Alegeri parțiale la Lugoj? Guvernul nu se grăbește. FACIAS trimite o scrisoare deschisă către ministrul Lucian Bode

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis o scrisoare către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prin care îi cere acestuia „să nu șteargă de pe hartă peste 50 de localităţi din toată ţara”, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei Actualitatea.

Este vorba de peste 50 de localităţi în care s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local și încă nu au fost organizate alegeri locale.

Dar, după cum se vede, Guvernul nu se grăbește. Însă, acum două luni, preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că dă în judecată Executivul pentru a-l obliga să respecte legea şi să organizeze alegeri locale.

Orban spune că a înregistrat la Guvern plângerea prealabilă, după care, dacă Executivul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, atunci se va adresa instanţei de contencios administrativ.

„Nu putem să contemplăm pasivi derapajele tot mai grave ale PSDNL faţă de normele şi principiile democratice. Avem datoria să folosim toate mijloacele legale şi constituţionale pentru a îi determina să revină în cadrul democratic”, a conchis Ludovic Orban.

O situație similară este și la Lugoj, unde, în data de 8 iulie 2022, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, l-a demis din funcția de primar pe Claudiu Buciu, pentru că acesta și-a schimbat domiciliul în timpul mandatului.

Vă reamintim că, după ce au respins solicitarea lui Buciu de suspendare a ordinului prefectului, judecătorii Tribunalului Timiș s-au pronunțat și în procesul  în care Claudiu Buciu a solicitat anularea ordinului prin care prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a dispus încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar al municipiului Lugoj și au respins acțiunea inițiată de către Claudiu Buciu, care, astfel, și-a pierdut, definitiv, mandatul de primar al Lugojului.

Comunicatul FACIAS vine acum acum și preia inițiativa preşedintelui partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, și îl avertizează pe ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Nu ştergeţi de pe harta peste 50 de localităţi din toata țara! Ieşiţi din ilegalitate, respectaţi Constituţia României!”, arată scrisoarea deschisă în vederea ministrului Bode.

Deși comunicatul FACIAS se referă cu precizie doar la funcţia de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, care a fost vacantată la data de 09.06.2022, prin ordinul nr. 358 emis de instituţia Prefectului Bucureşti [încetarea înainte de termen a mandatului a rămas definitivă în 12.07.2022, prin consfinţirea sentinţei din dosarul civil nr. 15826/3/2022], am decis să-l publicăm pentru că, și în cazul nostru, al lugojenilor, e mai mult decât valabil din punct de vedere juridic.

Iar cei care se așteaptă la alegeri parțiale în viitorul foarte apropiat la Lugoj ar trebui să țină seamă și de precizările FACIAS.

„Potrivit art. 120 alin. 2 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, „alegerile prevăzute la alin. 1 se organizează în termen de 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului prevăzut la alin. 118 alin. 4, în condiţiile legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”, precizează FACIAS.

Nu știm ce interese ascunse are Guvernul după alianța cu PESEDE, dar FACIAS avertizează:

„Domnule ministru Lucian Bode, nu aţi făcut ce spune legea! Alegerile locale din Sectorul 5 al Capitalei ar fi trebuit să aibă loc până pe cel târziu 10 octombrie şi Guvernul trebuia să adopte cel târziu în 5 septembrie H.G. privind organizarea alegerilor, pentru a fi respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Codul Administrativ. Aţi ales să ignoraţi drepturile cetăţenilor de a fi reprezentaţi de un primar ales de ei, aţi comis un abuz şi o ilegalitate şi vă solicităm să îndreptaţi de urgenţă situaţia”.

Sursa citată notează că unele localităţi nu au primar ales direct de cetăţeni, din 2021. De exemplu, în:

– Jibert (Braşov) – primarul a fost omorât în bătaie de un consilier local
– Sărăţeni (Mureş) – primarul a murit asfixiat într-o fosă septică
– Şimian (Bihor) – primarul a murit după ce a căzut dintr-un copac
– Sângeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud) – primarul a fost condamnat a doua oară într-o cauză  penală, pentru că a condus beat
– Valea Salciei (Buzău) – primarul s-a angajat la Curtea de Conturi
– Blândeşti (Botoşani) – primarul şi viceprimarul au fost găsiţi în conflict de interese
– Lopătari (Buzău) – primarul a demisionat

La Lugoj, Claudiu Buciu a fost demis pentru că și-a schimbat domiciliul în timpul mandatului.

„Cu toate acestea, deşi termenele sunt clar prevăzute de Codul Administrativ (maxim 100 de zile de la comunicarea ordinului prefectului dacă acesta nu a fost contestat, respectiv circa 130 de zile de la comunicarea ordinului prefectului dacă acesta a fost contestat), Ministerul Afacerilor Interne nu se grăbeşte cu organizarea alegerilor locale parţiale, încălcând prevederile Art. 160 alin. 11 din Codul Administrativ”, notează FACIAS în scrisoare.

„FACIAS, în calitate de organizaţie care luptă pentru respectarea drepturilor cetăţenilor, vă reaminteşte, domnule ministru Lucian Bode, că obligaţiile care cad în sarcina guvernului de a stabili data organizării alegerilor locale parţiale şi emiterea unei hotărâri în acest sens sunt stipulate prin norme imperative, şi nu opţionale. Astfel, orice încălcare a acestor norme reprezintă un abuz din partea Ministerului Afacerilor Interne care are responsabilitatea directă în redactarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localităţile care nu mai au primar”, adaugă sursa citată.

„Vă întrebăm, așadar, domnule ministru Lucian Bode:
– Sunteți conștient că în acest moment încălcați dreptul cetățenilor de a alege și de a fi aleși, dar si dreptul de a avea o localitate bine administrată?
– Când aveți de gând să trimiteți proiectul de Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor în localitățile care nu mai au primar?„, conchide FACIAS.

Menționăm că FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), înființată în anul 2008 și specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului.

În principal, preocuparea și demersurile organizației vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționează în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).

Nicolae SILADE

Despre admin 6533 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.