În ultima sută de ani, trei mari epidemii de gripă au decimat omenirea. Gripa spaniolă din anii 1918-1919 a provocat moartea a milioane de oameni. Virusul care a produs gripa aparținea subtipului numit H1N1. A doua pandemie, gripa asiatică, produsă de subtipul H2N2, a bântuit planeta între anii 1957-1958, iar a treia – gripa Hong Kong, produsă de virusul H3N2, a circulat între anii 1968-1969. În 1967, s-au îmbolnăvit de variolă 15 milioane de oameni, dintre care două milioane au murit. La toate acestea, s-au adăugat gripa aviară și cea porcină, care deși au făcut mai puține victime decât cele precedente, au fost intens mediatizate. În secolul XX, virusul ucigaș a răpus aproximativ 500 de milioane de oameni. Acesta este bilanțul sumbru al ultimei sute de ani. Acum ne aflăm din nou în fața riscului izbucnirii unei pandemii. Așa, cel puțin, se vehiculează.
Chinezii nu reușesc să țină sub control focarul din Wuhan și nici nu există tratamente etiologice pentru infecțiile cu coronavirus. Nu se știe cu exactitate ce sau cine îl produce. Se fac fel și fel de speculații, bănuindu-se că provine din laboratoarele ultrasecrete ale unor organizații. Când o astfel de epidemie izbucnește inexplicabil și ucide în masă, omenirea intră în panică. Mijloacele mass-media întrețin această psihoză și suntem la un pas de nebunie. În afara acestei stări, economia statului unde au apărut primele semne ale unei astfel de nenorociri începe să înregistreze mari regrese.
Privind cu atenție cele ce se petrec în China, constați că de fapt situația nu este chiar așa de gravă cum ni se prezintă. Să nu uităm că, în fiecare an, orice gripă banală seceră pe planetă sute de mii de vieți. Populația Chinei numără în prezent aproximativ 1,4 miliarde de suflete. Până acum, 81 de oameni din 1,4 miliarde au murit răpuși de coronavirus. În tot acest timp economia înregistrează pierderi de zeci de miliarde de dolari.
Când lumea întreagă își pierde simțul măsurii și intră în delir, cineva instaurează noi ordine economice. China tinde să devină prima putere economică și asta deranjează în mod sigur. Epidemia, isteria și economia sunt strâns legate una de alta. Psihoza virusului ucigaș va trage în jos PIB-ul Chinei cu până la 1%. Epidemia SARS din 2003 a cauzat pierderi de peste 40 de miliarde de dolari economiei mondiale. S-au îmbolnăvit 8.098 de persoane și au murit doar 774, în 37 de țări diferite. Chiar dacă par cinic, consider că orice comentariu este de prisos.
În fiecare an, omenirea trece prin fel de fel de spaime induse de cercuri de interese obscure. În fiecare an, cineva pune de o colivă planetară, iar anul acesta bomboana de pe colivă văd că se numește coronavirus. Ce va fi vom vedea, dar m-am săturat de spaimele unui sfârșit iminent cu care sunt mereu amenințat și zic și eu ca alții: Dacă va fi acum, nu va fi altădată, dar până atunci, lăsați-mă să trăiesc clipa!
Dan TIMARU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns