Ansamblul Lugojana a împlinit 25 de ani cu Puiu Munteanu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ansamblul Folcloric “Lugojana” împlinește 25 ani de când la conducerea sa se află maestul coregraf Puiu Munteanu. Cu acest prilej, luni, 19 decembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Municipal Lugoj, va avea loc un spectacol aniversar, care va marca atât Ziua Lugojului cât şi 40 de ani de când maestul coregraf Puiu Munteanu se află în slujba folclorului.

Primele spectacole, sub conducerea lui Puiu Munteanu, au avut loc în anul 1991 şi au continuat în anul 1992, la Ruga Lugojană, eveniment iniţiat împreună cu primarul Virgil Turcanu şi Corporaţia Meseriaşilor din Lugoj.

În acelaşi an, la iniţiativa maestrului coregraf Puiu Munteanu, are loc prima reorganizare a ansamblului, care are astăzi peste 150 de dansatori, împărţiţi în patru grupe valorice, cu un repertoriu coregrafic mai amplu, din zonele etnofolclorice Banat, Arad, Bihor, Oaş, Bistriţa, Moldova şi Oltenia.

În 1993 are loc primul spectacol în aer liber, pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Tot în anul 1993, la iniţiativa Ansamblului Folcloric “Lugojana”, are loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ana Lugojana”. 1997 este anul în care, la iniţiativa Ansamblului Folcloric “Lugojana” şi a primarului Marius Martinescu, au loc primele spectacole folclorice în cadrul Festivalului Berii.

Un an mai traziu, în 1998, Ansamblul Folcloric “Lugojana” iniţiază Alaiul Obiceiurilor de Iarnă, iar din anul 2000, spectacolul folcloric – Cânt şi joc pentru mama mea, un spectacol dedicat Zilei Femeii. Tot din 2000, Ansamblul “Lugojana” a prezentat, ani la rând, spectacole folclorice dedicate Zilei Naţionale a României.

Între 2000 și 2003, Ansamblul Folcloric “Lugojana” susţine spectacole folclorice în cadrul Festivalului Vinului, eveniment iniţiat împreună cu primarul Marius Martinescu şi Cramele Recaş. Din 2010, Ansamblul Folcloric “Lugojana” iniţiază un alt eveniment care se derulează şi în prezent şi anume Toaca la Lugoj – Un cântec al Lemnului.

2011 aduce în activitatea dansatorilor, la iniţiativa primarului Francisc Boldea şi a reprezentanţilor ansamblului, o serie de spectacole folclorice derulate cu prilejul Serbărilor Toamnei. Începând din 2015, tot la iniţiativa Ansamblului Folcloric “Lugojana”, dansatorii încing Hora Unirii în Piața Victoriei, eveniment prilejuit de Ziua Unirii, sub genericul Hai să-ntindem hora mare.

Anul 2016 aduce în atenţia publicului un nou festival, iniţiat de Ansamblul Folcloric “Lugojana”,dedicat tinerilor dansatori şi anume, Festivalul de Folclor “Ana Lugojana” Junior. În cei 25 de ani, sub conducerea lui Puiu Muntenu, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a participat şi a reprezentat cu cinste Lugojul la turneele artistice din Italia, Grecia, Danemarca, Serbia, Ungaria, Franţa, Germania, Portugalia, Bulgaria, Macedonia, Turcia, Polonia, Cipru şi Egipt.

La mulți ani!

afis la zile de sarbatoare

AL PRESS

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.