Alegeri făcute la… meserie. Vasile Belințan, ales în continuare președinte al meseriașilor

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Departe de ambiţiile şi orgoliile „clasei politice fără clasă”, de tam-tamul făcut de (în) campania electorală, de murdăriile deversate (aruncate) în (pe) diverse canale, în bătălia oarbă pentru un ciolan mai „incarnate”, în totală opoziţie cu aceste vechi metehne pur româneşti, într-un spirit de total fair-play, au avut loc alegerile la Corporaţia Meseriaşilor din Lugoj.

Evenimentul s-a petrecut joi, 24 octombrie a.c., la frumosul şi cochetul sediu, situat pe stada Bucegi, numărul 21. Toate acestea s-au întâmplat deoarece s-a împlinit sorocul. Conform Statutului, o dată la patru ani, obligatoriu, au loc (noi) alegeri.

La ora actuală, Corporaţia numără 168 de membri şi se conduce cu sfinţenie, după vechiul Statut, care datează din anul 1884(?!).  

După parcurgerea tipicului alegerilor (prezentarea dării de seamă, propuneri pentru noul comitet de conducere şi alte cele) s-au supus la vot propunerile avansate şi, într-o unanimitate „absolută”, a fost reales, atât „vechiul” peşedinte, cât şi „vechiul” comitet  de conducere, completat cu prof. Rosana Flavia Căprariu, preşedinta Asociaţiei Fusion of Arts (FOA), „aripa tânără” a meseriaşilor, care şi-au asigurat prin această manevră inteligentă „viitorimea”.

Să recapitulăm. Din comitetul de conducere reales fac parte Vasile Belințan, actualul președinte, ing. Romeo Petculescu și ing. Ioan Roșu, vicepreședinți, Petru Ianculescu, președintele Asociației Apicultorilor „Nicolae Grand – Banat” și Maria Mezinca, secretar.

La aceste alegeri, a fost cooptată în comitetul de conducere și profesoara Flavia Rosana Căprariu, președinta Asociației „Fusion of Arts”. Deschiderea către tineri este, după părerea lui Vasile Belințan, esențială pentru viitorul breslelor lugojene. „Alegerile din acest an sunt speciale, în condițiile în care Corporația Meseriașilor din Lugoj împlinește un sfert de veac de la reînființare”, a ţinut să sublinieze preşedintele Vasile Belințan.

Fiind noul președinte al Corporației Meseriașilor, am fost și vechiul, mi-am dus la îndeplinire misiunea pe care am primit-o din partea membrilor Corporației și a meseriașilor bătrâni care au plecat în cele veșnice. Ei au lăsat cu limbă de moarte ca această tradiție să fie dusă mai departe, pentru că reprezintă istoria Lugojului, tradiția acestui oraș. Actualmente fiind reales președinte, o să caut să duc această tradiție mai departe în memoria lor”,

a precizat Vasile Belințan, care și-a trasat și obiectivele pentru următorii patru ani.

Pentru următorii patru ani, pe lângă întâlnirile pe care le avem, Ruga Lugojeană, care reprezintă o tradiție și care a fost fondată de breslele de meseriași, și întâlnirea noastră la sfârșit de an, ne-am propus să vedem cu ce idei vin acești tineri. Noi ce am avut de făcut am făcut. De acum așteptăm de la ei să vedem ce vor face nou și care este viziunea lor”, a adăugat noul și vechiul președinte.

Tinerii din asociația pe care o conduce Rosana Căpraru aduc un suflu nou Corporației Meseriașilor și o certitudine că această corporație, unică în țară, are viitorul asigurat.

„Misiunea noastră este de a duce mai departe tradiția culturală a orașului. Pregătim generațiile următoare. Meseria noastră este de fapt o meserie cu bătaie mult mai lungă. Noi formăm generații, educăm tineri și atunci vorbim despre un viitor destul de lung, de oameni care vor avea plus valoare când vorbesc de artă, când vorbesc de cultură, când vorbesc de tradiție și FOA cred că aici poate să își aducă un aport foarte mare, în acțiunile culturale, activitățile educative pe care noi le facem și încercăm să facem evenimente care să aducă lugojenii cât mai aproape de tradițiile și de valorile orașului nostru”, a declarat Rosana Căpraru, noul vicepreședinte al Corporației Meseriașilor.

Au mai luat cuvântul fostul deputat Sorin Stragea, membru de onoare al Corporației, Rudolf Trost şi Alexandru Jilac, decanii de vârstă ai meseriaşilor lugojeni, reprezentanţi ai breslei presei, Mircea Anghel, Cristian Ghinea ş.a.

Fostul deputat Sorin Stragea a vorbit despre importanța breslelor lugojene și depre modul în care această tradiție trebuie dusă mai departe.

Sunt onorat că fac parte din această corporație care este unicată, pot spune și noi ca lugojeni putem fi mândri că avem o astfel de organizație nonguvernamentală, care duce mai departe tradițiile orașului. Este formată din oameni respectați și respectabili, atât în societate, familie, sunt oameni față de care avem toată considerația și lugojenii ar trebui să aprecieze acest lucru”, a spus Stragea.

„Lucrările” au continuat cu analiza produselor bio, rezultat al muncii depuse la furnalele care au funcţionat în regim de foc continuu.

Alina DAMIAN & Mircea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.