A ucis peste 100 de persoane, între care și pe Giovanni Falcone, dar a fost eliberat pentru că a devenit informator

Unul dintre cei mai cunoscuţi ucigaşi ai mafiei siciliene, despre care se crede că a ucis peste 100 de persoane, a fost eliberat după 25 de ani de închisoare.

Giovanni Brusca, 64 de ani, poreclit „porcul” sau ”ucigaşul de oameni”, este cel care a declanşat bomba care l-a ucis pe procurorul anti-mafie Giovanni Falcone în 1992 şi care a ordonat ştrangularea unui băiat de 11 ani, al cărui corp a fost dizolvat în acid.

Vestea eliberării lui Brisca a declanşat revoltă în Italia, chiar dacă eliberarea era legală. În 2000, Brusca a decis să colaboreze cu procurorii şi, în consecinţă, a primit o pedeapsă redusă. Brusca a fost mâna dreaptă a aşa-numitului super şef Toto Riina, care a murit în închisoare în 2017. Brusca a fost arestat în mai 1996 şi condamnat la închisoare pe viaţă.

„Sunt un animal. Am lucrat toată viaţa pentru Cosa Nostra. Am ucis peste 150 oameni. Nici nu-mi amintesc toate numele lor”, le-a spus el procurorilor după ce a devenit informator.

Eliberarea sa a provocat suferinţă printre rudele victimelor Cosa Nostra şi a atras criticile politicienilor care susţin că Brusca nu a demonstrat niciodată dovezi reale că s-a căit pentru atrocităţile sale. „La nivel uman, aceasta este o veste care îmi provoacă durere. Dar legea privind reducerea pedepselor pentru mafioţii care colaborează este o lege pe care şi-a dorit-o fratele meu şi, prin urmare, trebuie respectată”, a declarat Maria Falcone, sora lui Giovanni Falcone.

„Sper doar că sistemul judiciar şi poliţia vor fi vigilenţi, cu o atenţie extremă, pentru a evita riscul ca el să comită din nou infracţiuni.”

Dezvăluirile lui Brusca au dus la arestarea asasinilor şi a numeroşilor şefi Cosa Nostra, dar publicul, în special rudele victimelor, nu au putut să-l ierte pentru atrocităţile sale.

Eliberarea lui Brusca este criticată de numeroşi lideri politici, atât de dreapta, cât şi de stânga. „Este un pumn în stomac care te lasă fără suflare”, a declarat marţi Enrico Letta, liderul partidului democratic de centru-stânga.

„După 25 de ani de închisoare, şeful mafiei Giovanni Brusca este un om liber. Aceasta nu este justiţia pe care o merită italienii”, a spus liderul partidului de extremă dreapta al Ligii, Matteo Salvini.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.