Programul educational Ajungem MARI a demarat o noua campanie de inscrieri pentru voluntari care sa le fie alaturi copiilor din centrele de plasament, apartamentele si casutele de tip familial. Doritorii, care vor face activitati online si fizic alaturi de tineri timp de opt luni, se pot inscrie pana pe 26 septembrie.
In judetul Timis, cei 200 de copii din centrele de plasament si centrele de zi din Timisoara, Lugoj, Gavojdia si Recas ar avea nevoie de ajutorul a inca 60 de voluntari. Unii timisoreni au ales deja sa se implice pentru binele altora si ii vor indruma pe noii voluntari in activitate.
Iuliana Baciu-Ersen, este cadru militar in rezerva. Are 57 de ani, iar de trei ani este voluntar in programul Ajungem MARI. A povestit cum a devenit voluntara si cum a schimbat-o pe ea aceasta experienta.
In ziua in care am implinit 40 de ani, am primit rezultatul unei analize. Erau vesti proaste. Atunci a fost momentul cand am realizat ca e posibil sa nu mai am timp sa fac ceea ce visam, lucruri pe care le tot amanam. Dupa un an de chimioterapie, boala a disparut, asa ca am desenat in minte lista de dorinte pentru sufletul meu.
De atunci am aniversat fiecare an trecut cu cate o dorinta implinita: am sarit cu parasuta, am calatorit, am luat permisul pentru motocicleta, am calarit. Aveam copii, construisem o casa, plantasem un pom, mai lipsea sa fac ceva care sa conteze in viata cuiva. Asa am ajuns sa fac voluntariat. Prima experienta a fost prin prietenii mei, motociclistii de la o organizatie umanitara, alaturi de care am turnat fundatiile a 40 de case, in Bacau. Cateva saptamani la rand imi venea sa cant si sa dansez tot timpul. Adormeam si ma trezeam cu o stare de bine cu asa de mare intensitate pe care niciuna din dorintele implinite nu mi le-a dat. Atunci am simtit nevoia sa fac ceva pe termen lung si nu doar cateva zile pe an.
In scurt timp a aparut o campanie de recrutare pentru voluntari Ajungem MARI si am aplicat gratie incurajarilor copiilor mei. Cand am fost la interviu si am vazut multi studenti, ma gandeam ca nu ma accepta pentru ca eram mai in varsta decat ei. Dar le-am spus intervievatorilor ca o sa fac cum am facut cu copiii mei de acasa si mi-am castigat locul.
Directia de protectie a copilului gazduieste copii aflati in dificultate in casute in care sunt baieti si fete de mai multe varste. Fiecare casuta are educatori de zi si de noapte – nu raman singuri niciodata – si bucatar, iar o asistenta medicala poate interveni in caz de nevoie. Copiilor nu le lipseste nimic material – primesc imbracaminte si chiar si bani. Dar ei au alte nevoi, pe astea incercam noi, voluntarii din programul Ajungem MARI, sa le acoperim. Au nevoie de sprijin, de indrumare. In prima zi ca voluntar am avut emotii mai ceva ca in prima zi de scoala. Cand am ajuns in casuta, teama mea cea mai mare era ca, din dorinta de a le face bine, sa nu fac ceva gresit. Nu eram sigura pe mine, nu stiam daca e bine pentru ei.
Dar nu am fost niciodata singura. Am avut mereu suportul colegilor voluntari, care au impartasit din experientele lor la intalnirile lunare, a membrilor programului sau a specialistilor cu care am facut traininguri. Psihologul programului ne invata cum sa gestionam problemele emotionale ale copiilor, un expert ne-a explicat cum sa identificam cazuri in care o fata ar putea fi in pericol de a cadea victima traficului de persoane, la inceputul pandemiei un jurnalist ne-a facut un training despre siguranta online.
Si copiii participa la tot felul de cursuri si activitati. De exemplu, in pandemie au avut mare succes cursurile online de dezvoltare personala prin teatru si cel de canto. Cateva asistente au sustinut un curs de educatie sanitara, eu i-am invatat despre securitatea online si notiuni de educatie financiara.
Am fost si la piscina acum doua saptamani cu ei, iar pentru weekend am facut rost de invitatii la teatru si la film. Am mai facut si excursii, acum incercam una ori la Bucuresti, ori la Brasov.
De trei ani, lunea, la ora 16, eu sunt la casuta si ei sunt pe geam, ma asteapta. In trei ani au crescut copiii, dar simt ca am crescut si eu. Am invatat cu ei lucruri noi, am participat la cursuri ca sa pot tine pasul cu ei, a trebuit sa citesc mai mult si sa ma documentez ca sa le pot raspunde la intrebari. Am cunoscut oameni noi, deschisi la minte, tineri care mi-au dat incredere in mine. Am vazut ca e loc pentru fiecare, orice mana de ajutor e bine venita, orice abilitate isi poate gasi utilitatea.
La 17 ani dupa ce am deschis lista de dorinte, acum trec pe ea planuri pentru copii, la ce cursuri ii inscriu, cine are nevoie de pregatire, unde mergem in vacanta. Emotia intalnirii cu copiii incalzeste inima oricui. Orice pas facut alaturi de un copil inseamna un viitor adult echilibrat, increzator in el si in cei din jur, lucru de care ei au mare nevoie. Cu cat mai multi voluntari, cu atat mai multi astfel de adulti.
Despre programul Ajungem MARI
Ajungem MARI, desfasurat de Asociatia Lindenfeld, este singurul program national care sustine pe termen lung educatia copiilor si tinerilor institutionalizati si din medii defavorizate pentru a ajunge adulti fericiti, increzatori, responsabili si independenti. In prezent, in Bucuresti si in cele 23 de judete, 2.500 de copii si tineri institutionalizati sau din familii defavorizate se bucura de educatie interactiva si experiente de formare cu sprijinul a 1.400 de voluntari care ii viziteaza saptamanal.
„Voluntarii ii ajuta pe copii si pe tineri pe termen lung, ii intalnesc in centre, lucreaza impreuna, dar le pot deveni sprijin pana se angajeaza si isi formeaza familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adultilor cu experienta de viata, care ii pot ghida pe tineri”, a declarat Iarina Taban, fondatorul Programului Educational Ajungem MARI.
Inscrierile pentru modulul 2021 – 2022
Scopul voluntarului este sa fie mentor, model, sa ii ajute pe copii sa descopere lumea, sa prinda incredere in propriile forte, sa devina independenti si responsabili. Activitatile pe care le vor desfasura voluntarii sunt sedinte de pregatire/ remediere scolara (romana, matematica, engleza, franceza, informatica, fizica), ateliere creative (muzica, dans, fotografie, arte plastice), ateliere de siguranta online, educatie pentru sanatate, educatie civica, TIC, educatie financiara si antreprenoriala, pe baza suporturilor de curs din program.
Inscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la sectiunea Devino Voluntar – https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/, unde se gasesc si toate detaliile despre program, pana pe 26 septembrie. In perioada 21-28 septembrie toti cei care au aplicat vor primi raspuns, indiferent daca au trecut sau nu in etapa urmatoare. Urmeaza trainingul initial obligatoriu si o testare psihologica. Voluntarii vor fi repartizati la centre in functie de programul lor, disponibilitate si ce vor sa lucreze cu copiii.
In functie de recomandarile autoritatilor, in unele judete conducerea centrelor le va permite voluntarilor sa participe fizic la activitati cu copiii sau la iesiri si excursii in afara centrelor. Iar acolo unde nu se poate merge fizic, voluntarii vor sustine activitati online pentru copii.
Voluntarii trebuie sa aiba minim 16 ani, fara limita superioara de varsta, iar un modul dureaza opt luni, in perioada noiembrie – iunie.
Lasă un răspuns