Actualitatea, la numărul 1000!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Joi, 10 noiembrie 2016, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din urbea de pe Timişul cel lin curgător, mare agitaţie, mare… Ce să fie, ce să fie? Cititorii inteligenţi ai hebdomadarului Actualitatea ştiau deja răspunsul. Ziarul lor preferat a „împlinit vârsta” de 1.000 de numere. Şi momentul trebuia marcat. Şi a fost marcat aşa cum trebuie.

În prezenţa actualilor făuritori de Actualitate, adică pletosul şi sensibilul poet care îşi aşteaptă iubirile cu uşa deschisă, motiv pentru care ea nu bate la uşă, Nicolae SILADE, director, „eternelul” îndrăgostit până peste maluri de muzică, eruditul Constantin TUFAN STAN, redactor-şef, „isteţul ca un proverb”, causticul, (auto)ironicul, zeflemistul de serviciu al ziarului (şi nu numai) Mircea ANGHEL, redactor şef-adjunct, tânăra şi neliniştita (în acelaşi timp frumoasă, cu „mansarda” foarte bine mobilată) Adelina TOMESCU,  secretar general de redacţie, (prea)pragmaticul frate întru Hristos, în acelaşi timp un scârţa-scârţa-pe-hârtie, băiat de gaşcă (Gaşca lui Nicolae Manolescu), un fel de redactor-şef al Actualităţii literare, Remus Valeriu GIORGIONI, „ministrul” de finanţe al publicaţei, colega de vise, de serviciu şi de cameră a Siladelui (cea cu care el se laudă că a făcut 1000 de numere împreună, „marketingăreasa” noastră, Lidia SILADE, alias Mama Leone, „şoferiţa” care aduce (şi duce) banii cu… portbagajul, din publicitate, Mirela DRAGOTĂ, alias Betty cea… Frumoasă, veşnicul îndrăgostit de sport, în general, şi de volei în mod special, cel care mănâncă, respiră şi trăieşte volei, inteligentul şi discretul Dan BRUDIU, dar şi Atoate-Ştiutorul Alexandru BARANYAI, cu origini nobiliare (unii spun că ar avea ceva rădăcini comune cu Baronul de Münchhausen), (i)mortalizatorul realităţii, cel care vorbeşte prin fotografiile superbe pe care le realizează (mai ales cele care nu sunt pentru ziar). Aş mai aminti şi colaboratorii, dar mi-e frică că mă prind zorii…

La întâlnire a participat aproape toată floarea presei (lugojene) cea vestită. Pe lângă, au mai participat Tudor Trăilă, director – Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, fiul regretatului nostru coleg Claudiu Buciu-Bazalt, foarte cunoscutele actriţe ale teatrului lugojean, Patricia Manea, pe care nu a văzut-o nimeni, ea fiind o ziaristă sub acoperire, foste şi actuale colaboratoare ale ziarului Actualitatea, precum şi Eternelia Sa a Trei-Mandate-Stătătorul în jilţul primarial, Francisc Boldea.

Amfitrionul şi moderatorul acţiunii a fost Nicu Silade, care a mulţumit celor prezenţi, celor care au întârziat, dar şi celor care ne-au onorat cu absenţa. A mai făcut o trecere în revistă a ziarului, de la naştere şi de la tinereţe, pân-la bătrâneţe. Neavând experienţa de orator a primarelui tuturor lugojenilor, Francisc Boldea, experienţă dobândită pe parcursul a atâtor bătălii electorale, Mircea Anghel, redactorul şef-adjunct, a citit mecanic un scurtisim material. A urmat gala zilei, gală în care s-au întrecut “arcaşii” Boldea şi Stan. Aceştia şi-au aruncat săgeţi otrăvite. Dacă săgeţile  nu ar fi avut vârful înmuiat în miere s-ar fi dat de lucru lui Octavian. Totuşi, confruntarea a ieşit cu cântec, până la urmă. E vorba de achiziţionarea unui pian performant marca Yamaha, făcută de Primărie, în valoare de numai 35.000 de euro. Doctorul într-ale muzicii, Constantin Stan, s-a văzut obligat a mulţumi lui Boldea pentru această realizare nemaivăzută, nemaiauzită, nemaipăţită. Dacă ar mai fi păţit o aşa întâmplare, precis şi-ar fi ataşat numelui şi Păţitu’.

În încheierea evenimentului, gazda a mulţumit primarului pentru inedita “conferinţă de presă” susţinută cu acest priej. Când toată asistenţa a crezut că a fost semnat tratatul de pace între părţile beligerante, liniştea a fost curmată de două împuşcături. Ziariştii actuali ai Actualităţii, dar şi de la celelalte ziare şi televizuini, setoşi de o ştire de pagina întâi, au năvălit în foaierul teatrului. Dezamăgire totală! Cele două împuşcături au fost trase cu două arme non-letale. Se desfăcuseră două sticle de şampanie. Ce să mai zici? decât “La mulţi ani şi la cât mai multe numere!” Să dea Dumnezeu să fie, aşa cum a fost urarea, nu cum poate alţii o doresc! Evenimentul a fost consemnat de cronicarul cam într-o Ureche, Mircea ANGHEL

P.S.: Cu acest prilej, primarul Francisc Boldea s-a confesat celor prezenţi că este un mare amator de integrame, fiind fan al integramelor concepute de subsemnatul. Vreau să-i (re)amintesc că integrama este maneaua rebusului. Pentru acest număr i-am oferit franciscanului  o “manea simfonică”. Audiţie plăcută! N-ar fi rău să auzim numai de bine!

Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.