Altețe regale, comuniști și sportivi [short sport] Alegere – surpriză [short sport] A fost ce-a fost… ce urmează? [short sport]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Altețe regale, comuniști și sportivi

Organizație înființată în 1914, Comitetul Olimpic Român are menirea de a organiza, împreună cu federațiile naționale ale sporturilor olimpice, selecția și pregătirea sportivilor, asigurând repre-zentarea României la Jocurile Olimpice, precum și la alte competiții de zonă, europene și mondiale, desfășurate sub egida Comitetului Internațional Olimpic. Între preşedinții C.O.R. s-au numărat, inițial, Principele Carol al României, Prinţul George Bibescu, Majestatea Sa Regele Carol al II-lea (1930-1940), până în perioada comunistă. Au urmat, în ordine, cu oblăduirea regimului politic comunist, Ion Gheorghe Maurer, Mihail Macavei, Alexandru Şiperco (1953-1959), totuși românul cu cea mai lungă perioadă de timp (43 de ani!) membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Manole Bodnăraş, Aurel Duma, Anghel Alexe, Marin Dragnea, Haralambie Alexa, Gheorghe Gomoiu şi Constantin Opriţa, până în decembrie 1989. Cărora le-au succedat, în fine, foști mari sportivi ca Lia Manoliu (1990-1998), Ion Ţiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004 – 2014) și Alin Petrache (2014 – august 2016), demisionar după evoluția modestă a lotului olimpic la J.O. de la Rio.

Alegere – surpriză

Adunarea Generală de alegeri a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, desfășurată marți, l-a desemnat pe Mihai Covaliu, campion olimpic la sabie in 2000 la J.O. de la Sydney și multiplu medaliat la campionatele mondiale si europene, președintele COSR cu 128 de voturi. Alternativa era fosta atletă Gabriela Szabo, aparent mare favorită, campioană olimpică la J.O. de la Sydney, și ea în multe rânduri medaliată olimpică, mondială și europeană, care a obținut doar 68 de voturi.  Vicepreședinți au fost aleși Camelia Potec (151 voturi) și Alexandru Dedu (150 voturi), iar secretar general George Boroi. Membrii Comi-tetului Executiv sunt: sporturi olimpice de vară – Irina Deleanu (FR Gimnastică Ritmică), Sandu Pop (FR Canotaj), Cristinel Romanescu (FR Tenis de Masă) și Adrian Stoica (FR Gimnastică), jocuri sportive de echipă – Gheorghe Vișan (F.R. Volei), sporturi olimpice de iarnă – Puiu Gașpar (FR Schi-Biatlon) și Alexandru Hălăucă (FR Hochei pe Gheață), federații sportive naționale neolimpice – Valentin Zaharia (FR Kempo) și personalități ale vieții sportive olimpice – Alina Dumitru, Doina Melinte, Geor-geta Andrunache și Viorica Susanu- Chermeș.

A fost ce-a fost… ce urmează?

Pân-acum n-a fost rău: delegația României a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice, începând cu anul 1924, excepție două ediții de vară (1932,1948) și una de iarnă (1960). România are în palmares 305 de medalii (din care 89 de aur, 95 de argint și 121 de bronz) la J.O. de vară, și o medalie de bronz obținută la J.O. de iarnă Grenoble (1968). Performanțe care sunt acum tot mai greu accesibile, în condițiile foarte grele prin care trec majoritatea cluburilor ce creează performanță în România zilelor noastre. O strategie națională în care C.O.S.R. să constituie un pilon sănătos și puternic ar mai putea schimba vizibil o situație într-un regres aparent de neoprit. Va fi Covaliu, un exemplu de muncă și bun simț, soluția pentru România?

picture-olimpic-games-aniversare-jpg-638-358-1-85

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.