Animal de companie, bătut cu pietre și îngropat de viu la Fârdea de către doi copii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Doi băieți din Fârdea, unul de șase ani, celălalt de opt ani, au aruncat cu pietre într-un pui de pisică, un motănel în vârstă de patru luni, până când, datorită loviturilor dure aplicate, l-au umplut de sânge, iar apoi au încercat să îl îngroape de viu în pământ, la marginea pârâului din localitate.

Dacă nu ar fi fost văzuți de Larisa Capotescu, fata fostului viceprimar, care a salvat animalul, luându-l acasă și apoi ducându-l mai mult mort decât viu la un cabinet veterinar de urgență, salvându-i viața, de unde a  fost preluat de medicul veterinar, lugojeanca Noemi Kiss, medicul Organizației NetAP – Network for Animal Protection  (o organizație  din Elveția, de protecție a animalelor, care efectuase sterilizări gratuite pe raza comunei Fârdea), fapta ar fi rămas neștiută de nimeni, ca atâtea altele care se întâmplă în România, în lipsa existenței unei instituții de protecție împotriva actelor de cruzime față de animale, cum ar fi Poliția Animalelor, care există în toate țările civilizate și care să intervină prompt în astfel de cazuri.

Care sunt explicațiile unui astfel de gest abominabil, al unui astfel de comportament deviant (să încerci să iei viața unui pui de animal, fără apărare, lovindu-l întruna cu pietre și apoi să-l îngropi viu), nimeni nu poate să-și imagineze… O educație precară, cel mai probabil, deși nicio explicație nu poate justifica un asemenea comportament de o violență extremă, lipsit de orice sentimente umane.

Surprinzător este faptul că acești doi băieți însoțiseră cu o lună în urmă  echipa în campania de sterilizări gratuite, aducându-și la sterilizat și propriile animale de companie, aceștia stârnind compasiunea membrilor echipei de sterilizări, care, văzând cât sunt de săraci, le-au oferit mâncare acestor copii.

La ora actuală, motanul primește tratament și i se caută o familie  care să îl adopte (președinta organizației elvețiene, Esther Geisser, a afirmat că o să îi găsească cea mai bună familie din lume”, o familie adoptivă din străinătate, fiind oripilați de ceea ce i s-a întâmplat acestui pui de pisică în România). Sperăm că în curând va avea șansa să fie iubit și îngrijit de o familie cu suflet mare.

Acest caz, postat pe Facebook, a avut în doar trei zile un număr de 2.920 de distribuiri și 3.400 de reacții, din păcate cele mai multe fiind din străinătate, ceea ce arată că majoritatea românilor sunt… insensibili la asemenea fapte reprobabile.

Campanii periodice de sterilizări gratuite în județul Timiș, Caraș-Severin, finanțate de către Organizația elvețiană Network for Animal Protection

De la sfârșitul lunii octombrie 2015 și până în prezent, medicul veterinar Noemi Kiss a sterilizat gratuit peste 2.500 de animale în Cabinetul Veterinar ANIMALS FIRST din Timișoara, în colaborare cu  Asociația Pet Hope din Timișoara – președinte Alina Văcaru, pentru proiectul SET (STERILIZĂM, EDUCĂM TIMIȘOARA), precum și alte câteva sute de sterilizări în campaniile din teritoriu, unde a fost ajutată de oameni deosebiți, iubitori de animale, fiind mereu prezenți ca voluntariAndrei Bulzan (Timișoara), care ajută mult și în campaniile în afara orașului, la sfârșit de săptămână, pregătind totul pentru operații, Attila Samu (Lugoj),  care preia urgențele și duce și animalele de pe stradă la sterilizat,  Cerasela Petrici și prietenul ei, Florin MartaLugoj), care hrănesc animalele înfometate, salvează animalele în regim de urgență, Larisa Capotescu (Fârdea), salvează și ea mereu animalele aflate în situații de urgență și Hanelore Muntean (Păru), care a organizat și a ajutat la campania din localitatea Păru.

Toți acești tineri voluntari s-au oferit să ajute necondiționat, doar datorită nobleței sentimentelor pe care le au pentru animalele fără stăpân, fără să aștepte vreo mulțumire sau recompensă din partea cuiva, ajutând foarte mult în campaniile de sterilizare din județul Timiș și cele limitrofe, oricând a fost nevoie de ei.

„Proiectul de sterilizări gratuite s-a bucurat de un foarte mare succes, ceea ce înseamnă că timişorenii şi cetăţenii din împrejurimile oraşului Timişoara au înţeles că doar prin sterilizare se poate reduce şi stopa fenomenul animalelor fără stăpân. Am avut cazuri de stăpâni care au venit cu 16 pisici la sterilizat, alt proprietar cu 15 pisici, am fost impresionaţi de o doamnă pensionară care şi-a adus una dintre pisici într-o ladă frigorifică nefuncţională, în condiţiile în care restul cuştilor de transport erau deja ocupate de celălalte pisici ale dânsei şi ne-am bucurat să sterilizăm animale care au avut deja pui nedoriţi şi cu siguranţă s-ar fi înmulţit necontrolat în continuare”, a declarat Alina Văcaru, managerul Asociaţiei Pet Hope Timişoara.

„Am operat în condiţii de perfectă siguranţă chiar şi animale cu alte afecţiuni de sănătate. Deşi vorbim despre un proiect social, animalele internate la noi beneficiază de aceleaşi condiţii ca într-o clinică veterinară de top, căci indiferent de situaţia financiară a stăpânilor, animalele merită tratament egal”, a spus dr. Noemi Kiss, proprietar al Cabinetului Veterinar Animals First şi medic de încredere al  Organizaţiei Network for Animal Protection din Elveția.

De asemenea, pe lângă practica efectuată în Elveția, alături de medicii organizației, tânărul medic lugojean Noemi Kiss a sterilizat animale și în campanii din străinătate, împreună cu cei de la Organizația NetAP, în Elba-Italia, Menorca- Spania, prin Organizația Network for Animal Protection , efectuându-se peste 13.000 sterilizări anual, în întreaga lume: India, Africa, Spania, Italia, Elveția și România, unde au participat la campanii de sterilizări:  președinta organizației elvețiene, Esther Geisser, Bernhard Staehelin, Susanna Kappeli (a participat și la campaniile din Lugoj), Corinne Meister și Otto Forster, elvețian care locuiește de mulți ani în Lugoj și care și-a dedicat viața ajutând animalele de pe stradă.

Este important de știut că în Lugoj, la Cabinetul Veterinar Dr. Marius Ragobete – telefon 0727.282.770, pe str. I. L. Caragiale nr. 15,  se fac sterilizări la preț redus (diferența este finanțată de către organizația elvețiană), la doar 20 lei.

Felicitări tuturor celor cu sentimente nobile care s-au implicat în ajutorarea ”animalelor nimănui”, pentru o Românie mai aproape de civilizație!

Legea nr. 205/2014 privind protecția animalelor (republicare), prevede:

Articolul 4

  • Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni.

Articolul 5

  • (1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: a) un adăpost corespunzător; b) hrană şi apă suficiente; c) posibilitatea de mişcare suficientă; d) îngrijire şi atenţie; e) asistenţă medicală. (2) Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Articolul 6

  • (1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime faţă de animale se înţelege: a) omorârea animalelor, cu intenţie; b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri; f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului; h) maltratarea şi schingiuirea animalelor; i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace; k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă; l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege; m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Articolul 7

  • Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.

Sancţiuni

Articolul 25

(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  • a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; e) rănirea sau schingiuirea animalelor; f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății noastre

  • Este ştiut faptul că un animal de companie este bine venit în viaţa oricăruia dintre noi, dar mai ales în cea a unui copil. Ele au o influenţă benefică asupra educaţiei şi dezvoltării psihice şi emoţionale a copiilor. Cu ajutorul acestora copiii pot deveni mai sociabili, învaţă de la ele ce înseamnă prietenia şi afecţiunea şi devin mai responsabili prin asumarea consecinţelor faptelor lor.
  • Un studiu făcut anul trecut de către un grup de cercetători de la Spitalul Kuopio din Finlanda a arătat chiar faptul că sistemul imunitar al copiilor care se joacă o parte din zi afară cu un câine sau o pisică este mai puternic decât a celorlalţi.
  • Studiile au fost realizate cu ajutorul părinţilor unui eşantion de 397 de copii din Finlanda, care au ţinut jurnale săptămânale în care au notat starea de sănătate a acestora în primul an de viaţă, mai exact de la 9 la 52 de săptămâni.
  • Studiul a arătat faptul că cei mici, dacă au crescut în familii care aveau în casă o pisică sau un câine au făcut mai puţine boli ale sistemului respiratoriu precum tusea, respiraţia şuierătoare, febra, rinita, decât ceilalţi copii.
  • Animalul de companie menține inima mai puternică. Persoanele care au avut la un moment dat în viață o pisica în grijă, au avut un risc de deces prin stop cardiac cu 37% mai mic decât cei care nu au deținut niciodată acest animal. În plus, hipertensivii, stăpâni de animale de companie. au valori tensionale mai mici în situații stresante decât persoanele hipertensive care nu conviețuiesc alături de acestea.
  • Pe lângă impactul benefic asupra tensiunii arteriale, compania unui animal prezintă beneficii asupra nivelului colesterolului, dar și al trigliceridelor. Persoanele care au în casă o pisică sunt mai norocoase. Se pare ca aceste persoane prezintă, de-a lungul vieții, un risc cu 40% mai scăzut de accident vascular cerebral și atac de cord.
  • Prin satisfacerea necesității oamenilor de a avea pe cineva alături, animalele de companie pot preveni sentimentele de izolare, singurătate  și apariția depresiei. De asemenea, dacă ai un animal de companie, acesta îți sporeste starea de confort și reduce anxietatea, în timp ce îți îmbunătățeste încrederea în tine. Iar dacă ai obiceiul să îți mângâi pisica sau să îți scoti câinele la plimbare, poți fi sigur că vei scăpa cu ușurință de stresul cotidian, prin creșterea nivelului de dopamină si al serotoninei.

Pentru cei interesați:

  • https://www.facebook.com/Animals-First-Cabinet-Veterinar-1741468816085908/?fref=ts
  • http://pethope.ro/index.php/ro/proiect-social.html
  • http://www.netap.ch/de/

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.