Aurel Muntean, lugojeanul din generația de aur a gimnasticii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Clubul Sportiv Şcolar Lugoj, înfiinţat în anul 1957, sub denumirea de Şcoala Sportivă Lugoj, la iniţiativa profesorului Titus Liviu Isar, a format sportivi de mare valoare. Rezultatele obţinute de-a lungul celor peste 60 de ani de existenţă însumează peste 671 de medalii de aur și titluri de campioni naţionali, 108 medalii, cupe şi trofee obținute la concursuri şi competiţii internaţionale. Clubul a dat peste 100 de sportivi la loturile naţionale ale României, seniori şi juniori, care la rândul lor au câștigat nenumărate medalii naționale și internaționale. În cei peste 60 de ani de activitate clubul a fost condus de 11 directori. Unul dintre aceștia este și Aurel Muntean.

Aurel Muntean s-a născut la Lugoj în 27 ianuarie 1951. Școala  primară, cea gimnazială și liceul le-a urmat la Lugoj, iar întâlnirea  cu gimnastica a avut loc la vârsta de 7 ani.

„La gimnastică am ajuns din întâmplare. Un coleg de clasă pleca cu jumătate de oră mai repede acasă, pentru că avea antrenament. Orele se desfășurau după-masa și, cum pe mine mă încânta ideea să termin mai repede cursurile, l-am însoțit pe amicul meu la sală. Acolo am început să fac turul sălii, mergând în mâini, iar când m-a văzut profesorul Titus Liviu Isar m-a și încadrat în echipa pe care o antrena. Tatăl meu practica boxul de performanță și a fost și antrenor, dar mama nu a fost de acord să practic acest sport. Aveam acasă un sac de box, la care munceam de zor, dar cariera mea de boxer s-a redus doar la atât”.

Sala de sport unde se antrenau micii gimnaști la vremea aceea era la Liceul Brediceanu. Era o sală mică, improprie pentru gimnastică, dotată cu câteva saltele uzate, un covor de iută și niște inele agățate în tavan, de o grindă.

„Deci, așa a început viața mea ca gimnast. Antrenamentele erau regulate, de câteva ori pe săptămână, de la 17 la 19, într-o sala mică, cu câteva saltele de câlț, cu un covor de vechi de iută, cu apărătură antică și inele agățate în tavan, de o grindă. Cu toate acestea, noi eram fericiți. Era o joacă pe care o luam în serios. Mai târziu, proasta dotare și-a spus cuvântul. Dureri de spate, încheieturi făcute praf și toate relele cu care se confruntă un gimnast de performanță”.

După o perioadă, profesorul Isar a alcătuit o echipă de băieți cu care a intrat în focul luptei competiționale. Au apărut și primele medalii, lucru care a motivat și mai mult dorința de perfecționare și de rezultate bune.

„Din echipa de băieți, în afară de mine, mai făceau parte frații Doru și Adrian Goreac, Gheorghe Nicoară, Moldovan, Suba. Eram destul de buni și competițiile erau multe și dificile. Ca să te califici în etape superioare, trebuia să treci prin mai multe faze, faza pe oraș, pe regiune, pe țară și apoi erai selecționat pentru lotul național. Concurența era acerbă. Pe aparate nu se dădeau medalii, doar la individual compus. Doar primi trei clasați erau medaliați. La băieți erau șase aparate. În anul 1965 am obținut titlul de campion național și până în anul 1969 am rămas în lotul național de juniori al României. În anul 1970, am intrat la Institutul de Educație Fizică și Sport de la București, iar la terminare am fost repartizat la Lugoj. Cu toate că nota cu care absolvisem institutul mi-ar fi permis să aleg un post de profesor într-un oraș mai mare, eu am cerut să fiu repartizat la Lugoj.

Ca student, Aurel Muntean a obținut împreună cu echipa de gimnastică a institulului mai multe medalii în cadrul campionatelor naționale ale maeștrilor pe echipe.

„În anii 1971 și 1972 m-am clasat împreună cu echipa pe locul III, obținând medalia de bronz la campionatul maeștrilor pe echipe. Asta însemna și ceva bani, așa că viața de student la București cu bani în buzunar era deosebit de frumoasă. Au urmat și alte diplome care atestau performanța la care am ajuns. La absolvirea facultății, am fost numit profesor la catedra de gimnastică a Școlii Sportive din Lugoj. Mi-am întrerupt activitatea competițională și m-am dedicat muncii de antrenor. Am avut copii în lotul de juniori a României și în lotul olimpic de juniori”.

În anul 1990, profesorul Muntean este numit șef de catedră al secției de gimnastică sportivă de la CSȘ Lugoj și director-adjunct. În perioada cât a coordonat secția de gimnastică sportivă, rezultatele au fost deosebite. La campionatele naționale de juniori și la cele școlare s-au obținut 43 medalii locul I, 35 locul II și 37 locul III, 32 de titluri de campioni naționali la juniori și 4 titluri de campioni balcanici.

„Sincer să fiu, nici nu mai îmi amintesc câte rezultate excepționale s-au înregistrat în activitatea mea de antrenor. Există statistici în care sunt consemnate toate acestea. Adrian Ianculescu, dublu medaliat cu bronz la Campionatele mondiale de la Sabae și Lausanne, este un gimnast format de mine. Am avut o contribuție majoră în obținerea sălii de sport polivalente Viitorul, unde astăzi este și sediul Clubului Sportiv Școlar, a sălii de gimnastică și lupte, imobile care au  fost intabulate în Cartea Funciară. La modernizarea terenului de fotbal și a pistei de atletism de la stadionul Tineretului, dotarea cu vestiarele. Am obținut un microbuz cu 32 de locuri pentru CSS. Am cultivat relația de colaborare cu un club francez de gimnastică, iar ei ne-au donat materiale și aparatură în valoare de peste 14.000 de mărci. Mi-am dăruit întreaga energie și pricepere sportului și sportivilor orașului meu natal, Lugoj. În anul 2002, am fost numit director la CSȘ Lugoj”.

În perioada în care Aurel Muntean a deținut funcția de conducere a CSȘ Lugoj, sportivii clubului au obținut 35 de medalii de aur, 14 de argint și 15 medalii de bronz. A fost antrenor coordonator în tabere organizate de Federația Română de Gimnastică și a însoțit sportivii la toate finalele pe țară ale campionatelor naționale. Clubul a avut un parteneriat cu orașul Roncq din Franța, a participat la Cupa DCMT Serbia în 2005, în Ungaria în 2006, iar la Timișoara tot in 2006. A participat cu gimnaștii CSȘ Lugoj la competiții în Germania, Franța, SUA, Ungaria, Serbia, ducând faima sportului lugojean cu cinste. Aurel Muntean a făcut parte din generația de aur a gimnasticii românești. Numele lui va rămâne scris în conștiința  națională ca un simbol al sportului românesc. Acești sportivi minunați și rezultatele lor impresionante sunt mândria generațiilor prezente și viitoare și nu în ultimul rând un exemplu demn de urmat. Pentru că, în curând, Aurel Muntean își va sărbători ziua de naștere, Ziarul Actualitatea îi urează un sincer LA MULȚI ANI!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.