Aproape 25% dintre testele Drug Test sunt fals pozitive

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML) București o statistică a testelor realizate de către institut raportat la numărul total de teste Drug Test efectuate.

INML „Mina Minovici” București recunoaște că nu deține statistici la zi în legătură cu testările efectuate de poliție și nu poate furniza astfel de informații. FACIAS a solicitat aceste date  pentru o informare corectă și transparentă a  cetățenilor care se confruntă cu probleme din cauza testelor fals pozitive.

Potrivit datelor obținute de FACIAS, în 2022 au fost înregistrate 2139 solicitări pentru testarea prezenței drogurilor în organism, dintre care în 1747 de cazuri testele s-au dovedit a fi pozitive. De asemenea, în perioada ianuarie-mai 2023, care de altfel este și cea mai actuală situație disponibilă a INML, au fost înregistrate 926 solicitări, dintre care în 696 de cazuri testele au fost pozitive. Rezultă așadar că, aproape 25% din testele efectuate s-au dovedit a fi fals pozitive.

Totodată, INML a informat că până la data de 10 septembrie 2024 au fost înregistrate 2243 de solicitări pentru determinarea prezenței substanțelor psihoactive și 1772 solicitări pentru alcoolemie.

Situația este cât se poate de gravă, având în vedere că, în privința solicitărilor și cazurilor confirmate în anul 2022, respectiv perioada ianuarie-mai 2023, INML deține date doar pentru 19 județe din țară.

Top 3 județe cu cele mai multe solicitări, respectiv cazuri confirmate, în perioada ianuarie-mai 2023:

  • București: 326 solicitări, 246 cazuri confirmate;
  • Brașov: 96 solicitări, 84 cazuri confirmate;
  • Dâmbovița: 76 solicitări, 74 cazuri confirmate.

Top 3 județe cu cele mai multe solicitări, respectiv cazuri confirmate, în anul 2022:

  • București: 887 solicitări, 749 cazuri confirmate;
  • Brașov: 199 solicitări, 174 cazuri confirmate;
  • Constanța: 179 solicitări, 149 cazuri confirmate.

Poliția Româna a informat FACIAS că, în prezent, au în dotare 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000, fiecare dispozitiv fiind achiziționat la prețul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro.

FACIAS a cerut, în luna iunie, Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) să publice documentele oficiale care demonstrează eficiența aparatelor Drug Test și care au stat la baza achiziționării acestora. Cu toate acestea, IGPR a refuzat să furnizeze aceste documente, invocând faptul că informațiile solicitate nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public. Pentru a obține aceste informații, la data de 30.08.2024, FACIAS a dat în judecată Inspectoratul General al Poliției Române, solicitând instanței să oblige instituția la comunicarea informațiilor.

Reamintim că în contextul numărului foarte mare de persoane afectate de noile prevederi ale Ordonanței „Drugtest”, FACIAS a realizat un model de acțiune prin care cei nedreptățiți pot solicita despăgubiri.

Biroul de Presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.