
Remus V. GIORGIONI
Am fost de curând, la Casa de Cultură a Sindicatelor, oaspetele dlui Crăciunescu, în biroul directorial, în care am remarcat un aparat de radio Grundig, de nouă generație. Înființată în anul 1974, Casa de Cultură a Sindicatelor Lugoj este consusă de dl Iosif Crăciunescu din anul 1988. Am făcut și o „plimbare” prin incintă, să ne putem convinge pe viu de repartiția spațiilor. Casa de Cultură dispune – la parter – de o sală de spectacole de 500 de locuri, unde se produc majoritatea activităților. Iar la etaj, de o sală de conferințe – Sala Studio – (130 de locuri). Mai are o bilbiotecă de circa 24.300 de volume, care, însă, în ultimul timp, din lipsă de fonduri, n-a mai beneficiat de noi achiziții (probabil că, în condițiile expansiunii de azi a Internetului, nici de prea mulți cititori). După 1989, patrimoniul aparținând UGSR – Uniunea Generală a Sindicatelor – s-a divizat în două: Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), cu sediul la București, care include 51 de case de cultură din diferite orașe ale țării. (Fără a se ține cont de poderea/importanța orașului respectiv: spre un exemplu, în județul Hunedoara se află două CCS, la Călan și la Petroșani.) Și Case de odihnă și tratament, oranizate în Societăți cu Răspundere Limitată: SIND România SRL.
Cursuri de calificare – certificate de absolvire
Trei săli, unde se desfășoară o serie de cursuri de calificare, despre care vom trata în cele ce urmează. De asemnea, două săli de sport, unde se desfășoară mai multe activități sportive, mai ales culturism. În aceste spații se desfășoară următoarele activități/cursuri de specializare. Meserii: tâmplari,zidari, bucătari și ospătari, stivuitoriști, instalatori apă-canal. De asemenea: formatori în diferite meserii, comercianți de mărfuri, alimentare/nealimentare, cât și operatori calculatoare. De asemenea: curs de contabilitate, stenodactilografie, inspectori resurse umane. O meserie deosebit de căutată în ultimul timp este cea de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Cel mai important aspect al problemei este că, la terminarea cursului, Casa de Cultură eliberează absolventului un Certificat de calificare, purând antetul Ministerului Muncii și al Ministerului Învățământului, așadar perfect valabil. De menționat că lectorii la aceste cursuri au fost – și sunt- cadre didactice de la liceele din oraș, în funcție de specialitatea fiecăruia.
Activități culturale și literar-artistice. „Steluțe” și stele…
Casa de Cultură – prin sala de spectacole – a fost, de-a lungul timpului, gazda mai multor manifestări cultural-artistice. La Lugoj, pe numita scenă au jucat nume mari ale teatrului românesc: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Mihai Moraru (în piesa „Take, Ianke și Cadâr”). Pe aceeași scenă s-au desfășurat numeroase spectacole de divertisment, cu actorii Dem Rădulescu, Jean Constantin, Doru-Octavian Dumitru, Nicu Constantin; cuplurile Stela Popescu-Alexandru Arșinel, Vasile Moraru-Nae Lăzărescu, Țociu-Palade. (Așadar: spuma și crema!) De asemnea, au evoluat soliști vestiți de muzică ușoară și populară, începând cu celebrii Dan Spătaru, Mirabela Dauer; Nicoleta Voica, Ana Munteanu, Petrică Moise. Alături de formațiile locale: Logic, Beta, Stelele (și „steluțe”: formația de copii), la Lugoj au mai evoluat „Compact”, „Holograf”, „Șah-Mat” ș.m.a. În hol și în sala de la subsol se organizau des, pentru relaxarea „clasei muncitoare” tinere, discoteci.
La activitatea culturală trebuie menționate cenaclurile și revistele lugojene. Prima a fost revista Arcade, avându-l redactor-șef pe universitarul timișorean de mai târziu Ion Iovan. Apoi: Cenaclul și revista Cuvinte românești, sub direcția poetului lugojean Paul-Doru Chinezu. Iar apoi Cenaclul și revista Banat, coordonate amândouă de poetul-profesor Ioan Ardelean. După plecarea acestuia dintre noi, direcția revistei a fost preluată de prof. Dorin Murariu (care însă n-a mai condus și cenaclul. Așa s-a ivit la „orizont” poeta-medic Ana-Maria Neagoe, care a înființat Cenaclul „Pro Arte”, iar apoi Ion Oprișor, cu Cenaclul „Anotimpuri”. De menționat că la toate aceste cenacluri director de onoare era directorul Iosif Crăciunescu.
Activități sportive și politice (e și politica un sport?)
Pe lângă Casa de Cultură pe care o avem în vizor, în cele două săli de sport s-a desfășurat – și încă se desfășoară – o intensă activitate de profil. Activitatea de bază este culturismul (alături de balet, dans modern, aerobic). Iată și instructorii pentru aceste activități: profesorul Dorin Horvath, Mihai Ursulescu, Lucian Onujec. Pe scena sălii de spectacole s-au organizat mai multe gale de culturism, cu oaspeți de la Arad, Reșița, Deva, în urma cărora Secția municipală de culturism a ajuns să fie recunoscută pe plan național, afiliindu-se la Federația Română de Culturism. Președine al acesteia este dl Crăciuneascu, dar o contribuție importantă a avut profesorul Horvath. (Ce este interesant de menționat aici, este activitatea de arte marțiale – karate, jiu-jitsu – care s-a desfășurat semi-legal, cu acordul tacit al Miliției Municipale. Ea a fost începută de luptătorul Mihai Ursulescu, împreună cu câteva cadre M.Ap.N.)
Cât privește activitățile politice, înainte și „după”, putem spune că în marea sală de spectacole aveau loc conferințele PCR, unde se adunau, alături de „cadrele” locale, numeroși delegați din țară. După Revoluție, Lugojul a fost gazda – în această locație/sub aceste auspicii, a – unor politicieni de frunte ai țării: Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase, Teodor Meleșcanu, Mircea Geoană, Victor Ponta, Nicolae Manolescu. Iar în sala „Studio” de la etaj se adună și astăzi actualele partide politice, organizațiile locale, mai cu seamă în acest an electoral. În aceste moduri, Casa de Cultură a Sindicatelor Lugoj a constituit – și continuă să fie – un focar de cultură pentru municipiul de pe Timiș. Iar promotorul principal este dl Iosif Crăciunescu – personalitate de care ne vom ocupa în numărul următor.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns