Actorii lugojeni au cucerit Reduta braşoveană, “suflându-le” participanţilor Trofeul Cel mai bun spectacol

Actorii lugojeni ai Teatrului “Traian Grozăvescu”, cu bocceluţa în băţ, plină de un incredibil talent, pribegesc prin ţară, din festival în festival, Caracal, Roman, Med-gidia, Tulcea, Mediaş, Braşov şi peste tot unde sunt invitaţi (şi sunt invitaţi), ca semn de preţuire al talentului  “la purtător” pe care îl are fiecare actor în contul personal  şi al repertoriului lor inteligent ales, cuceresc tot ce le iese în cale: trofee, inima publicului, ropote de aplauze, aprecierea colegilor actori, regizori, dar şi respectul lugojenilor. Urmând cu sfinţenie acelaşi ,,scenariu”, aşa au procedat şi la Festivalul Naţional de Teatru pentru Amatori (impropriu spus amatori – n.a.) ,,AM-ACTOR”, ediţia a III-a, desfăşurat în perioada 25-27 noiembrie 2016, festival organizat de Centrul Cultural „Reduta” şi Consiliul Judeţean Braşov.

Festivalul „AM-ACTOR” a fost ultimul din ciclul festivalier al acestui an, fiind iniţiat în scopul susţinerii şi promovării teatrului pentru amatori din România, ca formă de manifestare artistică, mijloc de formare şi dezvoltare personală, ce poate fi accesat de orice iubitor de frumos şi de teatru, indiferent de vârstă. Ediţia din acest an a festivalului a fost una omagială, în memoria reputatului regizor George Gridănuşu, părintele trupei de teatru de amatori a Centrului Cultural „Reduta”.

Evenimentul a adus în faţa publicului iubitor de teatru şapte reprezentații de succes ale trupelor de teatru de amatori din țară. Actorii au interpretat piese din dramaturgia naţională, dar şi universală: ”Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu (Teatrul “Dan Alexandrescu” – Roman), ,,Cerere în căsătorie”, după A. P. Cehov (Trupa ,,Din culise” – Reghin), “Cap ai, minte ce-ţi mai trebuie?”, după I. L.Caragiale (Teatrul Naţional Caracal), “Certificatul”, de Venerius Popa (Trupa ,,ProActoria” – Mediaş”), “Pinocchio”, de Carlo Collodi (Teatrul ,,Traian Grozăvescu” – Lugoj),  “Careu de dame”, după Gheorghe Brăiescu (Trupa “Thetis” – Medgidia) şi un spectacol în premieră, “Povestiri după Shakespeare”, de Charles şi Mary Lamb, adaptare şi regie Marian Râlea (Trupa “Redoute” – Braşov), piesă care apus punct final festivalului, după un joc de excepţie al bunelor şi prietenoaselor gazde braşovene. Înainte de evoluţia braşovenilor, a avut loc festivitatea de premiere care a fost făcută de către Marius Cisar, mangerul Centrului Culural “Reduta”. Toate trupele participante au primit o plachetă. În plus au mai fost acordate două distincţii. Distincţia “Andrei Ralea”, un actor grăbit, care acum joacă pe MAREA SCENĂ A RAIULUI, fratele renumitului Marian Râlea,  “Cel mai bun actor”, acordat lui Radu Vătavu,  Teatrul “Dan Alexandrescu”  – Roman, pentru rolul Alexandru Filimon din piesa “Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu. Şi… final apoteotic pentru trupa lugojeană, căreia Marius Cisar i-a înmânat Distincţia pentru “Cel mai bun spectacol”  George Mihăilă Gridănuşu (om de teatru braşovean pleacat la cele veşnice nu aşa de mult timp, la vârsta de 90 de ani) spunând: “…se acordă unor priteni dragi, unui teatru drag, Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, din Lugoj, pentru spectacolul  Pinocchio. E un spectacol pentru copii. Ei au suferit puţin pentru că i-am rugat  să vină cu această piesă din repertoriul lor (ei au multe piese în repertoriu), cu acest spectacol pentru copii. Vreau să zic că în primul rând este un spectacol desăvârşit, un spectacol nemaipomenit şi chiar dacă a fost singurul spectacol jucat pentru copii în acest festival, am optat pentru asta şi pentru a câştiga un public mărunţel.”    

Vreau să vă asigur că nu sunt nişte braşoave, sau nişte vorbe de complezenţă. Dacă vă spun că singurul spectacol la care intrarea s-a făcut pe bază de bilet a fost acest spectacol (cu toate că la celelalte intrarea a fost liberă, sala fiind aproape goală, mai puţin la spectacolul gazdelor combinat cu festivitatea de premiere), că biletele s-au epuizat cu trei zile înainte, că sala a fost arhiplină, că publicul mărunţel a fost unul de excepţie, a rezonat cu jocul actorilor, au fost foarte activi, devenind din spectatori, actori şi că la sfârşitul spectacolului au luat cu asalt cabinele actorilor pentru a se poza cu personajul preferat, v-am convins?

“Vinovaţii” cu vina cea mai mare pentru acest nou premiu, în ordine arbitrară, sunt actorii: Ileana Căprariu, Loredana Lupescu, Cristina Velici, Maria Rogobete, Tudor Trăilă, Constantin Goloşie, Constantin Ilie şi Denis Târziu, Dan Mirea, regizor. Mi-am permis să şterg praful modestiei de pe cei doi artişti în meseria lor,  Cezar Costescu şi Florin Ardelean, primul sonorizare şi cel de al doilea regie tehnică, doi oameni care însoţesc trupa în toate deplasările, uşurând  munca “granzilor”.

Pentru că este doar de o lună la “volanul” instituţiei şi a păşit cu dreptul în activitatea de manager, trecându-şi în palmares prima victorie din timpul domniei sale,  îi urăm lui Tudor Trăilă noi izbânzi pe tărâmul dramatic (şi nu numai) dar şi întregii sale armate, fară de care nu ar putea fi, succese, sănătate, tot ceea ce îşi doreşte şi ceea ce îşi doresc bravii săi oşteni, acum, la anul şi… La mulţi ani!

 

Despre admin 6874 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.