C.S.M. Lugoj – fenomenul volei ♦ C.S.M. Lugoj – lotul 2018/2019

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

C.S.M. Lugoj – fenomenul volei

Vară fierbinte, zile de (re)construcţie în tabăra voleiului de primă ligă, ca de obicei în ultimii ani. Schimbări de fond, unele dorite, altele mai puţin, în staff-ul tehnic şi în structura lotului la C.S.M. Lugoj, dar şi preocuparea ca nivelul performanţei sportive să rămână unul constant.

La a noua prezenţă consecutivă pe prima scenă, într-un moment de mari performanţe ale voleiului românesc în Europa, gruparea ce se va reuni la fileu în această lună în Sala Sporturilor îşi doreşte o prezenţă notabilă în Divizia A 1, aşa cum s-a întâmplat mereu în anii 2010-2018, în cele opt ediţii de campionat.

Asta încât, cu excepţia numită Blaj, acolo unde voleiul domină impresionant preocupări-le comunităţii locale, echipa Lugojului s-a aflat mereu în competiţie cu centre de tradiţie în volei, toate reprezentante ale Bucureştiului (Dinamo, Rapid, C.S.M.) sau ale unor reşedinţe de judeţ importante ale ţării. Galaţiul, Bacăul, Clujul, Rm. Vâlcea, Satu Mare, Botoşani, Craiova, Sibiul, Iaşiul, Tg.Mureşul, Constanţa, Piatra Neamţ, Piteştiul, Târgovişte, Timişoara sunt centre de volei cu mari performanţe în timp.

Unele au câştigat lupta cu timpul (şi, mai ales, timpurile), altele au cedat şi au dispărut, negăsind înţelegere şi sprijin la nivel local sau judeţean pentru, măcar, existenţa şi continuitatea în performanţă. Iar faptul că, an de an, Lugojul s-a plasat între primele şase municipii ale ţării în volei, spune cu siguranţă ceva celor ce cântăresc obiectiv activitatea sportivelor, antrenorilor şi instituţiilor sau persoanelor ce au realizat imaginea pe care o are oraşul în peisajul intern şi, regional, internaţional.

După mai bine de 30 de ani de volei în Lugoj, ultimul deceniu a fost cel al performanţelor maxime în conjuncturi nu întotdeauna simple, deci cu atât mai de apreciat. Pentru cei ce au ochi să vadă şi minte să judece. Este nu doar o opinie personală, ci o realitate ce reprezintă cartea de vizită pe care nu o pot emite decât cei cu adevărat implicaţi, responsabili de fenomen în ultimii zece ani.

C.S.M. Lugoj – lotul 2018/2019

Startul pregătirilor noii echipe se dă după mijlocul lui august, când lotul va porni la drum odată cu convocarea de la Sala Sporturilor.

Au rămas în lot din sezonul trecut: Daiana Roman (centru), Nina Jakic (centru), Bianca Albăstroiu (coordonator), Georgiana Popa şi Alexandra Panţiru (C.S.Ş. Lugoj).

Plecări:  Gabriela Bălae – final de contract (extremă) – la C.S.M. Târgovişte, Natalia Preda (coordonator) – la C.S. Medgidia (Divizia B), Alexandra Pintea (coordonator).

Renunţări temporare la activitatea de performanţă: Ionela Canea, Adriana Rotaru, aflate înainte de perioada de maternitate.

Sportive străine cărora nu li s-a propus prelungire de contract: Svitlana Shvanska, Silvana Dascălu, Monique Stojanovic.  Caz special Aleksandra Cveticanin, pe care C.S.M. Lugoj a dorit-o şi în acest sezon, dar pe care clubul Spartak Subotica a transferat-o în prima ligă maghiară, la RK Jászberényi.

Staff tehnic: După patru ani ca principal, Valerijan Luka a ales să-şi continue activitatea la C.S.M. Târgo-vişte, antrenor principal al Lugojului fiind desemnat fostul secund Ugljesa Segrt (36 ani), din echipa căruia vor face parte antrenorul Dragan Grbic, pre-paratorul fizic Vasile Canea şi statisticianul Marko Stojanovic. Având în vedere că perioada de căutări şi semnări de contracte pentru lotul C.S.M. Lugoj s-a încheiat, suntem în măsură a vă oferi componenţa echipei ce va reprezenta municipiul în Divizia A la startul din septembrie / octombrie:

1. Diana Balintonifoto 1: coordonator, 30 ani, 1,73 m, căpitan de echipă. Cel mai valoros produs al şcolii lugojene de volei, câştigătoare a Cupei Challenge 2016 cu actuala campioană, C.S.M. Bucureşti, com-ponentă în dese rânduri a echipei naţionale de senioare a României. Sezonul trecut la Agroland Timişoara, calificată în Challenge Cup.

2. Daiana Roman – centru, 20 de ani, 1,90 m. Este la cel de al treilea an în echipă, progres evident în sezonul trecut, convocată la acţiunile echipei naţionale de senioare în 2018.

3. Bianca Albăstroiu – coordonator, 20 de ani, 1,73 m. Ar putea fi anul hotărâtor în cariera fostei sportive a Clubului Sportiv Şcolar Lugoj, alături de ex-perimentata titulară a postului.

4. Alexandra Caucfoto 2: secund/universal, 20 de ani, 1,83 m, 2017/18 la Tg-Mureş.

5. Nina Jakic – centru, 24 de ani, 1,82 m. Al doilea an în lot, evoluţie excelentă în sezonul trecut, statistic cel mai bun blocaj din campionat în A1!

6. Nina Kocic (Serbia) – foto 3: universal, 25 de ani, 1,84 m, 2017/18 la Nancy, în Franţa, acum două ediţii a fost a doua realizatoare din campionatul Serbiei la Dinamo Pancevo, echipă cu care a jucat şi finala Cupei Serbiei.

7. Elena Babic (Bosnia) – foto 4: secund, 20 ani, 1,86 m, 2017/18 la Osijek, în Croaţia, doi ani căpitan al echipei naţionale de junioare, doi ani MVP al campionatului naţional de junioare al Bosniei.

8. Katarina Vukomanovic – foto 5 : libero, 28 de ani, 1,75 m, componentă în carieră a distribuţiilor de Superligă la Tent Obrenovac, Radnicki, Vizura şi Steaua Roşie Belgrad, fostă componentă a echipei naţionale a Serbiei.

9. Ivana Dinic foto 6: secund, 32 de ani, 1,82 m, 2017/18 la Tempo Sr. Mitrovica – Superligă Serbia, a evoluat în carieră la echipe din ţara natală, Franța, Turcia și România (Pro-Volei Botoșani 2010), componentă a naționalei Serbiei la Campionatele Mondiale Universitare, unde a câștigat de două ori medaliile de argint (2010, 2012).

Din lot vor mai face parte cel puţin trei sportive de la Clubul Sportiv Şcolar Lugoj, în principiu pe posturile de secund – universal, centru şi libero. În acest sens urmează discuţii pentru detalii între tehnicienii celor două grupări.

Cu ultimele veşti din volei şi proiectul programului de pregătire ce va  fi stabilit de staff-ul tehnic vom re-veni în ediţia viitoare a Actualităţii.

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.