Ai trotinetă electrică? Ai putea fi obligat să o asiguri RCA chiar din acest an

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Românii care dețin trotinete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h ar putea fi obligați să le asigure RCA chiar din acest an, potrivit unor modificări legislative pregătite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru transpunerea unei Directive UE care modifică legislația RCA.

O directivă UE (Directiva 2021/2118/CE) care va modifica legislația RCA și care ar trebui transpusă în legislația națională chiar în acest an prevede redefinirea termenului de „vehicul” astfel încât obligația asigurării RCA să se extindă și la anumite trotinete electrice, susțin oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Directiva UE trebuie implementată în legislația națională până la data de 23 decembrie 2023, iar ASF va include aceste dispoziții în proiectul de lege privind modificarea legii RCA la care lucrează în prezent.

Trotinetele și bicicletele electrice pot fi asigurate facultativ

Până la obligativitatea unei asigurări RCA, oficialii ASF au explicat că în prezent există produse de asigurare a vehiculelor electrice neînmatriculabile (inclusiv trotinete):

1. Produse de asigurare facultativă, cu o perioadă de valabilitate de 12 luni, prin care sunt asigurate:

  • Daune accidentale cauzate de coliziunea cu alte vehicule;
  • Daune accidentale asupra vehiculului electric asigurat;
  • Furt prin efracție, tâlhărie și tentative de furt.

2. Produse de răspundere civilă a persoanelor fizice (răspundere civilă delictuală), prin care sunt acoperite daunele rezultate din utilizarea bicicletelor şi/sau trotinetelor electrice.

Perioada de valabilitate este anuală, iar limitele de răspundere se stabilesc la cererea asiguratului.

ASF a mai precizat că „tarifele de primă pentru aceste asigurări facultative sunt stabilite de asigurători în baza analizelor de risc ale asigurătorilor, a criteriilor actuariale și a bazelor statistice”. Autoritatea a mai menționat că nu deține detalii referitoare la câte astfel de contracte sunt în piața de asigurări.

Sursa foto: Vlad Ispas / Dreamstime.com

Despre admin 6350 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Toate drepturile rezervate AL LUGOJPRESS 2023 | Actualitatea Online