Apa din rețea nu este pentru udatul grădinilor!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vara aceasta se dovedește una deosebit de secetoasă și caniculară, înregistrându-se noi recorduri de temperatură. De aceea, Aquatim a luat un set de măsuri pentru asigurarea în condiții cât mai bune a alimentării cu apă a populației la nivelul localităților din județul Timiș aflate în aria de operare a companiei.

„Din cauza consumului ridicat de apă pe timp de zi și seara, în unele localități s-a redus pe parcursul nopții presiunea apei distribuite în rețea, în vederea refacerii și menținerii necesarului de apă în rezervoarele de înmagazinare. Tot pentru refacerea rezervei de apă efectuăm și transporturi cu toate cisternele din dotare. Supraveghem permanent consumurile de apă și intervenim rapid acolo unde se impune”, transmite dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Până în prezent, condițiile extreme din această perioadă nu au provocat întreruperi în furnizarea apei în localitățile din aria de operare a Aquatim, dar o scădere a nivelului hidrostatic al pânzei freatice ar putea duce la stabilirea și implementarea unor măsuri restrictive.

De aceea, compania lansează încă o dată un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile din rețea pentru udatul grădinilor.

„Am publicat anunțuri în mass-media locală prin care le-am solicitat consumatorilor să nu utilizeze apa potabilă din rețea pentru udatul grădinilor, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă sunt dimensionate doar pentru consumul igienico-menajer al populației. Iar dacă, urmare a agravării secetei, s-ar ajunge la scăderea debitului de apă al sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează conform legii”, mai transmite dr. ing. Ilie Vlaicu.

Pentru posesorii de grădini există însă și soluții la îndemână, pe care Aquatim le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru 1 mc de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui mc de apă potabilă.


Utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor constituie contravenție și se sancționează conform legii

În condițiile în care și vara aceasta se anunță a fi una secetoasă și caniculară, Aquatim S.A. lansează încă o dată un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile din rețea pentru udatul grădinilor.

Compania a atrăs și până acum atenția că sistemul de aprovizionare cu apă a fost dimensionat doar pentru consumul menajer al populației.

Astfel, folosirea de către unii utilizatori a apei potabile în alte scopuri poate provoca probleme în alimentarea celorlalți clienți din rețea.

Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distribuție.

Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează conform legii.

Pentru posesorii de grădini există însă și soluții pe care Aquatim le recomandă.

Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia.

O alta e forarea de puțuri de mică adâncime.

Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru 1 mc de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui mc de apă potabilă.

Din păcate, de-a lungul timpului s-au depistat însă și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă.

Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, reprezentanții Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Denisa GREGA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.