Artişti de talie mondială, cu milioane de fani pe tot globul, vor fi prezenţi la Ziua Timişoarei

Dumitru TOMA

Timișoara, capitala judeţului, este și în acest an scena marilor emoții și a muzicii de top. Cel mai așteptat eveniment cultural al anului este ziua celui mai mare oraş din vestul ţării.

Astfel, organizatorii, Primăria Municipiului, prin Centrul de proiecte, „a acontat” încă de pe acum artişti de talie mondială cu milioane de fani.

Este vorba de MIKA și James Bay, care vor concerta pentru prima dată la Timișoara. Alături de aceștia, pe scena evenimentului va urca și Theo Rose, una dintre cele mai îndrăgite artiste din România.

„Continuăm reţeta de succes de anul trecut, când peste 80.000 de timişoreni  şi vizitatori au fost la evenimentele  şi concertele dedicate creativităţii, pasiunii şi energiei oraşului.

Anul acesta, evenimentul-platformă, adică celebrarea oraşului, parte din moştenirea programului de Capitală Europeană a Culturii Timişoara 2023 şi Ziua Timişoarei vor avea loc împreună, în weekendul 1-3 august.

Pe lângă numele mari care vor urca pe scenă, vom găzdui zeci de evenimente care vor transforma oraşul, prin cultură şi spirit comunitar”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara.

După ce în anii trecuți Timișoara i-a avut invitați în premieră pe Rita Ora, Jessie J, Katie Melua sau Passenger, anul acesta orașul își reconfirmă statutul de magnet cultural, cu un line-up de excepție și zeci de concerte care vor avea loc în Parcul Civic, Parcul și Bulevardul I. C. Brătianu.

Alte peste 50 de spații din oraș vor fi activate cu spectacole, tururi, proiecții, ateliere și alte evenimente. Programul complet va fi disponibil pe: www.celebrare-timisoara.ro, iar accesul va fi gratuit la toate evenimentele din locația principală. De la pop alternativ și rock britanic până la jazz, muzică electronică și experiențe comunitare, „Ziua Timișoarei” reunește în 2025 cele mai importante evenimente ale scenei muzicale timișorene, printre care  Timișoara Jazz Festival, Time to Rock – FITT, Jazz Updates, Simultan, Launmomentdat în parc, Embargo Fest, Strada Fără Nume, Muzicon & Women in Music România, Flight Festival și Codru Festival.

Ziua Timişoarei a devenit oficială printr-o Horărâre de Consiliu Local din 1999. Prin aceasta, se marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

Sfârşitul primului Război Mondial a însemnat prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, una dintre Puterile Centrale pierzătoare. Conferinţa de Pace de la Paris, din 18 ianuarie 1919, urma să aducă lumii o nouă configuraţie politică, economică şi teritorială.

În decembrie 1918, în Timişoara au intrat primele unităţi militare franceze. Erau unităţile coloniale din Maroc şi Algeria, care înlocuiau unităţile sârbe.  În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, în 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului.

Conform dispoziţiilor Consiliului Dirigent, în dimineaţa zilei de 2 august 1919, de la Arad au sosit, cu un tren special, 480 de jandarmi români.

A urmat încă un detaşament de jandarmi de la Lugoj. În 3 august au sosit ostaşii primelor unităţi operative ale Armatei Regale Române.

La ora 8.30, ostaşii români, conduşi de câteva sute de călăreţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, au fost întâmpinaţi de un public numeros.

Aceştia s-au oprit în Piaţa Domului, care de atunci se numeşte Piaţa Unirii. La orele 17 avea să sosească la Timişoara şi Ion I. C. Brăteanu, care deţinea funcţia de premier al României.

În dimineaţa zilei de 12 august 1919, generalul De Tournadre, însoţit de ultimii militari francezi, a părăsit Timişoara, încetând astfel prezenţa trupelor franceze în Banat.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.