A început războiul între Dragnea și Ponta

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Al doilea război. Pentru că după primul, atunci când Victor Ponta a făcut presiuni cu noua formațiune politică, Partidul România Unită, cu chiu, cu vai, a putut fi încheiat un armistițiu. Acum, instrumentul de presiune al lui Victor Ponta a fost castrat. Cu adevărat straniu însă este faptul că fostul premier, vulnerabilizat prin pierderea alegerilor de către PRU, este cel care atacă. Coincidența face ca Victor Ponta să fi deschis ostilitățile chiar în prezența mea, într-o emisiune a unei importante televiziuni de știri. Cum se va sfârși acest război?

Victor Ponta este cel care a făcut pentru prima dată, în public, o declarație fermă legată de una dintre calitățile pe care ar trebui să le aibă noul premier desemnat de PSD, și anume aceea de a fi chiar conducătorul partidului. Adică Liviu Dragnea. În principiu, afirmația este cât se poate de corectă. Întreaga experiență și cultură politică ne spun că un prim-ministru care este și conducătorul partidului majoritar este mai puternic și mai responsabil decât un prim-ministru doar susținut de partid. În cazul particular însă, efectul acestei afirmații este de tip pervers. Iar Liviu Dragnea a înțeles mesajul subliminal.

Împingându-l spre o candidatură de premier pe care Liviu Dragnea și-o dorește din tot sufletul, asumându-și chiar riscuri în acest sens, Victor Ponta știe că își așază partenerul politic pe un drum fără întoarcere. Dacă președintele Klaus Iohannis îl refuză, invocând clauza penală și chiar un act normativ în vigoare, și dacă, la capătul unui conflict constituțional, liderul PSD pierde, atunci, conform celor mai elementare reguli politice, poziția sa în partid va fi atât de slăbită, încât mazilirea devine garantată. În ciuda succesului istoric în plan electoral obținut de PSD. Și este exact ceea ce dorește Victor Ponta. Să îl mazilească pe Dragnea, pentru a reveni el însuși la butoane. Cu alte cuvinte, ca să rezum, întorcând moneda pe cealaltă față, rezultă, conform logicii lui Ponta, că, dacă altcineva va fi propus finalmente de PSD pentru funcția de premier, atunci acel altcineva ar trebui să preia și președinția partidului. Dar acesta este numai începutul.

Viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea (S) discuta cu premierul Victor Ponta (D), cu ocazia receptiei ce marcheaza cea de a 65-a aniversare a Zilei Republicii Chineze, in Bucuresti, marti, 30 septembrie 2014. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

A doua lovitură, în a doua zi, respectiv luni seară, i-o aplică Victor Ponta lui Dragnea, culmea, din același studio de televiziune și tot în prezența mea. El afirmă, citând din Constituție, că PSD, dacă face majoritate absolută, se prezintă singur la consultări cu președintele Klaus Iohannis care, în conformitate cu legea fundamentală, va fi scutit să mai deranjeze, în acest scop, alte partide. Întrebat de mine cum va face PSD majoritatea absolută în condițiile în care îi mai lipsesc vreo doi parlamentari, Victor Ponta face, senin, o declarație cu potențial exploziv. Această majoritate absolută se poate obține, spune el, prin preluarea unor parlamentari de la alte partide. Adică prin racolare. Ei bine, asemenea racolări, dacă trebuiesc făcute, nu trebuiesc și anunțate public. Cu atât mai puțin de către Victor Ponta. Liviu Dragnea niciodată nu ar fi comis o asemenea imprudență.

Această a doua afirmație a lui Victor Ponta îl pune pe partenerul său, Liviu Dragnea, într-o situație neplăcută. Îi creează imagine unui șef de partid care umblă cu mișmașuri. Care încearcă, de dragul puterii, să pervertească voința electoratului. Un electorat care a împărțit, după criteriile lui și nu după criterii politicianiste, puterea diferitelor partide. Și iată că, acum, vine cineva și declară senin că ceea ce a hotărât electoratul se poate schimba. Chiar a doua zi.

Dincolo de faptul că îi strică jocurile lui Liviu Dragnea și îi lezează imaginea, o asemenea afirmație seamănă râcă și în alianța dintre PSD și ALDE. ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, se bucură pentru propriul rezultat, dar și pentru rezultatul foarte bun obținut de partenrul său politic, PSD. Dar ALDE se mai bucură în secret, fără să o declare, și pentru că PSD, neavând majoritatea absolută, este pus în situația de a negocia cu partenerul său mai mic. Iar negocierea înseamnă adoptarea unor măsuri ALDE în programul de guvernare, dar și stabilirea unui anumit algoritm de împărțire a puterii și responsabilităților. Atât în Executiv, cât și în Legislativ. Planul, până ieri secret, de a racola parlamentari de la alte partide, eventual chiar de la ALDE, cum a sugerat pervers Victor Ponta, îi stă în gât lui Călin Popescu Tăriceanu. Și poate leza relația sa cu Dragnea.

Iată numai două argumente care pe mine unul m-au convins că a reizbucnit războiul dintre cei doi lideri politici după scurta pauză dedicată alegerilor. Culmea este că cine va pierde și cine va câștiga este o mare necunoscută, întrucât un cuvânt greu de spus îl are și un important personaj politic din afara grupului. Acesta este președintele Klaus Iohannis.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

Despre admin 6701 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.