar. Promit să fiu de acord, împreună cu ceilalți 11 consilieri PNL din Consiliul Local, cu propunerea de primar interimar pe care o veți face. Te sprijinim în toate, dar doar cu câteva mici condiții:

♦ 1. să propui pe cineva ca interimar care să fie și pe placul meu;

♦ 2. să propui doar Hotărârile de Consiliu care îmi convin mie, că altfel nu trec, că încă am majoritatea; 3. să îți asumi eventualul insucces al proiectului „Noul Spital”, că și așa nu mai sunt mari șanse ca acesta să înceapă;

♦ 4. să distribui banii din Bugetul local, la viitoarea rectificare, așa cum îți spunem noi, majoritatea PNL din Consiliul Local etc. …

Și lista, vă asigur eu, continuă cu multe astfel de „condiții”.

Cam așa arată o mică parte din „cadoul” pe care „mărinimosul” primar demis și neales este dispus să-l facă, în numele lugojenilor votanți, lui Călin Dobra. Seamănă sau nu cu mărul din povestea Albă ca Zăpada, a Fraților Grimm?

Lăsând gluma la o parte, eu zic așa: dragă domnule Buciu, du-te într-ale tale și lasă-ne într-ale noastre, că bucuroși le-om duce toate, dar doar așa cum le-am votat.

Domnule Blidariu, măcar acum, în al 12-lea ceas, arată-ne că ai fost ales cu 4 ani în urmă de lugojeni pentru binele lor și nu pentru binele unei persoane anume. Renunță la demisie și vezi-ți de orașul acesta până în luna octombrie, când va fi preluat de cel care a câștigat fotoliul de primar.

Lugojenii nu l-au votat pe Călin Dobra pentru a fi consilier personal al vreunui primar interimar. L-au votat ca Primar al Municipiului Lugoj.

Un primar care, din octombrie, va avea un alt Consiliu Local. Cu totul altfel, nu ca cel actual, „controlat” 100% de Claudiu Buciu.

Cam acestea au fost doleanțele lugojenilor, domnule Buciu, când au pus ștampila la alegerile locale, care nu au nimic de a face cu „cadourile” pe care le oferiți cu atâta „generozitate”.

Haideți să intrăm, totuși, în normalitate. Lăsați toate „artificiile” politice pe care ni le-ați tot aruncat în ultimii patru ani.

Cred că cel mai normal ar fi să ne revedem, eventual, peste patru ani, la viitoarele alegeri, dacă veți mai candida.

Până atunci, eu vă doresc sincer să aveți o viață frumoasă și liniștită alături de familie. Să auzim numai de bine!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.