949 de atacuri teroriste la nivel mondial, de la începutul anului

De la începutul anului și până în prezent au avut loc nu mai puțin de 949 de atacuri teroriste în toată lumea, atacuri care au lăsat în urmă aproape 8.000 de morți. Deși atacurile teroriste din Belgia, Franța sau Statele Unite au fost intens mediatizate în ţările din Occident, majoritatea atentatelor teroriste și cele mai sângeroase în același timp, au avut loc în tări din Orientul Mijlociu, precum Siria, Irak sau Turcia, în Afganistan sau în state din zone central-africane.

ISIS, Boko Haram, Al-Qaeda, grupări talibane sau Al-Shabaab au fost organzaţiile teroriste responsabile de cele mai multe și cele mai sângeroase atacuri de până acum din acest an.

Cele mai sângeroase au avut loc în Siria și în Irak – numai într-un singur atentat din Bagdad la începutul lunii iulie au murit peste 300 de persoane. În Mosul, în patru mari atentate ce au avut loc în lunile mai și iunie, au pierit nu mai puțin de 130 de persoane.

Terorismul a provocat anul trecut pagube de 53 de miliarde de dolari și pierderi însemnate de vieți omenești. Ultima oară când pierderile au fost atât de mari a fost în 2001, anul atacurilor de la World Trade Center. Masacrul din Paris de vineri seara, 7 ianuarie 2015, tragedia aviatică din Egipt, din 31 octombrie 2015, când au murit 224 de persoane (dintre care 25 erau copii) și celelalte atentate organizate de Statul Islamic și alte grupări, crește costurile terorismului.

Autoritățile irakiene au descoperit 12 gropi comune în orașul Tikrit, în care s-ar afla cadavrele a 1.700 de soldati irakieni capturați și uciși de militanții grupării Stat Islamic. Gropile se află în apropierea fostei baze americane Camp Speicher și au fost descoperite după ce forțele irakiene au redobândit recent controlul asupra orașului Tikrit, notează Mediafax.

În anul 2016, atacuri teroriste au avut loc în următoarele ţări:

Belgia

În dimineața zilei de 22 martie 2016 trei explozii s-au produs în Bruxelles: două la Aeroportul Zaventem din nord-estul capitalei și a treia, la distanță de o oră, în stația de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Uniunii Europene. Procurorul federal a confirmat că este vorba de un atentat sinucigaș. Bilanțul înaintat de autorități indică 34 de morți – 14 la aeroport și 20 la stația de metrou – și 198 de răniți – 92 la aeroport și 106 la stația Maelbeek. În după-amiaza aceleiași zile, Amaq, agenția de presă afiliată Daesh, a emis un buletin informativ în care se spunea că gruparea teroristă revendică atentatele.

Într-un film de pe camera de supraveghere a aeroportului au fost surprinși trei bărbați, suspectați de autorități de comiterea atentatelor. Cei trei au fost identificați ca frații Khalid și Brahim El Bakraoui, respectiv Najim Lacchraoui. Potrivit Dernière Heure, Khalid și-ar fi detonat bomba în stația de metrou Maelbeek, iar fratele său Brahim în aeroportul Zaventem. Al treilea suspect a fost dat în urmărire.

Aceste atentate au fost cele mai grave acte de terorism din istoria țării. Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu național.

Înainte de atentate, mai multe atacuri teroriste au avut loc în Belgia, atrăgând de la sine alte numeroase operațiuni antiteroriste la nivel național. Pe 24 mai 2014, un bărbat înarmat, cu legături în războiul din Siria, a deschis focul în clădirea Muzeului Evreiesc din Bruxelles, împușcând mortal patru persoane. În ianuarie 2015, operațiuni antiteroriste care vizau o grupare despre care se credea că plănuiește un al doilea atac de tipul celui de la Charlie Hebdo, au avut loc în Bruxelles și Zaventem. Operațiunile s-au finalizat cu uciderea a doi suspecți și arestarea altuia. În august 2015, un presupus terorist marocan a împușcat și înjunghiat trei pasageri la bordul unui tren care călătorea de la Amsterdam la Paris, via Bruxelles. Atacatorii implicați în atentatele teroriste din Paris din noiembrie 2015 își aveau sediul în Molenbeek, la periferia Bruxelles-ului, perioadă în care orașul a fost blocat în căutarea suspecților. Pe 18 martie 2016, cu patru zile înainte de atentatele din Bruxelles, Salah Abdeslam, complice suspect în atacurile din Paris, a fost împușcat și capturat după două raiduri ale poliției belgiene în Molenbeek.

Statele Unite ale Americii

11 iunie 2016: 50 de oameni au fost uciși, iar 53 sunt răniți, după un atac armat care a avut loc în noaptea de 11 iunie 2016. într-un club de noapte gay din Orlando, în Florida. Atacul este cel mai sângeros din istoria SUA, spuneu autoritățile. Omar Mateen, cetățean american, dar părinții lui sunt afgani. Autoritățile cred, de asemenea, că făcea parte dintr-o mișcare islamistă radicală si că era „un terorist care avea drept ținte persoane homosexuale„. Atacul nu a fost unul organizat, Mateen acționand de unul singur. „Atacul nu a avut nicio legatura cu religia” a declarat tatăl atacatorului.

Președintele Barack Obama a avut o ieșire publică în urma atacului de la Orlando. „Astăzi marcăm atacul armat cu cele mai multe victime din istoria Americii. Acest masacru ne reamintește cât de ușor este pentru cineva sî pună mâna pe o armă și apoi să împuște oameni în școli, în cinematografe, biserici sau cluburi de noapte…„, a spus Obama.

Germania

„Descoperirea” serviciului secret german: „Ne-am înșelat. ISIS s-a folosit de refugiați pentru a intra în țară. Situația este foarte gravă”. Șeful Serviciului Secret German – BfV – a recunoscut că printe sutele de mii de refugiați veniți din Orientul Mijlociu în europa se află numeroși teroriști ai grupării Stat Islamic.

După ce Germania a fost lovită de mai multe atacuri în urlima săptămână, Hans-Georg Maassen a catalogat situația securității interne ca fiind „foarte gravă”.

„Am crezut că ei nu au nevoie să își infiltreze oamenii printre refugiați, dar au făcut-o”, recunoaște acum șeful BfV, conform Deutsche Welle.

Cu atât mai grav este faptul că 70% dintre refugiații ajunși în Germania nu au pașaport valid și au fost înregistrați în baza informațiilor pe care le-au oferit ei, deseori identități false.

„ISIS nu numai că se folosește de refugiați pentru a intra în țară. Islamiștii radicali din Germania încearcă în mod activ să îi atragă de partea lor pe nou-veniți. Avem cunoștință de peste 300 de tentative ale islamiștilor de a recruta refugiați”, a adăugat acesta. De curând, ISIS a menționat Berlinul ca pe o potențială țintă.

În numai două săptămâni, procentul germanilor care se tem de atacuri teroriste a crescut de la 69 la 77 la sută, având loc patru evenimente grave în doar șapte zile:

Atacul de pe 19 iulie 2016, de la Würzburg, când un germano-afgan de 17 ani a atacat oamenii cu toporul în tren: trei răniți grav, 14 în stare de șoc; Urmează masacrul de la München, de la mall-ul Olympia. Un germano-iranian de 18 ani a omorât cu pistolul 9 oameni și a rănit 21, vinerea trecută.

Doar o zi mai târziu a urmat atacul din Reutlingen. Un sirian de 21 de ani, înarmat cu o macetă omoară un om și rănește alte două persoane. Apoi la Ansbach, câteva ore mai târziu. Un sirian de 27 de ani se detonează în fața unei cârciumi, pentru că nu a fost lăsat să intre în mulțime, la festivalul de muzică. Bilanțul: o persoană a murit și alte 15 au fost rănite, 4 dintre ele foarte grav.

Suspectul de la Ansbach, din Bavaria, care a rănit 15 persoane era un solicitant de azil în vârstă de 27 de ani din Siria, a declarat luni dimineaţă devreme ministrul de interne bavarez Joachim Hermann, informează agenţia Reuters.

Autorul atentatului, a cărui cerere de azil fusese respinsă în urmă cu un an, intenţiona să „împiedice” organizarea unui festival de muzică pop la care participau peste 2.000 de persoane în oraş, potrivit lui Hermann. El a încercat să intre în localul unde se desfăşura festivalul, dar a trebuit să renunţe în cursul serii din cauză că nu avea bilet de intrare. Bomba a explodat în jurul orei locale 22, în faţa unui restaurant situat foarte aproape de intrarea la festival. Sirianul, care locuia la Ansbach, mai încercase de două ori în trecut să-şi pună capăt zilelor şi fusese internat într-o clinică psihiatrică, a adăugat ministrul. Suspectul, care a sosit în Germania în urmă cu doi ani, a murit în explozie. Atentatul din Germania a fost revendicat de ISIS.

Un atac armat care a avut loc pe 22 iulie 2016 la München, Germania, s-a soldat cu moartea a cel puțin nouă persoane și cu rănirea altor 21 de persoane, dintre care trei în stare foarte gravă. Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani, din München, iar motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute, a declarat șeful poliție locale, Hubertus Andrae, în cursul unei conferințe de presă. Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. Autorul atacului s-a sinucis. Potrivit șeful poliție locale, Hubertus Andrae, printre răniți se află și copii.

O persoană înarmată a deschis marţi, 26 iulie 2016, focul asupra unui doctor la o universitate clinică din Berlin, după care s-a împuşcat, relatează Reuters, care citează informaţii publicate de ziarul Bild.

Potrivit sursei citate, în jurul orei 11:00 GMT, s-au auzit mai multe focuri de armă la această clinică universitară din cartierul Steglitz, din Berlin, iar poliţia s-a deplasat la locul incidentului.

Afganistan

80 de persoane au murit în data de 23 iulie 2016, în Kabul, în urma unui atac sinucigas cu bombă. Printre cei uciși sunt și civili, dar cele mai multe victime erau cadeți care se întorceau de la o ceremonie de absolvire. Și agenți de pază din Nepal care lucrează pentru ambasada Canadei se află pe lista victimelor, conform BBC.

 Guvernatorul regiunii Paghman, Haji Mohammad Musa Khan, a declarat pentru sursa citata că în urma atacului au fost rănite foarte multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Sediq Sediqqi a spus pentru AFP ca au existat două explozii care au vizat vehiculele în care se aflau cadeții, transmite Daily Mail.
Atacul a fost revendicat de talibani și a avut loc la doar o săptămână după un altul în urma căruia au murit 14 persoane.

Franța

14 iulie 2016 — Franța: Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30, înregistrându-se peste 80 de morți și sute de răniți. Șoferul camionului era cunoscut poliției pentru fapte de violență și utilizare de arme și dispunea de un pistol de calibru mic, precum și de câteva grenade și arme de război false. Președintele francez și-a anulat vizita pe care o efectua la Avignon, în sudul țării, pentru a se întoarce precipitat la Paris, pentru a prezida celula de criză. De asemenea, și-a anunțat decizia de a apela la rezerviști pentru a asigura protecția teritoriului. Președintele francez, François Hollande, a anunțat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie și a dat asigurări că țara sa își va „întări” „acțiunea în Irak și Siria”, potrivit AFP. Decretată de șeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie la Paris, regimul de excepție al stării de urgență a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie și mai. Ultima prelungire, la 19 mai, a fost de două luni, față de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO 2016 și a Turului Franței la ciclism.

Doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite au luat, în data de 26 iulie 2016, mai mulţi ostatici într-o biserică dintr-un oraş din nordul Normandiei, în apropiere de Rouen (nordul Franţei), a anunţat o sursă din poliţie, informează Reuters. Potrivit primelor informaţii, cei doi atacatori au intrat în biserică în timpul slujbei, în jurul orei locale 9,45, strigând „Allah Akbar” şi „DAESH”, acronimul folosit de francezi pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, la intrarea în lăcaşul de cult.

Ei au luat ostatici un preot, două călugăriţe şi doi enoriaşi. O a treia călugăriţă aflată în lăcaşul de cult a reuşit să scape şi să dea alarma.

„Când i-am văzut cuţitul în mâna dreaptă, am ştiut că urma să se întâmple ceva. Au început să vorbească ceva în arabă. Nu ştiu ce au vorbit între ei, dar au strigat apoi: Voi, creştinii, vreţi să ne eliminaţi! Asta ne-au spus în timp ce ţipau. S-au năpustit asupra lui Jacques. Am reuşit să fug şi am oprit prima maşină. Şoferul avea un telefon mobil şi a sunat la poliţie care a venit foarte repede”, a declarat sora Danielle. „S-au înregistrat. Au făcut un fel de slujbă în jurul altarului, în arabă”, a mai spus aceasta.

Agresorii l-au ucis pe preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, pe care l-au înjunghiat în gât şi au rănit grav un enoriaş, care se află în prezent „între viaţă şi moarte”, a anunţat Ministerul de Interne. Ei au fost ucişi de forţele de ordine, care au dat asaltul în jurul orei locale 11. Parchetul antiterorism a demarat o anchetă.

Această luare de ostatici are loc la 12 zile după atacul cu un camion, în seara lui 14 iulie, pe Promenade des Anglais, la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi, revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Japonia

Tot în data de 26 iulie 2016, un număr de 19 oameni au fost ucişi şi alţi 23 au fost răniţi, după ce un bărbat înarmat cu un cuţit a intrat într-un centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Tokyo, Japonia. Atacul a avut loc noaptea, în Sagamihara, Prefectura Kanagawa, la ora locală 2:30. Agresorul, un fost angajat al clinicii, situate într-o zonă izolată, în vârstă de 26 de ani, a intrat în clădire şi a început să înjunghie pacienţii.

După atac, bărbatul s-a predat. Autorul atacului, în vârstă de peste 20 de ani, le-a spus poliţiştilor pur şi simplu: „Am făcut-o”. Conform ziarului Asahi Shimbun, individul a explicat în faţa poliţiştilor: „Vreau să scap de toate persoanele cu dizabilităţi din lumea aceasta”.

Autorităţile încearcă acum să afle motivele care au stat în spatele masacrului. Japonia are una dintre cele mai mici rate ale criminalităţii dintre ţările industrializate.

Turcia

Numai în Istanbul, Turcia, în 2016 au avut loc 6 atacuri teroriste, soldate cu 152 de morți, majoritatea atentatelor fiind revendicate de Statul Islamic.

19 martie 2016: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.

3 martie 2016: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016: Un atac terorist cu mașină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.

28 iunie 2016: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul, Turcia.  La scurt timp după atac, al cărui autor este bănuit a fi organizația jihadistă Stat Islamic (SI), sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritățile turce au decretat zi de doliu național.

Atacul sângeros a avut loc în jurul orei 21:50, în zona sosiri, a terminalului destinat zborurilor internaționale. Atacatorii au venit la aeroport cu un taxi și s-au detonat dupa ce s-a deschis focul asupra lor. Primele focuri de armă au instalat panica printre oameni. Potrivit martorilor, cel puțin unul dintre atacatori a început să tragă la întamplare în călătorii care se aflau într-o zonă cu magazine și cafenele. Apoi, s-au auzit două explozii. A urmat un schimb de focuri și o a treia deflagrație puternică. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre atentatori cade lovit de gloanțe. Un polițist se apropie, mai trage o dată și se îndepărtează. După câteva momente, individul își declanșează încărcătura cu explozibil.

Turcia a decretat miercuri zi de doliu național, după atentatul de marți seara, soldat cu  44 de morți si 239 de răniți, relatează Le Figaro. Drapelele au fost coborâte în bernă pe tot parcursul zilei.

„Masacrul de la aeroport este ultima dovada sângeroasă ca Turcia, care acum 4-5 ani era considerat un paradis de către celelalte țări, s-a transformat într-un iad. Agențiile de știri vorbesc despre „polițistul erou”, care s-a luptat cu teroristul sinucigaș.  Trebuie remarcate despre slăbiciunile statului, în materie de inteligență, securitate și „discriminarea teroriștilor”. Toți avem o datorie către acei oameni care au murit în masacru„, scria Haberturk.

România

În data de 26 iulie 2016, un tânăr de 21 de ani a fost reţinut de către poliţişti pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi contrabandă, după ce a tras, într-o zonă locuită din municipiul Bacău, mai multe focuri de armă, cu un pistol adus din străinătate şi pe care-l deţinea ilegal.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Bacău, bărbatul de 21 de ani a fost prins în trafic în timp ce conducea maşina proprietate personală, în urma unei sesizări făcute, prin numărul de urgenţă 112, după ce a tras cu pistolul pe stradă în municipiul Bacău. În timpul percheziţiei făcute asupra autoturismului, poliţiştii au găsit o armă de calibru 9 mm, precum şi 37 de cartuşe de acelaşi calibru.

„În urma cercetărilor, s-a stabilit că tânărul a achiziţionat arma din afara României şi a introdus-o ilegal în ţară. În timp ce se afla la plimbare cu maşina prin municipiul Bacău, bărbatul de 21 de ani a tras trei focuri în plan vertical cu pistolul menţionat pentru amuzamentul prietenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bacău, Narcisa Butnaru.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele tânărului pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi contrabandă.

Estera CIMPONERIU

 

Despre admin 6880 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.