Auf Wiedersehen, Herr Buciu!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Viitorul politico-administrativ al fostului primar lugojean, Claudiu Buciu, nu pare a fi unul prea roz. Chiar dacă astrele i s-au aliniat din nou, la un moment dat, oferindu-i oportunitatea de a candida pentru funcția de primar al orașului din postura unui lider de partid și nu independent, șansele ca el să mai mai rămână prin Primăria Lugoj sunt foarte mici. Dar asta nu înseamnă că ele nu există…

Gândită „la rece” întreaga situație, rămânerea lui Claudiu Buciu în administrația locală lugojeană se poate întâmpla decât (!) prin 2 modalități: 1. La alegerile din 9 iunie 2024, Claudiu Buciu va fi reales primar al municipiului Lugoj; 2. Cel care va fi noul primar al Lugojului, în urma alegerilor locale din 9 iunie (deci NU Claudiu Buciu!), va „bate palma” cu Claudiu Buciu, pentru formarea unei majorități simple în Consiliul Local, ceea ce îi poate asigura fostului primar chiar și un fotoliu de viceprimar.

♦ Prima variantă, nu cred că mai are rost să o discutăm. Este o variantă foarte clară și, dacă lugojenii vor considera într-o proporție covârșitoare că actualul conducător al urbei (primar demis, consilier personal al primarului interimar etc.) merită să mai rămână la timona Primăriei încă 4 ani, nu avem ce contesta. Va fi decizia majorității și va trebui să ne conformăm ei. Este regula de bază a democrației, aceea de a te supune voinței majorității și de a accepta-o necondiționat.

♦ Cea de a doua variantă, în schimb, pare mai plauzibilă. Și frustrantă pentru unii alegători. Adică pentru cei care au decis să nu voteze cu cel care și în momentul de față conduce orașul. Aceștia pot avea surpriza (neplăcută, pentru ei, desigur) de a se trezi tot cu Claudiu Buciu pe holurile Primăriei, deși votul lor a fost clar împotriva lui.

În toată această poveste, rolul cel mai important îl va avea noul primar al urbei, cel care va fi ales după 9 iunie 2024. De persoana sa va depinde dacă voturile cetățenilor (în cazul în care ele nu îl vor alege pe Claudiu Buciu) vor fi respectate sau nu. Noul primar va fi singurul care ar putea înlesni (sau nu!) o continuitate în Primăria Lugoj a „echipei” care ne-a condus în ultimii 4 ani.

Poate par subiectiv pentru unii, dar părerea mea este că la ora actuală pentru funcția de primar al municipiului Lugoj contează doar două persoane: Călin Dobra (PSD) și Erwin Floroni (Alianța Dreapta Unită). Este o prezumție pe care mi-o asum și pentru care voi răspunde, ca jurnalist, după ziua de 9 iunie…

Cum e și normal, pentru a nu lăsa loc de interpretări, am discutat cu cei doi pe această temă. Întrebarea a fost una simplă și directă: 

„Dacă veți ieși primar la alegerile din 9 iunie 2024, veți colabora în Primăria Lugoj cu Claudiu Buciu?”

♦ Călin Dobra (PSD): Eu nu pot să fac vreodată o alianță cu un partener care ani de zile m-a denigrat. Eu nu sunt politician, să suport așa ceva! Și nu voi refuza să fac această alianță doar cu persoana respectivă, nu o voi face nici cu partidul pe care respectivul îl reprezintă. Eu nu pot să fac alianțe cu astfel de reprezentanți ai partidelor politice care ani de zile au denigrat, ani de zile au jignit, ani de zile au adus atacuri la persoană și cu care ani de zile nu am avut un dialog. De fiecare dată am încercat a dialoga, mai ales în ceea ce privește bugetul local, chiar dacă am avut 4 consilieri locali. Aveam și noi ideile noastre pentru a dezvolta orașul. Dar pentru ei nu a contat. Ne cereau doar „corespondențe”. Și acum se anunță că facem „marea alianță”?! Nu există așa ceva!(…) Da, fac alianță, dar voi face alianță cu oameni de bună credință! Cu oameni care vor să facă ceva pentru comunitatea locală, nu care transformă Primăria în Agenție imobiliară. Oameni care au sufletul deschis și nu doar puși pe combinații.(…) Nu pot să fac o alianță în numele partidului cu oameni care nu au interesul pentru dezvoltarea comunității locale.

♦ Erwin Floroni (Alianța Dreapta Unită): Eu GARANTEZ că acest individ NU va mai călca prin Primărie decât, eventual, pentru a-și plăti taxele și impozitele. Dar nici așa nu o va face, că el nu are nimic pe numele lui… Cum aș putea vreodată să colaborez cu un om care a răspândit numai ură în jurul lui? În acești 4 ani în care a condus orașul și-a bătut joc efectiv de Lugoj și de cetățeni. Lăsând la o parte sentimentele personale, de ce aș colabora cu o persoană care a demonstrat cât se poate de clar că habar nu are de administrație? Nici acum nu înțeleg ce a căutat în Lugoj… A venit plin de promisiuni și a reușit marea „performanță” de a nu onora nici măcar una! Au fost patru ani de bătaie de joc, când în loc să-și vadă de obiectivul pentru care a fost ales de lugojeni și plătit din bani publici să o facă, el s-a ocupat mai mult de interese imobiliare. Vedeți cum arată orașul? Cine credeți că e de vină? A fost 4 ani la conducerea orașului și vedeți ce este în jurul nostru. Nu a fost în stare să-și păstreze propriul mandat de primar până la capăt. Și atunci despre ce vorbim? Să fac o alianță cu cineva care este în permanență pe Facebook, mai ales în timpul programului de serviciu, împroșcând cu mizerii către cei care nu erau de acord cu el? Este exclus și GARANTEZ că acest lucru NU se va întâmpla NICIODATĂ!

♦ Nu cred că mai are rost, după aceste declarații, să mai adaug și eu vreun comentariu. Pozițiile celor doi principali candidați la funcția de primar al municipiului Lugoj sunt foarte clare. Și ferme! Pornind de la premisa (să-i spunem intuiție jurnalistică) că viitorul primar va fi ales dintre Călin Dobra și Erwin Floroni, închei prin a-i ura FOSTULUI primar un sincer: „Auf Wiedersehen, Herr Buciu!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.