Administrația Blidariu, la ceas aniversar! (că la Ceasul Electric este mai greu de ajuns…)

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Teatrul Municipal, în „splendoarea lui”...

Augustin BERCEAN

A trecut un an de când administrația Blidariu a preluat „frâiele” conducerii orașului. Cu un nou primar și un nou viceprimar, Primăria Lugoj și-a continuat existența și după „traumatizanta” (pentru unii) despărțire de fostul primar Claudiu Buciu. Indiferent cum se autodenumesc unii sau ce ecusoane „alese” poartă la gât, istoria (statistica) nu face niciun compromis. Din iulie 2022, Lugojul are un SINGUR primar: Bogdan Ștefan Blidariu!

Pe 8 iulie 2022, printr-un comunicat de presă, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, anunța demiterea primarului municipiului Lugoj, Claudiu Buciu. Motivul? Nerespectarea legislației din România. Aceeași declarație consfințea și numirea lui Bogdan Blidariu, viceprimar până în acel moment, în funcția de PRIMAR al municipiului Lugoj. Deci, cum s-ar spune, din 8 iulie 2022 Lugojul trecea într-o nouă etapă politico-administrativă.

Despre demiterea lui Claudiu Buciu și tot circul care a urmat ulterior s-a scris foarte mult.

În schimb, despre noua administrație și despre modul cum funcționează aceasta, mai puțin.

Care este administrația Blidariu?

Chiar dacă s-a consumat un efort extraordinar în zona mediatică (într-o parte a ei) în acest ultim an, pentru a ni se inocula faptul că, în afara schimbării unui nume, nu s-a întâmplat nimic altceva la nivel de administrație locală la Lugoj, realitatea este complet alta.

Dacă e să ne raportăm strict la personalul din Primărie, da, e adevărat. Noua administrație Blidariu este compusă, practic, cu mici excepții, din aceleași persoane pe care le-a avut și administrația Buciu.

Dar, ce este mai important, CONDUCEREA Primăriei s-a schimbat: viceprimarul Bogdan Ștefan Blidariu a devenit primar și consilierul local din partea PNL, Adrian Serendan, a devenit viceprimar. Aceasta este practic actuala componență a conducerii Primăriei Lugoj.

Că s-au mai schimbat și câteva nume prin zona Cabinetului Primarului, prin plecări și numiri de noi consilieri personali, eu le consider chestiuni minore.

Într-o administrație contează cine semnează documentele și mai puțin cine apare pe la televiziuni și scrie „romane” pe paginile de feisbuc.

Din 8 iulie 2022, toate relele sau bunele care s-au întâmplat administrativ în Lugoj i se pot atribui (sau imputa) unei singure persoane: Bogdan Ștefan Blidariu! Domnia sa este cel care poartă toată răspunderea!

S-au semnat contracte de finanțare din PNRR? Meritul este al primarului Bogdan Blidariu!

Se apropie de final unele proiecte începute de administrația Boldea, cum ar fi stadionul de la autogară, noul Centru Cultural de pe strada Banatului/Comuna din Paris sau autobuzele electrice? Meritul este al primarului  Bogdan Blidariu!

S-au liniștit spiritele în zona instituțiilor publice, care se doreau a fi desființate pe timpul fostei administrații Buciu? Meritul îi aparține primarului  Bogdan Blidariu!

Și tot în aceeași măsură i se pot imputa lui Bogdan Blidariu mizeria care încă stăpânește orașul, iarba netăiată, șosele dezastruoase, lipsa unor baze de agrement pe timpul verii, halul în care arată Centrul orașului și, multe, multe altele.

Acceptăm sau nu, Bogdan Blidariu ESTE, conform LEGII, primarul municipiului Lugoj până la viitoarele alegeri locale, care vor avea loc în septembrie 2024. Și tot conform LEGII, o primărie are un SINGUR primar!

Faptul că unii angajați ai Primăriei Lugoj nu acceptă acest lucru și se cred… Bogdan Blidariu, nu mai ține de domeniul administrativ, ci de alte domenii de specialitate.

În acest context administrativ, destul de clar, apare, în schimb, o problemă de ordin politic. Candidaților la funcția de primar pentru alegerile locale din 2024 le va fi foarte greu să-și stabilească o strategie pentru campania electorală.

Va fi greu de identificat, cu subiect și predicat, cine se face responsabil pentru nerealizările din ultimii patru ani. Sau cine se va putea lăuda cu realizările din aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, mai pe-nțelesul tuturor, către cine va fi aruncată cărămida și cine se va bate cu ea în piept?

Grea dilemă. Toate aceste probleme nu ar fi existat dacă cei de la Guvernare (PNL și PSD sau PSD și PNL, alegeți cum vreți dumneavoastră „rotativa”…) ar fi fost de acord cu organizarea de alegeri anticipate.

Toate aceste anomalii politico-administrative ar fi fost corectate și am fi ieșit și din zona cenușiului în care ne-am scufundat în ultimul an. Dar, deh, n-a fost să fie…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.