Bilete de tren gratuite pentru elevii și studenții care votează în decembrie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ministerul Transporturilor intenționează să ofere transport gratuit pe calea ferată elevilor și studenților care vor să voteze la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie, impactul bugetar al acestei măsuri fiind estimat la 22,5 milioane lei (5 milioane euro), potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Impactul bugetar este estimat luând în considerare faptul că circa 50% din studenți vor efectua călătoria dus-întors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei.

În prezent, în învățământul de stat și privat sunt înmatriculați un număr de aproximativ 520.000 studenți. Ministerul vrea să ia această măsură în condițiile în care alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.

„În lipsa acordării facilității transportului gratuit pe calea ferată în data de 10 decembrie 2016 și respectiv 11 decembrie 2016, pentru o călătorie dus-întors, elevii și studenții care își desfășoară studiile în altă localitate decât cea de domiciliu nu își vor putea exercita dreptul de vot, deplasarea la secțiile de votare din localitatea de domiciliu fiind destul de greoaie și necesitând resurse financiare, de care elevii și studenții nu dispun”, se arată în motivare.

Scopul actului normativ îl reprezintă crearea cadrului legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus – întors, din localitatea unde elevii sau studenții se află la studii și până în localitatea de domiciliu.

Măsura vizează biletele pentru trenuri regio și interregio, clasa a II-a, în perioada 10-11 decembrie 2016.

Ministerul vrea eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale stațiilor pe baza actului de identitate și a carnetului de elev/student vizat pentru anul școlar/universitar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus, cât și pentru întors.

Călătoria de întoarcere se va efectua în ziua de 11 decembrie 2016, astfel încât în data de 12 decembrie 2016 elevii și studenții care beneficiază de această facilitate să fie prezenți la cursuri.

Operatorii de transport feroviar care asigură transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcția Economică o situație a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate în baza prezentei ordonanțe de urgență.

„Situația va cuprinde numele și prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria și numărul actului de identitate, călători expediați, călători km și valoarea totală a călătoriei, fiind înaintată până la data de 23 decembrie 2016”, se arată în proiect.

Operatorii de transport feroviari care asigură în perioada 10 -11 decembrie 2016 transportul elevilor și studenților cu drept de vot vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

tren_iarna-1a

AL PRESS

Despre admin 6624 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.