97 de ani de la intrarea Armatei Române în Lugoj

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

La 22 iulie 1919, au intrat în Lugoj subunităţi din Divizia 2 Infanterie din Craiova în frunte cu generalul de brigadă Ion Jitianu.

Intrarea trupelor române în teritoriul ce fusese secole de-a rândul subjugat unei puteri străine reprezintă un moment semnificativ, un simbol al înlăturării nedreptăţii pe care românii au suportat-o vreme îndelungată.

La ora 2,45 trenul a sosit în Orşova, unde s-au schimbat personalul trenului şi locomotivele.

La ora 8,30 a sosit în Teregova unde preotul, autorităţile şi locuitorii au ieşit cu drapele şi flori, apoi s-a început hora şi s-au cântat cântece patriotice.

La ora 10,45 trenul a oprit în gara Caransebeş unde populaţia i-a aşteptat cu flori şi drapele iar 20 de călăreţi din partea plugarilor în costume naţionale l-au luat pe sus pe generalul Jitianu şi l-au dus în faţa gării unde episcopul Simeon Cristea le-a urat un bun sosit trupelor române, apoi în restaurantul gării ofiţerii au fost invitaţi la un mic dejun.

La ora 12:10 trenul s-a oprit la Căvăran, unde un cor mixt a intonat mai multe cântece patriotice, iar un copil de 10 ani a recitat o poezie cu subiect patriotic de mult efect. Apoi  în gară s-a încins o horă.

La ora 14:00 trenul a sosit în gara Lugoj unde ploaia nu încetase. Peronul gării era plin cu populaţia oraşului care aştepta sosirea armatei române încă de la ora 9. Flori, verdeaţă şi steaguri tricolore fluturau peste tot. Prefectul oraşului a ţinut o călduroasă cuvântare de binevenire iar primarul a prezentat pâine şi sare. De la gară cele două companii  au fost conduse în centrul oraşului unde s-a oficiat un serviciu divin.

A doua zi, au sosit două batalioane de infanterie. Mulţimea  i-au înconjurat aruncând cu flori. Apoi s-a încins o horă cu lugojence, unde soldaţii olteni au bătut opincile de ieşeau scântei. După ce gornistul a sunat atacul, soldaţii s-au încolonat şi s-au deplasat în centru oraşului unde în Piaţa Libertăţii au defilat în faţa generalului Jitianu.

În semn de respect pentru armata română, autorităţile locale au ridicat Monumentul Unirii (Soldatul cu puşca) în anul 1934.

La 22 iulie 2016, cel mai important eveniment din istoria Lugojului a fost aniversat la scară redusă, într-un local privat, de către Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt. erou P. Laţcu” Lugoj.

1916_-_General_Ioan_JitianuFoto: general de divizie Ion Jitianu, 1921 (54 de ani)

Alexandru BARANYAI

Despre admin 6369 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.