ANI cere anchetarea lui Alin Nica pentru conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

Mai mult, NICA ALIN ADRIAN a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. În calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase. Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în 2020, venituri de 4.636 Lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.

„Nu e nimic neobișnuit față de prin ceea ce am trecut cât am fost primar, sunt o grămadă de persoane care vor să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale și în acest caz totul a pornit de la o sesizare a unui cetățean care a crezut că ceea ce am făcut că primar nu este legal.

ANI, așa cum ați văzut, și-a declinat competența fiindcă sunt sesizate aspecte ce țin de natură penală și a sesizat, practic, Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la anumite aspecte ce ar putea să nască suspiciuni de nelegalitate. Eu am fost chemat la ANI și am dat explicații cu privire la toate lucrurile semnalate.

În principal, este vorba despre niște HCL-uri pe care le-am inițiat cu privire la construirea unei noi biserici în Dudeștii Noi și eu, fiind și membru în Consiliul Parohial, ANI a considerat că ar putea fi suspiciuni de favorizare a unei persoane.

Să fim serioși, totuși, e vorba de o instituție cu un puternic impact public, e vorba de Biserica Ortodoxă, iar eu că sunt ortodox m-aș afla într-un conflict de interese aprobând sau inițiind un demers care generează beneficii pentru Biserica Ortodoxă Română, în speță construirea unei biserici.

Am crezut că am clarificat aceste aspecte, nu e niciun aspect de natură penală în a da bani de la primărie către o biserică, este legea privind Cultele în care este permis ca autoritățile locale să sprijine construirea de lăcășe de cult.

Faptul că eu am fost membru în consiliul parohial până pe la mijlocul lui 2020 nu impietează sub niciun fel capacității mele de a fi obiectiv, pentru că eu am sprijinit, în calitatea de primar, toate bisericile de pe raza administrativ-teritorială a comunei Dudeștii Noi, indiferent de confesiune.

Un alt aspect semnalat a fost acela al existenței unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector cu o firmă cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajații primăriei sau de participarea reprezentanților comunei la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, firma aceasta organizând aceste servicii, iar reprezentanții comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziționeze aceste servicii.

Cu această firmă, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să țin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări.

Evident că am fost remunerat pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei. Dar încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcțiile publice, activitățile cu caracter didactic și formare profesională sunt permise. Aceste lucruri au fost preluate și în Codul Administrativ adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo faptă de natură penală.

Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 și nu am semnat nici măcar un contract cu această firmă sau vreun act legat de această firmă, nici înainte, și legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract față de o terță persoană să închei la primărie un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers.

O ultimă speță era cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urmă desfășurării unei proceduri de licitație la primărie și cu persoana respectivă am avut înainte un contract de arendă pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitația propriu-zisă, fiindcă terenul era în aria persoanei respective, o arie mai largă pe care o lucra. Nici aici nu e vreun conflict de interese.

Un alt aspect e acel fals în declarații, faptul că am menținut această calitate de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi încă doi ani după ce mi-am dat demisia din el. Or, aici a fost o simplă eroare de copy/paște. În fiecare an copiez din declarația de interese a anului precedent”, a precizat liderul CJ Timiș, Alin Nica, pentru opiniatimisoarei.ro

„Nu sunt aspecte pe care să le consider nelegale, sunt atent în continuare și am fost atent, fiindcă sunt chestiuni care țin de imaginea și integritatea persoanelor aflate într-o funcție publică.

Sigur, ANI și-a făcut datoria, își face datoria la fel că orice instituție abilitată să constate și să sancționeze astfel de fapte de integritate.

Sunt convins că și celelalte instituții sesizate își vor face datoria și adevărul va ieși la iveală. Nu am nimic de ascuns și sunt convins că am respectat toate prevederile și rigorile legii.

Mi se pare absurd că pentru o chestiune ce ține de credință personală a fiecărei persoane să ajungă să fie sesizat Parchetul, fiindcă ai dat bani pentru construcția unei biserici. Fiecare cred că nu se poate rupe de credință personală atunci când e pus să ia o decizie.

Ar însemna că toți ortodocșii nu ar mai trebui să aprobe fonduri pentru biserici sau toți baptiștii pentru bisericile baptiste. Aici cred că s-a mers un pic prea departe, dar sunt convins că instituțiile vor clarifica acest aspect”, precizează liderul CJ Timiș, Alin Nica, pentru opiniatimisoarei.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.