Augustin BERCEAN
Municipiul Lugoj a ajuns din nou într-un punct în care speranțele pentru un viitor mai bun și-au făcut apariția. Dar a mai fost de atâtea ori în această postură, încât mi-e teamă să îndrăznesc să mai sper la ceva. Ca lugojean, mi-aș dori din tot sufletul ca, măcar acum, să fie altfel. Dar așa mi-am dorit de fiecare dată, la câte „un nou început”…
♦ Orașul Lugoj este prea bolnav pentru a mai rezista și altor „experiențe” administrative. Anii care au trecut și-au lăsat amprenta destul de grav pe imaginea lui actuală. Nu cred că mai există vreo părticică din zona social-economică-administrativă-culturală sau sportivă în care să nu existe suferință. Aproape totul a fost distrus. Sună apocaliptic ce afirm, dar, din păcate, este doar realitatea…
♦ Este foarte ușor să enumeri problemele cu care se confruntă orașul. În marea lor parte, se văd cu ochiul liber. Mai greu ar fi să găsești soluțiile aferente, pentru a le rezolva. Dar soluții simple, eficiente, nu cele sofisticate, fără finalizare concretă. De astea, m-am cam săturat. Prea s-a vorbit mult despre „finanțări istorice”, în timp ce noi, amărâții locuitori ai acestei urbe, am trăit în mizerie și praf.
♦ În acest oraș, în ultimii ani, s-au făcut de toate, dar numai administrație nu. Că s-a vrut, nu zic că nu, dar ce a ieșit, se vede… A „face” administrație nu înseamnă doar a vorbi despre ea. „Scrisurile”, multe și pline de „respect pentru Lugojeni”, (sic!), aruncate pe rețele de socializare sau plătite prin mass-media obedientă nu au rezolvat nevoile evidente existente.
♦ S-a greșit mult în trecutul administrativ al orașului. Din toate punctele de vedere. Aproape nicio administrație nouă nu a vrut să învețe din greșelile celei trecute. Doar le-a criticat, dar a continuat să le repete. Privite în ansamblu, cam toate au „experimentat” același tip de administrație. Unii au avut nevoie de 3 mandate pentru a ajunge la un maxim al greșelilor. Alții au „reușit” asta din chiar primul.
♦ Ce ne va aduce noua administrație? Concret, nu avem de unde știi. Nu a mai condus orașul până acum. Dar l-au condus alții. Și ar conta foarte mult să NU facă ce au făcut ei. Ar fi complet greșit să caute vini (e pluralul de la vină…) din trecut prin care să-și justifice neputința. Dar să învețe din greșelile lor, ar fi necesar.
♦ Am mai fost în postura în care am zis cu toată încrederea că „mai rău nu se poate”. Și nu doar o dată! Și am tot fost contrazis de ce a urmat. Mereu s-a putut și mai rău. E adevărat, în același timp, în aceeași măsură, s-ar fi putut să fie și mai bine. De data asta, încotro?
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns