Andrei Agache și lumea lui de miresme. Parfumul este arta de a face memoria să vorbească

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Istoria parfumului este aproape la fel de veche ca și istoria omenirii. Cuvântul „parfum” vine din limba latină, „per” însemnând „prin”, iar „fumus” – „fum”. Mai târziu, francezii au dat denumirea de „parfum” mirosului plăcut care provenea de la arderea de tămâie.

Primele dovezi ale existenţei parfumului datează din Egiptul Antic, Mesopotamia şi Cipru. Desigur că parfumul era folosit doar de oamenii cu o situație materială înfloritoare. Regii Franţei foloseau parfum în exces, pentru a ascunde lipsa de igienă, iar doamnele din înalta societate a Angliei foloseau mirosurile frumoase pentru a seduce.

Parfumurile se bucură astăzi de utilizarea pe scară largă, şi nu doar în rândul femeilor. Pentru a deveni creator de parfumuri, trebuie în primul rând să înveţi să miroşi în mod corect. Apoi să recreezi mirosuri, să le analizezi, să recompui miresmele din natură și să le reașezi  într-o formă originală, aidoma unui compozitor care pune mereu aceleași opt note pe portativ, dar rezultă un nou cântec. Această îndeletnicire este o artă. E muzică și poezie în același timp. Un artist din lumea parfumurilor este și tânărul lugojean Andrei Agache, a cărui poveste fascinează:

„Se spune că simțul olfactiv este singurul simț care acționează direct asupra memoriei de lungă durată. Prăjiturile, casa părintească, sărbătorile de iarnă petrecute la lumina unui șemineu – fie că aceste amintiri evocă nostalgie, bucurie sau iubire, toate au un lucru în comun, anume, mirosul. „Parfumul este arta de a face memoria să vorbească”.

Așadar, dorința de a crea marca Séntsire este de a oferi o experiență olfactivă memorabilă oricărui pasionat al eleganței invizibile.

În piața actuală a parfumurilor lipsite de caracter, Séntsire își găsește nișa prin dorința de a oferi o trăire personalizată. Având în vedere că frumusețea este dată prin simplitate, miresmele noastre au la bază o formulă minimalistă, elegantă, care are potențialul de a se asorta oricărui tip de piele.

Trebuie să vă spun că de mic copil mă deranjau anumite mirosuri, chiar și cele ale parfumurilor, și poate că din această cauză am încercat să obțin mirosuri pe placul meu. Chiar parfumurile mamei mă iritau, ce să mai vorbesc de cele pe care le folosea în mașină! Mi se făcea rău pur și simplu. Nu le suportam. Eu sunt o fire introvertită și doream să fac ceva pentru a evada din acest ermetism.

În liceu am început să mă informez despre producerea parfumurilor și, încet-încet, această ocupație m-a captivat. Mi-am dat seama că majoritatea oamenilor te percep și după felul în care răspândești în jurul tău un miros plăcut. Așa a început călătoria mea în lumea parfumurilor. Mirosul era ca un scut de protecție în jurul meu, care mă ajuta să capăt încredere în mine.

Ani de zile am colecționat parfumuri care m-au ajutat să îmi dezvolt simțul mirosului. Cunoscând mirosurile parfumurilor de pe piață și neregăsindu-mă în ele, mi-am zis că trebuie să creez singur un parfum. Am început să studiez tehnica producerii unui parfum, dar această industrie este secretoasă, nefiind protejată de drepturile de autor. Dacă ar fi cunoscută formula, oricine ar putea să o copieze și să producă parfumul respectiv. Am intrat pe site-uri de specialitate, pe forumuri, m-am documentat despre materialele de care am nevoie și am început să experimentez singur. Experimentul este mama învățăturii în acest domeniu. Am urmat un curs de legislație cosmetică, ca să fiu sigur că formulele mele se încadrează în reglementările europene. De exemplu, uleiul de trandafir are peste 5o de compuși diferiți, dintre care unii pot avea o anumită toxicitate. Florile nu au fost create ca noi să le stoarcem și să aplicăm lichidul pe piele. Florile conțin substanțe de apărare contra dăunătorilor sau animalelor care ar vrea să le consume. Nu toate produsele obținute dintr-o plantă frumos mirositoare fac bine pielii sau organismului, în general. Există credința că produsele naturale sunt bune. Nu este însă chiar așa. După ce am făcut cursul de legislație cosmetică, sfătuiesc pe toată lumea să nu consume orice produs, numai pentru că e sută la sută natural.

Studiul experimental l-am început  acum doi ani și jumătate.  Atunci mi-am comandat primele molecule. Experimentul pleacă de la o idee. Întrebam o persoană ce ar vrea să-i evoce un parfum, ce stare, ce anotimp și de la acest breef eu fac mai multe variante de formulă. Apoi le las să se dezvolte la maturat, le analizez și stabilesc dacă voi continua pe această cale sau nu.

Acum am un parfum care mi-a fost inspirat de o melodie,  de fapt îi poartă  și numele. M-a inspirat videoclipul, evocându-mi un miros. Am un mic laborator, în care am strâns cam două sute de molecule. Un produs finit se poate întinde de la 4 molecule la 200. Parfumului creat trebuie să i se facă un test de stabilitate, apoi o fișă de produs, care conține procentele ingredientelor, sub confidențialitate. Trebuie apoi încărcate anumite date pe portalul european al produselor cosmetice.

Am creat câteva parfumuri, dar nu sunt foarte prezent pe piață. Lucrez la o pagină web, unde le voi expune. Deocamdată, mă bazez pe reclama prietenilor, cunoscuților și pe rețelele de socializare. Cred că e cea mai bună cale de a testa piața și de a mă face cunoscut. În momentul de față, ofer un discovery chit și două sticluțe mai mari. Discovery chit înseamnă câte o mostră din fiecare parfum produs până acum. Am mai multe formule create, dar pe piață sunt doar patru. Firma se numește Séntsire, iar produsele sunt următoarele:

Coco Divine

Conceput pentru persoana care este întotdeauna în centrul atenției, Coco Divine provoacă o primă impresie co-pleșitoare, printr-un miros puternic de migdale și cocos. Parfumul se face în permanență simțit printr-un cântec continuu al acordului principal de tuberoză, cocos și vanilie. Coco Divine rămâne impregnat pe pielea purtătorului, ema-

nând un siaj de-a dreptul divin.

Europe’s Skies

Inspirat din melodia căreia îi poartă numele, Europe’s Skies este un parfum dedicat sufletului tânăr, care se află în permanentă căutare a aventurii. Parfumul debutează printr-un acord de lavandă proaspătă, îmbinată cu nota de Hedione, care reprezintă singurul afrodisiac cercetat în parfumerie. Europe’s Skies se așază pe piele printr-un acord de moscuri curate, reușind să acapare-ze întreaga încăpere printr-un miros proaspăt, albastru, precum cerurile îm-brățișează întreg ținutul Europei.

Noblesse

Un miros proaspăt, însă totuși dulce. Un miros contemporan, dar totuși clasic. Un miros sigur, dar totuși îndrăzneț. Acestea au fost ideile de la care s-a pornit în căutarea formulei perfecte pentru Noblesse. Debutând cu un miros efervescent, reminescent unui odor al ierbii proaspăt tăiate, parfumul se așază pe note calde de tabac, vanilie, vetiver și piele. Noblesse este creat pentru persoana care caută să-și exprime carac-terul elegant atât prin ținută, gesturi, cât și prin alegerea parfumului.

Kashmir

Trăirile care stau la baza procesului creativ al lui Kashmir sunt seducția, opu-lența și misterul. Kashmir este un parfum dens, dulce, care are în deschiderea sa un acord de oud oriental, interpretat după stilul parfumeriei franțuzești. Parfumul se așază delicat pe piele prin note de lemn de cașmir, mosc și caramel ars. Kashmir este parfumul de seară, care va acționa precum un magnet pentru toate lucrurile interzise, pe care dorim să le simțim”.

Andrei Agache și lumea lui parfumată fascinează prin entuziasmul și perseve-rența tinereții. Acest tânăr de 23 de ani, care a studiat inginerie și are un master în management, pășește pe un drum al miresmelor. Nu știe, deocamdată, dacă această cale îi va putea asigura în viitor și existența, dar este foarte sigur că în sufletul său va rămâne întotdeauna această chemare spre căutarea parfumului su-blim. Acum studiază limba franceză, pentru că dorește să se perfecționeze în Franța, la un institut unde se studiază parfumeria. Ca o răsplată a muncii sale creative, și-ar dori ca, trecând pe stradă, pe lângă o persoană oarecare, să simtă mirosul unui parfum creat de el. Cei care doresc, îi pot scrie direct pe pagina de facebook Sentsire sau pe emailul sentsire@gmail.com

Andrei Agache este un nume despre care, cu siguranță, vom mai auzi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.