Armăsarul de la Budapesta

Din nou, Viktor Orban face o mutare în forță pe tabla de șah politic. A Europei și a lumii întregi. A încheiat un parteneriat strategic cu Recep Erdogan. Armăsarul pe care i l-a dăruit liderului de la Ankara poate juca simbolic rolul calului troian instalat în grădina NATO.

Într-adevăr, Viktor Orban știe să utilizeze o simbolistică de natură să definească obiectivele pe care le urmărește. Aparent, la Ankara a avut loc o vizită de stat, pe parcursul căreia liderul unui stat european a încheiat un parteneriat strategic cu unul dintre cei mai relevanți lideri NATO.

Și nu cu un membru NATO oarecare. Ci fix cu jucătorul care, în ultima vreme, semnalizează din ce în ce mai insistent că este pe cale să edifice înțelegeri solide cu Vladimir Putin, deci cu acea Federație Rusă aflată într-un conflict mascat, dar puternic, cu NATO, înțelegeri cu Xi Jinping, puternicul lider al Chinei, care în acest an a îndoit sulița puterii unipolare a lumii transformând-o în furcă și, mai nou, ceea ce este de-a dreptul strigător la cer, cu acei lideri ai lumii arabe care susțin mișcarea teroristă Hamas.

În acest moment, nimeni nu mai știe în ce măsură, de facto, Turcia mai face parte din NATO. Deși pe teritoriul ei sunt locate depozite de arme nucleare aparținând Statelor Unite. Sub semnul întrebării – un dramatic semn de întrebare – este și raportul de forțe din Marea Neagră, unde puterea Turciei este practic împărțită cu cea a Federației Ruse.

În această situație extrem de complicată, care în curând ar putea deveni de-a dreptul dramatică, în condițiile în care Congresul din Statele Unite a refuzat să acorde în acest an Ucrainei ajutorul de 61 de miliarde de dolari, Viktor Orban se opune în mod vehement aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO, susținerii lui Volodimir Zelenski cu bani europeni și își duce armăsarul negru în seraiul noului sultan al Turciei. Care, la rândul său, a cam bătut palma cu noul țar al Rusiei.

Simbolistica armăsarului negru nu se oprește însă aici. Viktor Orban a ținut morțiș să precizeze că acesta provine din grajdurile împărătesei Maria Tereza, care a fost și regină a Ungariei Mari. Fix în aceeași zi în care liderul de la Kremlin, într-un discurs extrem de important, precizează că, fără Rusia, Ucraina riscă să se dezmembreze și să dispară ca stat, întrucât mai multe țări europene au de revendicat teritorii și populații din teritoriul administrat în prezent, așa cum e administrat, de către Volodimir Zelenski.

Simțind pericolul, după înfrângerea suferită la Washington, acesta din urmă mulțumește în fine României pentru susținerea pe care i-o acordă și în mod special președintelui Klaus Iohannis, care a rezistat cu eroism presiunii exercitate de fermierii români cu agricultura pusă pe butuci.

Fără a încerca să anticipez, voi încheia totuși această scurtă analiză punându-mi întrebarea dacă nu care cumva, după marea resetare de la San Francisco, moment în care lumea a devenit bipolară într-un mod relativ pașnic, vom asista și la resetări de mai mică amploare, cum este cea al cărei semnal tocmai ne-a fost dat de Viktor Orban.

Sorin Roșca STĂNESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.